Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kittel: Šport je definovaný bolesťou. Stačilo

Sila, rýchlosť, pokorenie súpera či posúvanie hraníc ľudských možností. Faktorov, ktoré určujú špičkového športovca, je ďaleko viac. Ak však chýbajú vôľa a motivácia, všetko ostatné ide bokom.

09.09.2019 13:08
Marcel Kittel Foto: ,
Marcel Kittel v zelenom drese lídra bodovacej súťaže na Tour de France 2017.
debata (1)

Marcel Kittel patril svojho času medzi najrýchlejších cyklistov planéty. Počas kariéry vybojoval 89 víťazstiev, väčšinu v bleskových špurtoch. Ďalšie však už nepridá. Na prekvapenie mnohých ukončil kariéru – vo veku 31 rokov.

Veľa piva a ešte viac vína

Ešte pred dvoma rokmi mu cyklosvet ležal pri nohách. Na Tour de France 2017 vyhral päť etáp a výkonmi – podporovanými skvelou prácou špurterského vláčika Quick-Stepu – privádzal súperov do zúfalstva.

Pravda, úlohu mal vtedy uľahčenú. Dvaja hlavní sokovia skončili po vzájomnom kontakte – Mark Cavendish sa zranil a Petra Sagana diskvalifikovali traťoví komisári.

Hoci Tour napokon nedokončil ani Kittel, lukratívne ponuky na prestup do iných tímov sa len hrnuli. Vybral si tú od švajčiarskeho zoskupenia Kaťuša-Alpecin. A nastal zlom.

VIDEO: Top víťazstvá Marcela Kittela

Nemecká raketa zrazu prestala vyhrávať. Objavili sa fyzické, následne aj psychické problémy. Manažéri Kaťuše si lámali hlavu nad tým, kde urobili chybu.

„Nevieme, čo sa s ním stalo. Len nedávno mal špičkovú výkonnosť. Absolvoval množstvo testov, nielen fyzických. Sme s ním však trpezliví. Verím, že to nebude dlho trvať a opäť to bude Marcel ako za starých čias,“ vravel pre Pravdu legendárny Erik Zabel, ktorý pracuje v Kaťuši ako jeden z manažérov pre výkonnosť jazdcov.

Jeho želanie však zostalo nenaplnené. Jadro problému s odstupom času prezradil sám Kittel.

„Enormný tlak a permanentné očakávania. Od momentu, keď som prišiel do tímu, som mal pocit, že celý osud stajne stojí len na mne. To nebolo nič pre mňa. Veď som len špurtér,“ reagoval.

Marcel Kittel. Foto: Reuters, Stephane Mahe
Marcel Kittel Marcel Kittel.

Jeho výsledkový prepad sa naplno prejavil v aktuálnej sezóne, počas ktorej vyhral jedinú etapu. Na šprintérskej klasike Scheldeprijs, ktorú predtým počas kariéry päťkrát vyhral, skončil na 99. priečke s veľkou stratou na víťazného Fabia Jakobsena.

Olej do ohňa prilialo tvrdenie bývalého cyklistu Jürgena Van Den Broecka. "Kittel sa v poslednom čase venuje všetkému inému viac ako cyklistike. Počul som, že konzumuje veľa piva a ešte viac vína,“ uviedol súčasný spolukomentátor belgickej televízie Sporza.

Nemec i jeho dlhoročný agent Jörg Werner to rázne popreli. Fanúšikovia však vycítili, že s ich obľúbencom nie je všetko v poriadku.

Otec a študent

Blondiak s modrými očami, ktorého fanúšičky cyklistiky zvolili za najpohľadnejšieho jazdca v pelotóne, nemal čo skrývať. Pár mesiacov po tom, ako sa objavili správy o jeho alkoholizme, vyšiel s pravdou von.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Day 2 @letourdefrance with @das_erste. Great to see this crazy exciting final yesterday from behind the finish line! Gave me goosebumps!! If you've never been to a big race like the Tour then I can only tell you: do it!! Book a hotel or mobile home, take your favourite friends and family and go for this experience. You'll love it like I do. I talked this morning also about my future with the press. I wann take this time here at the your now and see how it feels for me and look for opportunities for next year. I haven't made a decision and I'm just enjoying the moment now. I hope you too. I will let you know after the Tour if there are any news. Until then: be happy and keep smiling! :))

Príspevok, ktorý zdieľa Marcel Kittel (@marcelkittel),

„Stratil som motiváciu k ďalšiemu mučeniu na bicykli. Športu som venoval mnoho času, energie i odriekania. Šport i svet, v ktorom žijeme, je definovaný bolesťou. Za mňa môžem povedať, že stačilo,“ vyznal sa Kittel.

V máji po vzájomnej dohode ukončil kontrakt s Kaťušou a na konci leta oznámil definitívny koniec kariéry. Jeho rozhodnutie malo aj leitmotív, ktorý fanúšikovia akceptovali viac ako stratu motivácie. S priateľkou Tess von Piekartzovou, bývalou holandskou volejbalistkou, očakávajú prvého potomka.

„Počas kariéry som postupne viac a viac objavoval limity, ktoré vrcholového športovca oberajú o kvalitu života. Ako cyklista ste na cestách dvesto dní do roka. Nechcem vidieť vyrastať svojho syna cez Skype,“ pokračoval Kittel.

Viacerí experti tvrdia, že tridsiatka je pre cyklistu ideálny vek. Mladícku výbušnosť jazdci nahrádzajú nazbieranými skúsenosťami, ktoré sú najmä v špurtoch veľmi dôležité. Kittel si však zvolil odlišnú cestu. Prihlásil sa na vysokoškolské štúdium a chce byť otcom na plný úväzok.

„Rozhodol som sa srdcom a som presvedčený, že nikdy to nebudem ľutovať. Mám pred sebou nové výzvy a méty, ktoré mi už v cyklistike chýbali. Výhry a trofeje nie sú všetko, život je o dôležitejších veciach,“ odkázal fanúšikom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Kittel #Kaťuša Alpecin