Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistický svet smúti. Zomrel jeden zo siedmich víťazov všetkých Grand Tours

V 76 rokoch zomrel niekdajší hviezdny taliansky cyklista Felice Gimondi. Trojnásobného víťaza Gira d'Italia, ktorý raz ovládol aj Tour de France a Vueltu, podľa talianskych médií utrpel infarkt počas kúpania v mori na Sicílii.

16.08.2019 22:34
debata (1)
Felice Gimondi (vľavo) s víťazom Tour de France... Foto: Reuters, Eric Gaillard
Felice Gimondi, Marco Pantani Felice Gimondi (vľavo) s víťazom Tour de France Marcom Pantanim v auguste 1998.

Gimondi bol jedným zo siedmich cyklistov, ktorí dokázali vyhrať všetky tri Grand Tours. Na Gire triumfoval v rokoch 1967, 1969 a 1976, na slávnych domácich pretekoch vyhral celkom šesť etáp.

Ešte o jedno etapové víťazstvo viac vybojoval na Tour, kde slávil celkový triumf hneď pri svojej premiére v roku 1965. Vueltu vyhral v roku 1968.

Do zbierky jeho úspechov patril aj titul majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom z Barcelony 1973, predtým získal na svetových šampionátoch striebro a bronz. Kraľoval aj na slávnych klasikách Miláno-San Remo, Paríž-Roubaix a Okolo Lombardie.

„Cítim obrovský smútok, ľútosť a moje srdce plače,“ komentoval Gimondiho úmrtia šéf talianskej cyklistickej federácie Renato Di Rocco.

„Sledoval som celú jeho kariéru z pozície manažéra a vždy som ho obdivoval a cenil si ho,“ dodal.

Po skončení aktívnej kariéry pôsobil Gimondi vo vedenie tímu Mercatone Uno, za ktorý pretekal ďalší z talianskych cyklistických hrdinov Marco Pantani, a pracoval pre výrobcov kolies Bianchi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Vuelta #Giro d'Italia #Felice Gimondi