Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O kopec menej a Paríž opäť bližšie. Sagan zvládol chaos s prehľadom

Predčasne ukončená 19. etapa nemala žiadny vplyv na boj Petra Sagana o zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže cyklistickej Tour de France. Pred Eliom Vivianim vedie o 85 bodov.

26.07.2019 21:09 , aktualizované: 21:56
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom drese na pódiu.
debata (3)

Sagana môže pripraviť o zelený dres už len obrovské kusisko smoly. Pred dojazdom do Paríža je v hre už iba 90 bodov.

Piatkové dianie zvládol veľmi dobre a do méty 50 kilometrov pred koncom sa držal s pretekármi ašpirujúcimi na triumf v celkovom poradí. Potom si zvolil vlastné tempo a začal zaostávať.

Na rýchlostnej prémii nebodoval, bez bodu však zostali aj jeho konkurenti bojujúci o zelený dres.

„Dnešná etapa bola trochu iná, ako všetci očakávali a máme tu nového lídra. Nebol žiadny dôvod, aby sme riskovali v podmienkach, ktoré panovali na trati, veď pršalo, bol tam sneh aj bahno. Už včera sme v závere etapy zažili poriadnu búrku. Dnes to vyzeralo na ešte horšie podmienky. Som presvedčený, že organizátori urobili maximum. Ja tu však nie som na to, aby som niečo hodnotil,“ povedal líder tímu Bora-Hansgrohe.

Predčasne ukončená 19. etapa Tour de France Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Ťažké mechanizmy na neprejazdnej trati vedúcej...

„Mysleli sme si že, že pôjdeme celú etapu, ale povedali nám, že cieľ je na vrchu kopca kvôli neprejazdným podmienkam. Pre mňa bolo dobré, že som mal o jeden kopec menej. Nikto to neočakával, ale aj včera padla lavína kameňov. Počasie je nevyspytateľné, na horách sa to však stáva,“ citovala ho RTVS.

Viacerí šéfovia tímov sa zhodli, že stopnutie etapy bolo najlepším riešením. „Nesplniteľné podmienky v záverečnej časti etapy,“ napísal tím Ineos na sociálnej sieti.

„Bolo by to príliš nebezpečné. Považujem za správne rozhodnutie brať za smerodajné výsledky na Iserane,“ pridal sa šéf Saganovho zoskupenia Bora-hansgrohe Ralph Denk. Naposledy musela jury predčasne ukončiť etapu na Tour ešte v roku 1996, keď cyklistov zastavil sneh na Col du Galibier.

Organizátori sa rozhodli skrátiť predposlednú etapu tohtoročného itinerára o viac ako polovicu.

V sobotu čaká na pelotón vrátane iba 59-kilometrový úsek. Pôvodne mali pretekári absolvovať 130 kilometrovú trasu z Albertville do Val Thorens. Dôvodom na skrátenie etapy sú obavy z vrtochov počasia v alpskom teréne, ktoré sa postarali o zrušenie piatkovej 19. etapy.

Val Thorens, to je viac ako 33-kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 5,5 percenta. Ne jeho konci leží najvyššie položené lyžiarske stredisko v Európe.

„Ten kopec je jednoducho monštrum. Aj keď ponúkne niekoľko menších pasáží na vydýchanie, tie budú nič oproti obrovskej vrchárskej porcii,“ vraví cyklistický expert Lukáš Timko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019