Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zabel pre Pravdu: Sagan je najlepší na svete

Do nedele sa o veľkú výsadu delili dvaja. Na čele poradia však zostal už len jeden.

30.07.2019 16:49 , aktualizované: 31.07.2019 14:00
Erik Zabel Foto:
Erik Zabel na snímke z Tour de France v roku 2000.
debata (32)

Peter Sagan sa osamostatnil od Erika Zabela (49) a so siedmimi zelenými dresmi je historicky najúspešnejším cyklistom v bodovacej súťaži na Tour de France.

„Sedmička nebude v jeho prípade konečná. Je taký dominantný, že zbierku môže zaokrúhliť na desať zelených tričiek,“ tvrdí legendárny Nemec, ktorý kraľoval bodovačke na Tour v rokoch 1996–2001.

Premohol vás pocit nostalgie, keď Sagan získal siedmy zelený dres?

Trochu. Dokázal by to už vlani, ak by ho v roku 2017 nediskva­lifikovali. V mojom ponímaní má osem zelených dresov. V bodovacej súťaži opäť nemal konkurenta. Keď som videl, akým dominantným spôsobom vyhral piatu etapu v Colmare, ani na sekundu som nepochyboval, že vyhrá celú bodovačku. Od toho momentu mal všetko vo vlastných rukách a šancu na ďalší zelený dres už nepustil. Gratulujem mu. A viete čo? Byť druhý v poradí za takým jazdcom, akým je Sagan, vôbec nie je zlý výsledok (smiech).

Konkurencia jazdcov na celkové poradie sa vyrovnáva, ale v bodovacej súťaži to neplatí. Prečo je Sagan taký suverénny?

Získať sedem zelených dresov z ôsmich účastí na Tour hovorí samo za seba. Sagan je kombináciou úžasného talentu a tvrdej práce. Niekto zrejme nebude súhlasiť, ale pre mňa je najlepším cyklistom na svete. Vie špurtovať proti najrýchlejším jazdcom v hromadných dojazdoch, finišovať do kopca či uspieť v úniku. Jeho univerzálnosť je jedinečná. V 80-tych rokoch jazdil fenomenálny Sean Kelly, ktorý bol podobne ako Sagan multitalentovaný. On jediný mi napadne, ak sa snažíme s niekým Sagana porovnávať.

Na budúci rok oslávi tridsiatku. Ako dlho sa ešte môže držať medzi absolútnou špičkou?

Ťažko povedať. Svoj posledný zelený dres som vyhral, keď som mal 31. Nebol by som prekvapený, ak by získal desať zelených tričiek.

Pódiový ceremoniál v Paríži Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na parížskom pódiu.

Je to reálne?

Áno. Stále si drží vysokú výkonnosť. Aj tento rok vyhral bodovačku s veľkým náskokom. Pokojne môže jazdiť ďalšie dva, tri či štyri roky. A získavať ďalšie zelené dresy. Samozrejme, záleží na ňom, aký smer si zvolí pre kariéru.

Kto zo súčasného pelotónu by mohol byť jeho nasledovníkom?

Roky nikto nezastaví a preto je logické, že prichádzajú noví, mladí konkurenti. Veľmi sa mi páči dvojica Wout van Aert, Mathieu van der Poel. Sú draví, zdravo agresívni, majú skvelý ťah v sedle. Van Aert naznačil potenciál na Tour už tento rok. Mohol dokázať aj viac, ale jeho tím si zvolil za lídra v hromadných dojazdoch Dylana Groenewegena, čo podľa mňa nebolo najlepšie riešenie. Ak sa Van Aert a Van der Poel udržia medzi elitou aj v nasledujúcich rokov a ich tímy im poskytnú podporu a ochranu, môžu dokázať veľké veci.

V tíme Bora-Hansgrohe mali radosť nielen zo Sagana, ale aj z Emanuela Buchmanna, ktorý skončil štvrtý v celkovom poradí. Ako sa vám pozdávali výkony vášho krajana?

Emu išiel výborne. Držal si konzistentné tempo a nechýbal v žiadnom dôležitom kopci. Počas stúpania na Tourmalet dokonca zaútočil a a súperi museli pridať, aby s ním držali krok. Bolo skvelé vidieť, že nemecký cyklista konečne patrí medzi najlepších na svete. Je veľký profesionál, už v januári bol výborne pripravený. Som si istý, že sa od neho dočkáme ďalších skvelých výsledkov.

Erik Zabel (vľavo) vedľa Cadela Evansa v žltom... Foto: SITA/AP, JOEL SAGET
Erik Zabel, Cadel Evans Erik Zabel (vľavo) vedľa Cadela Evansa v žltom drese počas Tour de France 2008.

V Bore dávajú veľký priestor nemeckým či rakúskym cyklistom. Teší vás, že Nemecko má pod dlhšom čase silný a úspešný tím?

Nemecko je niekedy trochu čudná krajina. Štvrté miesto Buchmanna a Saganov zelený dres je výborný výsledok, ale žiadnu cyklistickú eufóriu u nás nečakajte. Nemci berú len víťazstvá a najradšej by boli, keby mali jazdca ako Alaphilippe. Takého, ktorý bude dva týždne nosiť žltý dres a poblázni celú krajinu. Možno raz taký bude Buchmann a Nemecko si opäť zamiluje cyklistiku.

Je pre vás práve Alaphilippe cyklistom, ktorý vás na Tour najviac zaujal?

Pre mňa to bol tesný súboj medzi Julianom Alaphilippom a Petrom Saganom. Alaphilippe jazdil úžasne. Spôsob, akým získal žltý dres, a ako dlho ho nosil na sebe – to bolo neskutočné. V Pyrenejach odrazil nápor všetkých vrchárov a statočne sa držal aj v Alpách. Právom získal titul najbojovnejšieho jazdca celých pretekov. K Saganovi netreba veľa hovoriť. Jeho roky trvajúca dominancia v bodovacej súťaži je obdivuhodná.

TV Pravda: Je Egan Bernal zaslúžene celkovým víťazom Tour? Prekoná niekto Saganov rekord? Aká je budúcnosť fenomenálneho Slováka? Dianie na Tour de France 2019 sme zhodnotili s cykloexpertom Lukášom Timkom. Pozrite si video
Video

Čakali ste, že Alaphilippe bude nosiť žltý dres tak dlho?

Priznám sa, že to bolo aj pre mňa prekvapenie. Julian je fenomenálny cyklista. Spolu so Saganom sú to dvaja najzaujímavejší pretekári, ktorí svojim ponúkajú vzrušenie a akciu. Keď Alaphilippe dominantým spôsobom vyhral časovku v Pau tušil som, že to bude pre neho špeciálna Tour. Ale to, že žltý dres ponesie až do Álp, bolo nečakané. Držal som mu palce, avšak bolo jasné, že časom ho konkurenti zlomia. Líderstvo v pretekoch bránil statočne a za svoj výkon si zaslúži obdiv a rešpekt.

Kráľom Tour sa stal len 22-ročný Egan Bernal. Oprávnene?

Určite. V jeho prípade platí, že vek je len číslo. Pamätám si, ako pred dvoma rokmi vyhral Tour de l'Avenir. Od toho momentu všetci o ňom hovorili ako o obrovskom talente. Pochopili to aj v Sky, keď s ním podpísali päťročnú zmluvu, čo je v cyklistike skutočne neobvyklé. Viacerí tvrdili, že vyhrá Tour, ale nikto nečakal, že to príde tak skoro. Je skvelé, že sa mu to podarilo v takom mladom veku. Keď Eddy Merckx vyhral svoju prvú Tour, mal 24 rokov. Mladý Bernal ho napodobnil. Môže byť podobne úspešný ako Merckx, pretože má najlepšie roky pred sebou. Raz za 20–30 rokov sa narodí takýto talent a ako fanúšikovia cyklistiky môžeme byť radi, že ho vidíme v akcii.

Pomohlo mu, že v Kolumbii vyrastal v meste, ktoré leží v nadmorskej výške takmer 2700 metrov nad morom?

Áno, v tomto smere mal oproti konkurentom veľkú výhodu. Riedky vzduch v horách je špecifický, musíte si na neho zvyknúť. Preto jazdci pred Tour chodia na vysokohorské sústredenia. Bernal to využil v predposlednej alpskej etape, keď zaútočil počas stúpania na Col de l'Iseran. Ten leží v porovnaní s mestom, kde býva Bernal, v podobnej nadmorskej výške. Čiže ak niektorí jazdci mali s riedkym vzduchom problém, pre neho to boli takmer domáce podmienky. Silu Kolumbijčanov v kopcoch dokumentoval aj Quintana, ktorý vyhral prvú alpskú etapu.

Slávnostný dojazd Tour de France v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
2. Egan Bernal (Team Ineos).

O Bernalovi sa hovorí ako o novom Chrisovi Froomovi. Má na to, aby prekonal Britov rekord v počte triumfov na Tour?

Ak vyhráte Tour de France vo veku 22 rokov, neexistuje dôvod, aby ste to nezopakovali aj v budúcnosti. Zo súčasných jazdcov má najväčšie predpoklady, aby dominoval na trojtýždňových podujatiach Grand Tour. Avšak čas ukáže, pretože rozdiely medzi najlepšími sa z roka na rok zmenšujú.

Dôkazom toho sú aj neveľké časové rozdiely, ktoré tento rok delili top jazdcov v celkovom poradí.

Presne tak. Kedysi boli rozdiely medzi najlepšími päť, sedem či desať minút. Dnes sú to sekundy. Skupina elitných jazdcov, ktorí môžu pomýšľať na celkový triumf, sa každoročne rozširuje. Aj preto to bude mať Bernal s obhajobou titulu na budúci rok veľmi ťažké.

Keď sme sa rozprávali vlani, vraveli ste, že cyklistika vám nechýba. Zmenilo sa niečo?

Súťaženie v sedle už ide mimo mňa, ale so životnou láskou som spätý naďalej. Na Tour som bol súčasťou tímu Kaťuša-Alpecin, kde som dohliadal na výkonnosť jazdcov. Úzko spolupracujem aj so známym výrobcom bicyklov Canyon. Síce už nie som súčasťou pelotónu, ale k cyklistike mám stále bližšie ako iní ľudia.

Posledný triumf Erika Zabela na Tour de France

Ako ste si užili atmosféru tohtoročnej Tour?

Boli to fantastické preteky – dramatické, so zápletkou do úplného záveru. Veľká škoda, že kvôli počasiu museli organizátori upraviť dve posledné alpské etapy. Avšak s tým nič nenarobíte, príroda si niekedy robí, čo sa jej zachce.

Bolo to správne rozhodnutie organizátorov?

Určite áno. Podmienky pre pretekárov boli nebezpečné. Sneh, bahno a kamene nemajú na ceste čo robiť. Reálne hrozilo, že by si niekto mohol ublížiť. Organizátori boli veľmi sklamaní, že musia urobiť takéto úpravy v pôvodnom itinerári. Avšak nemali na výber a urobili rozhodnutie, ktoré bolo nevyhnutné. C'est la vie – taký je život.

Pamätáte si na podobnú situáciu z vašich pretekárskych čias?

Áno, hoci si už nespomínam na presný rok. V Alpách nás prekvapilo množstvo snehu a dvestokilometrovú etapu organizátori skresali na 50 kilometrov. My šprintéri sme mali z toho veľkú radosť (smiech).

Vyhrali ste veľa pretekov, získali množstvo trofejí. Čo by ste odporučili malému chlapcovi, ktorý sa chce stať špičkovým cyklistom?

Najmä nech jazdí s úsmevom – tak, ako Peter Sagan. Ten je nielen najlepší na svete, ale viditeľne si súťaženie aj najviac užíva. Bicyklovanie musí byť zábava. Ak sa k tomu pridá vášeň a správna pracovná morálka, úspechy sa dostavia.

Najskôr však treba deti dotiahnuť k športu…

Nie je to len problém mladej generácie. Zdá sa mi, že aj všetci jazdci v našom tíme sú závislí na sociálnych sieťach. Mobil sa stal neoddeliteľnou súčasťou bežného života, ale všetko by malo mať svoje hranice. Mladí ľudia sledujú kontá na facebooku či instagrame dňom i nocou. Ale to nie je skutočný život. Virtuálne zážitky sa nedajú nahradiť skutočnými. Takže ľuďom, ktorí čítajú tento rozhovor na mobiloch odkazujem, aby odložili telefón, sadli na bicykel a užívali si radosť z pohybu v prírode.

Erik Zabel

Narodil sa v Berlíne 7. júla 1970. Šesťkrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France, na najslávnejšom cyklistickom podujatí vyhral celkovo 12 etáp. Na Vuelte získal tri dresy pre najrýchlejšieho jazdca. Mimoriadne úspešný bol na monumentálnej klasike Miláno – San Remo, ktorú ovládol štyrikrát. V roku 2013 sa priznal k užívaniu dopingu – malo sa tak diať v rokoch 1996–2003. Následne prišiel o pozíciu trénera v profesionálnom tíme Kaťuša, kde sa vzdal členstva v rade cyklistických profesionálov UCI.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019 #Erik Zabel