Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan o budúcnosti nehovorí. Uvidím, čo mi ponúkne život, tvrdí

Petržalská Magio pláž sa v stredu vyfarbila do zelena. Peter Sagan - 7x ďakujeme. Také bolo motto podujatia, ktoré svietilo na každom kroku i na špeciálnych zelených tričkách vyrobených na túto príležitosť.

07.08.2019 13:08 , aktualizované: 16:35
Peter Sagan Foto: ,
Trojnásobný majster sveta vysvetľuje prítomným novinárom konkrétnu situáciu z pretekov.
debata

Atraktívne predpoludnie ozdobil svojou účasťou sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France. Na pravom brehu Dunaja sa ťahal dlhočizný rad a trojnásobný svetový šampión dve hodiny trpezlivo rozdával podpisy.

Pobyt v Paname si vychutnal

Sagan zavítal do Bratislavy priamo z Panamy. Na druhom konci planéty sa zúčastnil na veľkolepej propagačnej a exhibičnej cyklistickej jazde, ktorú absolvoval spolu s bezmála päťtisíc účastníkmi. Podujatie urobilo na neho dobrý dojem.

„Bol som na Grand Fondo, ktoré organizovali už piaty rok. Jazdili sme od oceánu k oceánu, naprieč Panamou. Pozrel som si Panamský prieplav a prešli sme aj ďažďovým pralesom. Veľmi sa mi to páčilo a som rád, že som to absolvoval,“ približoval.

V krajine medzi Južnou a Strednou Amerikou sa stretol s mnohými fanúšikmi.

„Na podujatí sa zúčastnilo veľmi veľa ľudí, bola to výborná akcia na propagáciu cyklistiky. A mňa veľmi potešilo aj to, že mnohí cyklistickí nadšenci prišli najmä preto, aby sa so mnou stretli, videli ma. Bol to dobrý pocit. Všetci sa dobre zabavili a aj pre mňa bolo príjemné, že som nemusel ísť naplno a mohol som si vychutnať jazdu s ostatnými,“ pokračoval 29-ročný slovenský cyklista.

Peter Sagan zavítal na Slovensko Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prichádza na tlačovú konferenciu v...

O týždeň sa začína príprava na MS

Žilinský rodák zdôraznil, že momentálne po náročnej Tour de France regeneruje. Krátke obdobie oddychu však neznamená leňošenie.

„V pretekoch sa vždy usilujem dosiahnuť maximum. Po nich prichádza trochu voľnejšie obdobie, ale popri bežných veciach stále aj trénujem. Po Tour som hneď odlietal do Panamy. Teraz si nájdem chvíľu času aj na rodinu a syna,“ pokračoval Sagan, ktorý prišiel na Slovensko len na skok.

Hoci Tour vyvrcholila pred desiatimi dňami, slovenský jazdec nemeckého tímu Bora-Hansgrohe sa k ním už príliš nevracia, pripomína, že tieto preteky sú už dávno za ním. Sústreďuje sa na to, čo ho čaká.

„Po krátkom oddychu cestujem už o týždeň na vysokohorské sústredenie a začne sa moja príprava na majstrovstvá sveta. Potom ma čakajú preteky v Hamburgu, odtiaľ idem do Kanady na preteky v Montreale a Quebecu. Pred MS absolvujem ešte dvoje preteky v Belgicku,“ priblížil svoj program v najbližších týždňoch.

TV Pravda: Peter Sagan zavítal do Bratislavy. Na nábreží Dunaja sa stretol s fanúšikmi a odpovedal na otázky novinárov

Video

Organizátori Tour sa rozhodli správne

Podľa neho je na Tour najdôležitejšie a najťažšie celú ju absolvovať.

„To je prvá vec, ktorú mám v hlave, keď nastupujem na štart. Musím byť koncentrovaný. Vždy sa pokúšam o dobré výsledky. Keď sa mi podarí potom vyhrať etapu a aj zelený dres, považujem to za plus navyše.“

Súhlasil s tým, že je veľký rozdiel medzi jeho účasťou na prvej Tour a teraz.

„To sa skoro ani nedá porovnať. Je to úplne iné. V roku 2012 som bol začiatočník. Teraz viem, do čoho idem, aké sú to preteky. Keď som prvý raz nastupoval na Tour, bol to tiež stres, ale prežíval som ho inak. Teraz sa musím vyrovnať najmä s veľkými očakávaniami, ktoré do mňa vkladajú.“

Priznal, že ho prekvapila situácia v závere Tour, keď počasie donútilo organizátorov improvizovať a skrátiť dve etapy.

„Myslím si, že sa rozhodli správne. Inak by veľmi riskovali a mohlo to dopadnúť pre všetkých zle. S takými vecami môžeme počítať, ale neovplyvníme to. Niečo podobné som ešte nezažil.“

Šampión využíva aj elektrický bicykel

Veľa sa debatuje o tom, aký program zvolí na budúci rok, či bude mať motiváciu ešte bojovať aj o ôsme zelené tričko na Tour, či sa vôbec postaví na jej štart, či plánuje účasť na Giro d'Italia.

Sagan sa vyhýba priamej odpovedi. Jeho budúcnosť zostáva zahalená rúškom tajomstva. Zatiaľ o nej nehovorí, jeho program v nasledujúcej sezóne ešte nie je známy.

„Preberať budúcu sezónu je priskoro, budem sa jej venovať až po skončení tejto. Uvidím, čo mi život ponúkne.“

Teší ho, že cyklistika je čoraz populárnejšia a bicykel sa stáva vhodným dopravným prostriedkom.

„Ako príklad môže slúžiť Holandsko či Belgicko. Stačí sa pozrieť, ako to tam bolo pred päťdesiatimi rokmi a porovnať. Vybudovali cyklistické cesty a prepravujú sa na bicykloch aj do školy a práce. Bolo by dobré, keby sa cyklistika takto rozvíjala aj inde,“ tvrdí.

Je priaznivcom aj elektrických bicyklov. „Pomáhajú najmä ľuďom, ktorí nemajú až takú kondíciu ako športovci. Im otvára nové možnosti. Zvládnu na bicykli viac kilometrov, vychutnajú si jazdu a nenatrápia sa toľko. Pred piatimi rokmi to bola novinka, ale teraz je už prístupnejšia.“

Potvrdil, že sám zavše elektrický bicykel využíva. „Ak chcem prejsť dlhšiu trasu a zabaviť sa,“ doplnil Sagan.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019