Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Titul pre hviezdy na nebi. Malý kanibal odložil futbal

Keď si oblečený v drese európskeho šampióna prebral zlatú medailu, rozplakal sa. Potom ukázal do neba s jasným odkazom - titul je pre vás.

11.08.2019 13:44
Remco Evenepoel Foto:
Remco Evenepoel ovládol časovku elitnej kategórie na ME v cyklistike.
debata

Zázračný august pre Remca Evenepoela pokračuje. Belgický tínedžer najskôr vyhral prestížnu jednorazovku Clásica de San Sebastián a počas víkendu žiaril aj na ME, kde ovládol časovku elitnej kategórie – vo veku 19 rokov.

Slzy v Baskicku

Pre cyklistiku to bol týždeň plný emócií. V pondelok tragicky zahynul Evenepoelov krajan Bjorg Lambrecht, ktorý na Okolo Poľska zišiel z cesty a narazil do betónového priepustu.

Vyvolal tým spomienky na stratu iného belgického talentu. Stef Loos na marcových domácich pretekoch chybne odbočil mimo trať a po zrážke s dodávkou utrpel fatálne zranenia.

„Povedal som, že pôjdem pre hviezdy na nebi. Spomienka na Bjorga a Stefa má poháňala vpred, chcel som dať za nich všetko. Titul nie je môj, patrí im do neba,“ vravel v tričku so žltými hviezdami.

Tento rok patrí mladým puškám. Mathieu van der Poel s Woutom van Aertom rozžiarili jarnú klasikársku sezónu, Egan Bernal zase vyhral Tour de France. Aj o Evenepoelovi všetci vedia, že je veľký talent. I tak vletel medzi profesionálov ako kométa.

V januári vyhral súťaž mladých jazdcov na argentínskej Vuelte a odvtedy bol pod drobnohľadom. Triumf v Baskicku však nikto nečakal. Dlhé dni v žltom drese na Tour de France si vyžiadali svoju daň a vlaňajší šampión Julian Alaphilippe preteky nedokončil.

V pokoji tak mohol sledovať dominantný triumf svojho tímového kolegu zo stajne Deceuninck Quick-Step.

Prestížnu Clásicu de San Sebastián vyhrali takí jazdci ako Alejandro Valverde či Philippe Gilbert. Nikto predtým to však nedokázal taký mladý.

Evenepoel sa predminulú sobotu dostal do úniku s Tomom Skujinšom a deväť kilometrov pred cieľom to skúsil sám. Po famóznom výkone, keď stíhajúci hlavný balík stiahol z jeho náskoku len drobné sekundy, vyhral svoje prvé preteky World Tour.

„Na posledných kilometroch som mal v očiach slzy. Vedel som, že to môže byť prelomový výsledok v mojej kariére,“ usmieval sa.

V šľapajách otca

Lyžiar a neskôr víťaz Rely Dakar Luc Alphand či lyžiarka/snou­bordistka Ester Ledecká. Zopár jedincov má talent hneď na niekoľko športov. A Evenepoel patrí medzi nich.

Predtým, ako mu učaroval bicykel, využíval nohy v inom športe. Ako päťročný začal futbalovú kariéru v najúspešnejšom belgickom klube Anderlecht Brusel. Nádejného ľavého obrancu si následne vyhliadol slávny PSV Eindhoven, ktorý ho na tri roky zaradil do mládežníckej akadémie.

Ozvali sa aj reprezentační tréneri. Belgickú šestnástku viedol ako kapitán a predpovedali mu sľubnú kariéru. Pred dvoma rokmi, keď hrával za juniorku Mechelenu, zapojil do tréningu bicykel. A nastal zlom.

„K cyklistike som mal vždy blízko, veď otec bol profesionálny jazdec. Myslím, že mohol byť zo mňa solídny futbalista, ale objavil som šport, ktorému som prepadol,“ opísal svoje začiatky v sedle.

Ak v Belgicku patríte medzi výnimočných cyklistov, skôr či neskôr si vás nájde Patrick Lefevere. Dlhoročný šéf Quick-Stepu má skvelý čuch na talenty a nemýlil sa ani pri Evenepoelovi.

Prvú profesionálnu zmluvu s ním podpísal vlani. Pár týždňov potom mladá hviezda získala juniorský titul majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom i časovke.

„Kontrakt v blízkom čase predĺžime. Zostane u nás minimálne do roku 2021, v zmluve je aj dvojročná opcia. Dohodli sme sa na tom s jeho otcom,“ vravel skúsený funkcionár.

„Vyhral ťažkú klasiku v Baskicku a časovku na šampionáte v takom mladom veku. Je jasné, že supy sa zlietajú – každý si chce uchmatnúť kus koláča. Avšak prišli neskoro.“

Najskôr olympiáda, potom Tour

Slová chvály na adresu Evenepoela sa hrnú zo všetkých strán. Pridal sa aj legendárny Eddy Merckx.

„Či môže byť lepší ako ja? Samozrejme. Má na to všetky predpoklady. Keď som vyhral prvú dôležitú klasiku, mal som dvadsať rokov. V tomto ma už predbehol,“ reagoval päťnásobný šampión Tour de France s prezývkou Kanibal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ready for my first big One Day race. @dklasikoa #wolfpackrules ⚔️

Príspevok, ktorý zdieľa Remco Evenepoel (@remco.ev),

Výnimočný talent si žiada opatrný prístup. Vedia to aj v Quick-Stepe. „Výsledky nás samozrejme tešia, ale i tak sú druhoradé. Pracujeme na tom, aby bol Remco na vrchole o tri-štyri roky. Medzitým musí zvládnuť ešte veľa krokov,“ upozorňuje jeho tréner Koen Pelgrim.

Lefevere súhlasí: „Tour de France? V jeho prípade najskôr v roku 2023. Na budúci rok môže ísť na olympiádu. Pre mladého jazdca sú to skvelé preteky.“

Evenepoela čaká v aktuálnej sezóne ešte jeden vrchol – septembrový svetový šampionát. V anglickom grófstve Yorkshire však nebude obhajovať tituly v juniorskej kategórii, ale nastúpi medzi elitou.

Potrápi Alaphilippa, Valverdeho či Petra Sagana? Po výkonoch v ostatných týždňoch to nie je nemožné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deceuninck-Quick Step #ME v cyklistike 2019 #Remco Evenepoel