Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Matka príroda požehnala Saganovu šťastnú sedmičku

Víťazstvá rovnakého pretekára v určitej súťaži nudia. Fanúšikov i expertov to časom prestane baviť a objavia sa úvahy, či dominancia jedného športovca nie je na škodu disciplíny či diváckej atraktívnosti.

28.07.2019 20:38
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na parížskom pódiu.
debata (23)

Peter Sagan a zelený dres na Tour de France je však iný prípad. Fenomenálny Slovák v nedeľu úspešne zakončil najslávnejšie cyklistické preteky, keď siedmykrát z ostatných ôsmich ročníkov ovládol bodovaciu súťaž. V historickom poradí sa osamostatnil od vedúceho Erika Zabela, ktorý má doma šesť zelených tričiek.

Keď vyhrával na Tour Armstrong, vyčítali mu – neskôr sa ukázalo, že oprávnene – doping. Triumfy Frooma zatienila deštruktívna taktika vtedajšieho tímu Sky či Britove terapeutické výnimky.

Saganovi však každý praje.

Má rešpekt súperov, po predposlednej etape mu ďakoval víťazný Nibali. Veľký šoumen nezabúda na divákov, keď počas jazdy podpíše knihu fanúšikovi či výstup na kopec vyšší ako Gerlachovský štít zakončí jazdou na zadnom kolese.

Slávnostný dojazd Tour de France v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
2. Egan Bernal (Team Ineos).

Za svoju univerzálnosť v hromadných dojazdoch sa dočkal vytúženej odmeny. „Stať sa sa historicky najúspešnejším jazdcom v bodovačke na Tour je špeciálny pocit. Znamená to pre mňa veľa,“ tešil sa po poslednej etape v Alpách.

Belgicko mu neprialo

Príprava na Tour pritom vyzerala turbulentne. Sagan ochorel počas sústredenia v Sierra Nevade a následky zdravotných komplikácií ho sprevádzali celú klasikársku jar.

Pomohlo sústredenie v Utahu, ktoré absolvoval po svojich obľúbených pretekoch Okolo Kalifornie. S kamarátom a kolegom Danielom Ossom absolvovali výživné kilometre v Rocky Mountains a časovali formu na Tour.

Vo Švajčiarsku to už bol starý známy Sagan. Na Tour de Suisse, tradičnej generálke pred TdF, vyhral etapu, nosil žltý dres lídra pretekov a napokon ovládol bodovaciu súťaž – pod Alpami už ôsmykrát v kariére.

Pódiový ceremoniál v Paríži Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na parížskom pódiu.

„Peter vyzerá dobre, je pripravený, silný, vie zabrať, keď to potrebuje. S minulými rokmi sa to ťažko porovnáva. Pribúdajú mladí pretekári, môže niekto vyskočiť, prekvapiť, iný zasa príde v mimoriadnej forme,“ vravel opatrne športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach pred štartom Tour v Bruseli.

Nemýlil sa. Hneď v prvej etape „niekto“ vyskočil a o centimetre uchmatol Saganovi víťazstvo i žltý dres. Holandský klasikár s minimálnymi špurtérskymi úspechmi Mike Teunissen šokoval celý pelotón a na páske zdolal i trojnásobného majstra sveta.

Keď sa Sagan po rozhovoroch s novinármi vrátil do tímového autobusu, nasledoval zlostný výkrik. Prejav frustrácie znamenal jediné – veľmi chcel aspoň jeden deň nosiť žltý dres a prvá etapa bola ideálna príležitosť.

„Som rád, že bol sklamaný,“ reagoval Saganov tréner Patxi Vila. "Je to dobré znamenie. Každý, kto niekedy súťažil, vie, čo cíti pretekár, keď je tak blízko k triumfu a príde oň.“

Splnil sľub otcovi

V zelenom drese jazdil takmer od začiatku a hlad po etapovom triumfe si ukojil počas piateho dňa. Ortodoxní súperi v kopcoch zaostali a Sagan mohol predviesť v Colmare parádnu šou. Necelých 200 metrov pred cieľom zrýchlil takým spôsobom, že o pár momentov bol pred konkurenciou o celú dĺžku bicykla. Gesto po pretnutí cieľovej pásky hovorilo za všetko. Radostný výkrik, napnuté svaly a obrovská úľava z toho, že to konečne vyšlo.

Triumf oslávil víťaznou pózou komiksového hrdinu Hulka spred siedmich rokov, keď sa prvýkrát tešil z etapového triumfu na Tour.

„Bol som trpezlivý a víťazstvo prišlo. Keď jazdíte s vášňou, dočkáte sa. Ďakujem kolegom, odviedli skvelú prácu a konečne máme víťazstvo, po ktorom sme tak veľmi túžili,“ usmieval sa v cieli.

Dvanásta výhra na Tour v kariére mala pre neho špeciálny význam. "Otec práve dnes ide domov. Aj preto som rád, že som zvíťazil a on to mohol vidieť,“ vravel.

Videozáznam, ako sa Sagan senior búrlivo teší z úspechu svojho syna, sa veľmi rýchlo stal hitom internetu. "To víťazstvo mi sľúbil. A keď sa taký sľub dodrží, potom to nemá chybu,“ vravel hrdý otec.

V tom momente sa prestali ozývať aj poslední pochybovači, ktorí predtým tvrdili, že dominacia Slováka v bodovacej súťaži sa tento rok skončí.

Autogram za jazdy

Keď pelotón vstúpil do Pyreneji, Sagan mal v súťaži o zelené tričko už takmer 90-bodový náskok. Dojazdy v horách boli mimo jeho víťazné možnosti a tak sa rozumne sústredil na rýchlostné prémie.

V etape na Tourmalet to takmer prehnal. V úniku musel držať brutálne tempo, aby napokon vybojoval na prémii sedem bodov. Či mu nechýbali sily v závere? Na vrchole ikonického kopca predviedol jazdu na zadnom kolese.

„Je to pre ľudí, nech majú nejaký zážitok. Tí pri trati sú skvelí, vyburcujú jazdcov, urobia atmosféru. Aj keď už nemôžete a oni hučia, ide sa nám lepšie,“ pochválil fanúšikov.

Ešte viac zaujal iný moment. Počas stúpania popri vysilenom Slovákovi bežal mladý muž a v ruke držal jeho autobiografiu. Sagan zobral ponúknutú fixku a knihu počas jazdy podpísal. Existuje lepšia reklama na knihu Môj svet, ktorá vyšla po celom svete?

Zrejme nie.

"Ten fanúšik bežal vedľa dosť dlho. Tak som mu ju podpísal. Mal trochu šťastie, pretože o kúsok ďalej stál policajt, ktorý ho odstavil,“ vravel pobavene Sagan.

Vianoce v júli

Horské peklo v Pyrenejach vystriedalo počas tretieho týždňa iné – teplotné. Po dni voľna absolvoval pelotón trať na juhu Francúzska, kde ho ničili 40-stupňové horúčavy.

Počas etapy bolo vidieť jazdcov s ľadom na helmách či pod dresmi. Sagan sa nezdržal a kritizoval cyklistické odbory.

„Dalo sa to ako-tak zniesť, keďže sme išli po rovine a vo väčšej rýchlosti vás aspoň ovieva vietor. Ale v kopcoch to bude iné. Odbory by mali niečo urobiť. Neviem, načo ich platíme, keď nás nechránia,“ hneval sa.

Peter Sagan počas 15. etapy Tour de France. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Peter Sagan Peter Sagan počas 15. etapy Tour de France.

Alpy sú strašiakom pre každého jazdca a rešpekt z nich majú aj tí najlepší. Sagan pred záverečným horským trojbojom pripustil, že prísne časové limity môžu byť konečnou aj pre neho. „Môže to byť prvýkrát, čo budem mať problémy prísť do Paríža. Uvidíme, ako na to budú ostatní špurtéri,“ vyhlásil.

Napokon pomohol nepriateľ z úvodu týždňa. Nevyspytateľné alpské počasie skrátilo trať piatkovej i sobotňajšej etapy a väčšina pelotónu mohla oslavovať.

„Vďaka pánu Bohu za to, že nám doprial Vianoce v júli,“ usmieval sa Sagan po poslednom stúpaní na Val Thorens. V cieli mu ďakoval víťaz etapy Vincenzo Nibaliho.

Predposledná skrátená etapa Tour de France Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Radosť Egana Bernala a Gerainta Thomasa z tímu...

„Boli sme spolu v úniku počas stúpania na Tourmalet a on mi vraví, že moje chvíle ešte len prídu. Že sa stále dávam dokopy po Gire a že to mám skúšať. Inšpiroval ma, patrí mu moja vďaka,“ odkázal slávny Talian kolegovi.

Ak vás uznáva aj jeden z najrešpekto­vanejších jazdcov v profipelotóne, viete, že svoju prácu robíte dobre.

Saganov zelený odkaz na slávnej Tour je už teraz legendárny.

Je Egan Bernal zaslúžene celkovým víťazom Tour? Prekoná niekto Saganov rekord? Aká je budúcnosť fenomenálneho Slováka? Aj na to odpovedá expert Lukáš Timko.
Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019