Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mal na to, aby vyhral Tour. Cyklistika však môže byť smrteľná

Pre jeho útlu postavu mu kolegovia z tímu vymysleli vtipnú prezývku - Zápalková krabička. Krutý osud sa postaral o to, že Bjorg Lambrecht už nerozžiari stupeň víťazov na žiadnom podujatí.

06.08.2019 19:51
debata (4)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nice to be back in spain thanks @joerideconinck for the nice photo#lottosoudal#sun

Príspevok, ktorý zdieľa Bjorglambrecht (@bjorg.lambrecht),

Cyklistický svet v pondelok večer šokovala správa o jeho úmrtí. Mladý Belgičan skonal na následky zranení, ktoré utrpel počas 3. etapy Okolo Poľska.

Na trati medzi Chorzówom a Zabrze nečakane zišiel z cesty a v plnej rýchlosti nabúral do betónového priepustu pri ceste. Svoju úlohu zrejme zohrali dážď a mokrý asfalt.

Náraz mal takú silu, že Lambrechtovi spôsobil zástavu srdca aj dýchacích ciest. Sanitka ho previezla do nemocnice v meste Rybnik, ale nepomohla ani okamžitá operácia. Veľká nádej belgickej cyklistiky zomrela vo veku 22 rokov.

Vreckový vrchár

Rodák z Gentu bol odmalička veľkým fanúšikom slávnych flámskych klasík, mnohé sa konali blízko jeho rodiska. Za športový vzor si vybral Toma Boonena, štvornásobného víťaza Paríž-Roubaix a trojnásobného šampióna Okolo Flámska.

„Jeho dres nosil do postele ako pyžamo,“ píše francúzsky L'Equipe.

V roku 2015 sa stal juniorským majstrom Belgicka a od toho momentu jeho kariéra stúpala prudko nahor. Do svojho mládežníckeho programu ho angažovala stajňa Lotto-Soudal, kde získaval prvé skúsenosti v profipelotóne.

VIDEO: Riaditeľ pretekov Czesław Lang a ich lekár Ryszard Wisniewski oznamujú tragickú správu (v poľštine)

V sezóne 2017 sa blysol druhým miestom na podujatí Tour de l'Avernir. Lepší v celkovom poradí bol len Kolumbijčan Egan Bernal, ktorý sa pred dvoma týždňami stal tretím najmladším víťazom slávnej Tour de France.

„Bernal a Lambrecht budú o niekoľko rokov súperiť spolu na podujatiach Grand Tour. Obaja majú potenciál stať sa superhviezdami svetovej cyklistiky,“ napísal vtedy denník Het Nieuwsblad.

Lambrecht neprestával udivovať a na monumente Liége-Bastogne-Liége ovládol kategóriu do 23 rokov. Odmenou mu bol prechod k seniorom a zvýšená dôvera športových riaditeľov v Lotto-Soudal.

Lambrechta spolu Remcom Evenepoelom z Deceuninck-Quick Step, ktorý minulý týždeň vyhral baskickú jednorazovku Clásica de San Sebastián, začali experti označovať za nástupcov belgických legiend ako Boonen, Philippe Gilbert či Greg van Avermaet.

Lambrecht bol zároveň výnimkou, do ktorej vkladali fanúšikovia veľké nádeje. Na rozdiel od svojich krajanov, ktorí sú experti na flámske klasiky na kockách ako Paríž-Roubaix či Okolo Flámska, ukazoval výnimočný talent na podstatne kopcovitejších ardenských klasikách a postupne sa z neho stával veľmi kvalitný vrchár.

„Tour de France? Prečo nie. Ak dostanem dôveru tímu, tak s nadšením pôjdem na najslávnejšie preteky sveta,“ vravel po tom, ako si vlani na španielskej Vuelte odbil debut na podujatiach Grand Tour. Po Vuelte absolvoval MS v Innsbrucku, kde získal striebro v kategórii do 23 rokov.

V aktuálnej sezóne dosiahol hneď niekoľko skvelých výsledkov. Štvrtý na Valónskom šípe, piata priečka na Brabantskom šípe a šieste miesto na Amstel Gold Race ho zaradili medzi absolútnu klasikársku špičku.

Najlepší výsledok v kariére vybojoval pred dvoma mesiacmi. Na Critérium du Dauphiné, ktoré je pre viacerých elitných jazdcov tradičnou generálkou na Tour de France, ovládol klasifikáciu mladých jazdcov a získal prestížny biely dres.

Druhému v poradí mladej americkej hviezde Neilsonovi Powlessovi nadelil v konečnom hodnotení viac ako 12 minút!

Nestratil sa ani v celkovom poradí. V konkurencii svetových vrchárskych hviezd ako Thibaut Pinot, Nairo Quintana či Romain Bardet skončil Lambrecht celkovo dvanásty. Na víťazného Jakoba Fuglsanga (Astana) mal stratu len 3:17 min.

Zronení kolegovia

Správa o jeho smrti zasiahla pelotón na Okolo Poľska v cieli pondelkovej etapy. Tú vyhral v hromadnom špurte Pascal Ackermann, ktorý si upevnil vedenie v celkovom poradí.

„Teraz na žiadnych výsledkoch nezáleží. Som zdevastovaný z tragickej správy o Bjorgovi Lambrechtovi. Úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom,“ napísala na sociálnej sieti špurtérska hviezda zo zoskupenia Bora-Hansgrohe.

Bjorg Lambrecht sa tešil na podujatie Okolo Poľska.

Veľký smútok zavládol v Lotte. Len pár týždňov po tom, ako belgická stajňa oslavovala štyri etapové triumfy na Tour de France vrátane víťazstva Caleba Ewana v záverečnom špurte na Elyzejských poliach, stratila jazdca, na ktorom mala stáť budúcnosť tímu.

„Sme veľmi otrasení touto tragédiou. Slová nedokážu opísať emócie, ktoré cítime. Zdieľam bolesť s Bjorgovou rodinou, priateľmi a tímom a zároveň im vyjadrujem našu plnú podporu. Bjorg navždy ostane v našich myšlienkach ako výnimočný cyklista a výborný človek,“ uviedol riaditeľ pretekov Okolo Poľska Czeslaw Lang.

Organizátori, rozhodcovská jury a zúčastnené tímy sa dohodli, že utorňajšia štvrtá etapa bola neutralizovaná z pôvodných 173 na 134 kilometrov. Uctili si tak Lambrechtovu pamiatku.

Pád Bjorga Lambrechta zachytil jeden z fanúšikov na video.

Lotto oznámilo, že na jeho počesť nestiahne svojich jazdcov z pretekov a bude pokračovať. Víťaz utorňajšej etapy nebol vyhlásený a výsledky sa nezapočítali do celkového poradia.

Belgickí novinári sa venovali aj téme vysokej úmrtnosti cyklistov v ich krajine. Za ostatnú dekádu ich skonalo viac ako dvadsať. Medializované však boli len prípady, keď išlo o poloprofesionála či profesionála na plný úväzok.

„Všetci z nás milujú cyklistiku. Ale zabúdame na to, že môže byť smrteľná. Vždy dbajte na svoju bezpečnosť,“ vyhlásila vlani belgická legenda Johan Museeuw po tom, ako na Paríž-Roubaix spadol a neskôr v nemocnici skonal talentovaný Michael Goolaerts.

Úmrtia belgických cyklistov

2011 – Po páde v tretej etape Gira d'Italia zomrel Wouter Weylandt (26). Pri zjazde narazil do steny.
2016 – Antoine Demoitié (25) zomrel po páde pod kolesá motocykla počas jednorazových pretekov Gent-Wevelgem.
2018 – Michael Goolaerts (23) po páde a srdcovej zástave na klasike Paríž-Roubaix zomrel v nemocnici.
2018 – Jimmy Duquennoy (23) skonal na zástavu srdca krátko po tom, ako sa vrátil domov z tréningu.
2018 – Jeroen Goeleven (25) zomrel v spánku, päť dní predtým vyhral poloprofesionálnu časovku.
2019 – Bjorg Lambrecht (22) po páde a náraze do steny na Okolo Poľska skonal v nemocnici.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Bjorg Lambrecht