Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dojemná rozlúčka s Lambrechtom. Rakvu s telom niesli šiesti cyklisti

Stovky ľudí sa v utorok zhromaždili v Knesselare, rodnom meste zosnulého cyklistu Bjorga Lambrechta, aby sa s ním naposledy rozlúčili.

14.08.2019 09:27
Bjorg Lambrecht, rozlúčka Foto: ,
Smútočný obrad a rozlúčka s Bjorgom Lambrechtom v belgickom Knesselare.
debata

Belgický pretekár tímu Lotto Soudal zomrel minulý pondelok po páde počas tretej etapy Okolo Poľska. Dvadsaťdvaročný cyklista zišiel z cesty a vrazil do priepustu pri ceste. Náraz bol nezlúčiteľný so životom.

Rakvu s Lambrechtom priniesli do kostola piati kolegovia z tímu Lotto Soudal, ako aj jeho blízky priateľ André Greipel. Jazdci na momentálne prebiehajúcich pretekoch BinckBank Tour si uctili člena tímu čiernymi náramkami, ktoré mali na rukách. Minútou ticha si na neho spomenú aj v tretej etape týchto pretekov.

Smútočná rozlúčka s Bjorgom Lambrechtom Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Smútočný obrad a rozlúčka s Bjorgom Lambrechtom...

„Je to veľká strata,“ povedal pre Sporzu manažér tímu Lotto Marc Sargeant. „Bude nám dlho trvať, kým sa s tým vyrovnáme. Je isté, že Bjorg zostane navždy v našom tíme,“ dodal.

Na smútočnom obrade sa zúčastnili viacerí predstavitelia belgickej cyklistiky vrátane bývalého pretekára Waltera Godefroota, šéfa Belgickej cyklistickej federácie Toma Van Damma či prezidenta Medzinárodnej cyklistická únie (UCI) Davida Lappartienta.

„Stratili sme veľký talent, ale moje myšlienky sú hlavne s rodinou a rodičmi, ktorí prišli o svojho syna,“ nadviazal Van Damme. „Keby spadol o meter ďalej, dnes by sme tu neboli, bol to osud," doplnil.

Počas obradu čítali rodičia Bjorga Lambrechta listy svojmu synovi.

„Toľko sme toho spolu prežili, toľko skúseností, cestovali sme s tebou a sprevádzali ťa. Ďakujeme ti za každú chvíľu s tebou,“ povedala Lambrechtova mama v slzách a pokračovala: "Prečo si nezostal? Chýbaš mi. Prázdnota, ktorú zanechávaš, je neznesiteľná.“

Rodičia sprevádzali svojho syna aj na pretekoch v Poľsku.

„Keď sme ťa videli na začiatku prvých dvoch etáp, vyžarovalo z sebavedomie, bol si skvele pripravený. Sám tréner nám povedal, že si na tom nebol nikdy tak mentálne a fyzicky dobre, ako teraz,“ adresoval slová do neba Lambrechtov otec. „Tesne pred štartom sme sedeli vysoko na tribúne štadióna. Keď si dorazil na preteky, videli sme, ako nám kývaš rukami. Krásne si sa usmieval.

Bol si milý, spoločenský a krásny chlapec. Je mi veľmi ťažko. Milujem ťa a viem, že nás miluješ tiež. Chýbaš mi a viem, že ti chýbame tiež. Som na teba hrdý, syn môj, a viem, že ty na nás tiež.

Salut Bjorg, pozdravte belgického šampióna, pozdravte budúceho šampióna,“ zakončil svoju reč otec talentovaného belgického cyklistu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bjorg Lambrecht