Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan spečatil rekordný siedmy zelený dres: Je to privilégium a veľká česť

Slovenský cyklista Peter Sagan získal svoj siedmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže na 106. ročníku prestížnych pretekov Tour de France a osamostatnil sa na čele historických štatistík.

28.07.2019 21:23 , aktualizované: 23:50
debata (8)
Caleb Ewan oslavuje triumf v Paríži. Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Caleb Ewan Caleb Ewan oslavuje triumf v Paríži.

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe skončil v záverečnej 21. etape s cieľom v Paríži na 10. mieste, vyhral Austrálčan Caleb Ewan z Lotto-Soudal.

Celkovým víťazom podujatia sa stal Kolumbijčan Egan Bernal zo stajne Ineos, na tróne nahradil svojho tímového kolegu a obhajcu trofeje Gerainta Thomasa, ktorý skončil druhý (+1:11 min). Celkovo tretí je Holanďan Steven Kruijswijk z Jumbo-Visma (+1:31 min).

Sagan si okrem siedmeho zeleného dresu pripísal tento rok aj jeden etapový triumf.

Dvadsaťdeväťročný pretekár ho dosiahol v 5. etape, keď vyhral v hromadnom špurte. Dokopy má na konte už 12 etapových vavrínov. V bodovacej súťaži, v ktorej víťazstvami predbehol Nemca Erika Zabela, získal dokopy 316 bodov, čo je najmenej v jeho doterajšej kariére. Druhý Ewan za ním zaostal o 68 bodov.

Slávnostný dojazd Tour de France v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
2. Egan Bernal (Team Ineos).

„Obliecť si zelený dres na pódiu na Champs-Elysées je privilégium a veľká česť. O to viac keď je to rekordných sedemkrát. Chcel by som poďakovať všetkým v tíme. Nášmu manažmentu, personálu, športovým riaditeľom a samozrejme jazdcom. Všetci tvrdo pracovali na dosiahnutí tohto spoločného cieľa. Máme za sebou veľmi dobrú Tour de France a ukázali sme, že každý rok robíme pokrok a ako tím sme silnejší a silnejší. Nič z toho by však nebolo možné bez podpory našich sponzorov, vďaka že nám veria a boli pri nás aj v najťažších momentoch a aj teraz v čase slávy. Budem mať pár dní voľno a potom môžem opäť pokračovať v práci na nadchádzajúce ciele v záverečnej časti sezóny,“ cituje Sagana jeho stránka na facebooku.

Bernal získal okrem žltého aj biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, kde nemal konkurenciu. Druhý Francúz David Gaudu (FDJ) za ním zaostal o vyše 23 minút. Bodkovaný dres pre víťaza vrchárskej súťaže si vybojoval domáci Romain Bardet (Ag2r), pre ktorého je to zadosťučinenie za nevydarený útok na popredné priečky celkového poradia. V ňom mu totiž patrí až 15. miesto. V tímovej súťaži vyhral španielsky Movistar pred Trekom-Segafredo z USA a britským Ineosom.

„Od malička som po tom túžil a je to pre mňa splnený sen. Je to neuveriteľné, neviem, čo mám povedať. Vyhral som Tour, ale nemôžem tomu uveriť. Potrebujem pár dní, aby som to všetko strávil. Neviem opísať tento pocit šťastia. Víťazstvo darujem mojej rodine. Je to prvé víťazstvo na Tour pre Kolumbiu. Snažili sa o to už mnohí krajania, v minulosti sme mali skvelých cyklistov, ale ja som prvý, komu sa to podarilo,“ povedal Bernal.

Hrdinom tohtoročnej edície sa stal Julian Alaphilippe. Dvadsaťsedemročný Francúz zo stajne Deceuninck-QuickStep vyhral dve etapy a prekvapujúco až 14 dní nosil slávny „maillot jaune“. Bernal mu ho zobral až v 19. etape a Alaphilippe nakoniec klesol na 5. miesto celkového poradia.

Domáci miláčik však svojím dravým spôsobom cyklistiky, riskantnými zjazdmi, či vyčerpávajúcimi stúpaniami, pri ktorých držal krok s klasickými vrchármi, bavil tri týždne divákov a tak mu organizátori udelili titul najbojovnejšieho pretekára celej Tour. Vďaka tomu sa aj on predstavil na slávnostnom pódiu.

Do cieľa napokon prišlo zo 176 štartujúcich jazdcov po troch týždňoch 155, čo je o desať viac ako vlani.

Od štartu 21. etapy s tradičným dojazdom na Elyzejských poliach si pretekári v popredí s majiteľmi dresov užívali uvoľnenú jazdu smerom do Paríža. Rozdávalo sa šampanské, robili sa spoločné fotky a cyklisti družne debatovali. Bernal si zapózoval aj s ďalšími troma Kolumbijčanmi v pelotóne Nairom Quintanom (Movistar), Rigobertom Uranom (EF Education First) a Sergiom Henaom (SAE Team Emirates).

Pódiový ceremoniál v Paríži Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na parížskom pódiu.

Tempo sa zrýchlilo až po príchode do centra Paríža, kde na jazdcov čakalo osem okruhov na slávnom bulvári Champs Elyseés. Novinkou bol prejazd cez Louvre. K prvému úniku sa odhodlala štvorica Tom Scully (EF), Omar Fraile (Astana), Nils Politt (Kaťuša) a Jan Tratnik (Bahrain-Merida).

Ich snaha sa skončila asi 13 km pred cieľom. Smolu mali Sonny Colbrelli a Michael Matthews, obaja favoriti na etapové víťazstvo mali v závere mechanické problémy a museli vynaložiť veľa síl, aby sa vrátili do pelotónu.

Do posledného okruhu vošiel balík pokope, vzápätí zaútočil Greg van Avermaet, ale v úniku nevydržal ani kilometer. Všetko tak smerovalo k očakávanému hromadnému dojazdu. Ten zvládol najlepšie Caleb Ewan, ktorý si pri svojej premiére na Tour pripísal už tretí triumf.

Tour de France 2019

21. etapa (Rambouillet – Paríž, Elyzejské polia, 128 km): 1. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 3:04:08 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) Jumbo-Visma, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Total Direct Énergie, 4. Maximiliano Richeze (Arg.) Deceuninck Quick-Step, 5. Edvald Boasson Hagen (Aus.) Dimension Data, 6. André Greipel (Nem.) Arkea-Samsic,…10. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe – všetci rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie po 21. etape /žltý dres/: 1. Egan Bernal (Kol.) Ineos 82:57:00 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:11 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:31, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:56, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step +4:05, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +4:23, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF Education First +5:15, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +5:30, 9. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +6:12, 10. Warren Barguil (Fr.) Team Arkéa Samsic +7:32,… 80. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:44:24 h

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 316 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 248, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 224, 4. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 209, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 201, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 192

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale 86 bodov, 2. Egan Bernal (Kol.) Ineos 78, 3. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 74

Súťaž mladých pretekárov: 1. Bernal 82:57:00 h, 2. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +23:58 min, 3. Enric Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) +58:20

Súťaž tímov: 1. Movistar (Šp.) 248:58:15 h, 2. Trek-Segafredo (USA) +47:54 min, 2. Ineos (V.Brit.) 57:52

Najbojovnejší pretekár celej Tour: Alaphilippe

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019