Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragédia na Okolo Poľska. Po ťažkom páde zomrel cyklistický talent

Pondelňajšiu 3. etapu cyklistických pretekov Okolo Poľska poznačila tragédia. Dvadsaťdvaročný belgický cyklista Bjorg Lambrecht z tímu Lotto–Soudal zomrel po prevoze do nemocnice v juhopoľskom meste Rybnik, keď počas etapy narazil v daždivom počasí hlavou do betónového priepustu pri ceste.

05.08.2019 19:32 , aktualizované: 06.08.2019 08:40
debata (12)

Lambrechta oživovali už priamo na mieste nešťastia, neskôr ho previezli sanitkou do nemocnice. Jeho zdravotný stav totiž neumožňoval letecký transport. Napokon sa lekárom nepodarilo jeho život zachrániť, zomrel na operačnom stole.

„Cyklistu priviezli v kritickom stave. Prijali ho na jednotke intenzívnej starostlivosti a okamžite išiel na operačný stôl. Nanešťastie počas zákroku zomrel,“ citovala hovorca nemocnice v Rybniku Michala Sieroňa poľská verzia portálu Eurosport.

Smrť Lambrechta potvrdil aj jeho tím Lotto–Soudal. „Odpočívaj v pokoji, Bjorg,“ napísal na sociálnej sieti.

Jazdec tímu Lotto Soudal bol jedným z najväčších talentov svetovej cyklistiky. V roku 2017 dokázal vyhrať prestížnu klasiku Liége-Bastogne-Liége do 23 rokov a v rovnakej kategórii získal vlani striebornú medailu na svetovom šampionáte v Innsbrucku.

Obrovský potenciál dokazoval Bjorg Lambrecht aj pri vstupe do profesionálnej cyklistiky. Na jednorazových pretekoch Amstel Gold Race skončil šiesty a o tri dni neskôr na ďalšej jarnej klasike Valónský šíp finišoval dokonca ešte o dve priečky lepšie.

V tradičnej generálke cyklistov pred Tour de France, na podujatí Critérium du Dauphiné, jednoznačným spôsobom získal biely dres pre jazdca do 25 rokov. Bohužiaľ, ďalšie vynikajúce výsledky vo svojej kariére už nepridá.

VIDEO: Riaditeľ pretekov Czesław Lang a lekár Ryszard Wiśniewski oznamujú tragickú správu (v poľštine)

„Niekedy je ťažké vôbec písať. Som hlboko šokovaný správou, ktorá sa ku mne dostala po tretej etape Okolo Poľska. Úprimnú sústrasť rodine, priateľom a tímu Lotto-Soudal. Je to veľmi smutný deň pre cyklistiku,“ povedal Nemec John Degenkolb.

„Veľmi ma mrzí úmrtie Bjorga Lambrechta, ktorý za krátky čas ukázal veľa,“ uviedol úradujúci majster sveta Alejandro Valverde zo Španielska.

Víťazom etapy Ackermann

V 3. etape zatienenou tragédiou triumfoval Nemec Pascal Ackermann. V cieli bol síce najrýchlejší Holanďan Fabio Jakobsen pred Ackermannom, no po proteste ho diskvalifikovali pre porušenie pravidiel pri špurte. Ackermann z Bory-Hansgrohe je aj na čele celkovej klasifikácie.

[* video=„AIu-51rIooI“ | typ=„youtube“ | ratio=„auto“ | popisok="" *

„Dnes nehrajú výsledky pretekov žiadnu úlohu,“ povedal v cieli víťaz etapy Ackermann: „Keď som sa to dozvedel, úplne ma to ‚zobralo‘. Chcem vyjadriť jeho rodine, priateľom i tímu Lotto-Soudal úprimnú sústrasť.“

V nepriaznivom počasí prišlo aj ďalším pádom, no žiadny už nemal fatálne následky. Pre úmrtie Lambrechta zrušili tradičný ceremoniál na počesť víťaza. Navyše, utorkovú štvrtú etapu Okolo Poľska organizátori neutralizovali a skrátili na 133,7 kilometra (pôvodne 173,3 km). Rozhodli o tom spolu so jury a šéfmi jednotlivých tímov, aby tak vyjadrili úctu a rešpekt zosnulému jazdcovi. ]

Okolo Poľska

Výsledky 3. etapy (Chorzów – Zabrze, 150,5 km): 1. Pascal Ackermann (Nem./Bora-Hansgrohe) 3:29:41 h, 2. Danny van Poppel (Hol./Jumbo-Visma), 3. Mads Pedersen (Dám./Trek – Segafredo), 4. John Degenkolb (Nem./Trek – Segafredo), 5. Maximilian Walscheid (Nem./Team Sunweb), 6. Mark Cavendish (V.Brit./Team Dimension Data), 7. Marc Sarreau (Fr./Groupama-FDJ), 8. Andrea Peron (Tal./Team Novo Nordisk), 9. Fernando Gaviria (Kol./UAE Team Emirates), 10. Matej Mohorič (Slovin./Bahrain-Merida) všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 3. etape: 1. Ackermann 10:00:01 h, 2. Gaviria +12 s, 3. Luka Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott) +14, 4. Pawel Franczak (Tím Poľsko) +16, 5. Jakub Kacmarek (Poľ.) +17, 6. Danny van Poppel (Hol./Jumbo-Visma) +18, 7. Fabio Jakobsen (Hol./Deceuninck-Quick Step) +20, 8. Ben Swift (V. Brit./Ineos) +22, 9. Quentin Jauregui (Fr./AG2R La Mondiale) +22, 10. Mohorič +23

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Bjorg Lambrecht