Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Sagan preháňa, problémy mať nebude. Napodobní Svoradu

Pozrite si päť predpovedí Pravdy pred kľúčovými etapami Tour de France 2019.

25.07.2019 11:40 , aktualizované: 22:48
Sagan Tour Foto: ,
Peter Sagan počas Tour de France 2019.
debata (8)

1. Rozhodne sa až v sobotu

Takmer do bodky sa napĺňajú predpoklady, že Tour bude bez favorita. Popri absencii Frooma, Dumoulina či Rogliča stále chýba výraznejší ašpirant na celkový triumf v Paríži. To, že žltý dres má aj po Pyrenejach stále na sebe Alaphilippe, ktorý je skôr výbušný klasikár (puncheur) ako vrchár, hovorí samo za seba.

Prvú šestku priebežného poradia delia len dve minúty a konečnú selekciu tak urobia Alpy. Rozdiely medzi najlepšími sa síce budú meniť, ale podľa nás príde k rozhodujúcim momentom až v sobotňajšej poslednej horskej etape počas smrtiaceho 30-kilometrového stúpania na Val Thorens.

2. Alaphilippe bude bez trofeje

Ak má niekto najmenšiu šancu z prvej šestky, že dovezie žltý dres až do Paríža, potom to je – paradoxne – Julian Alaphilippe. Podujatia Grand Tour sú úplne niečo iné ako sedemetapové preteky kdekoľvek po svete – rozhoduje sa v treťom týždni. Aj preto predpokladáme, že Francúzovi dôjde v Alpách dych a nielenže príde o vedenie, ale stratí aj miesto na pódiu.

3. Ineos to bude mať bez kapitána ťažké

Bývalý Sky – po novom Ineos – vyhral šesť z predchádzajúcich siedmich ročníkov Tour. Chýba mu len rok 2014, keď Froome utrpel nepríjemný pád a preteky nedokončil. Britská stajňa sa vždy pred vstupom do Álp hrdila žltým tričkom a taktika bola jasná – uštvať konkurenciu a najcennejší dres uchrániť. Situácia sa však zmenila.

Obhajca triumfu Thomas je síce priebežne druhý, ale výkonmi vôbec nie taký presvedčivý ako vlani. Už niekoľkokrát spadol a vyzerá to tak, že nedostatok súťažných dní počas tejto sezóny si vyberá svoju daň.

V Alpách bude vo výhode skôr Bernal (priebežne piaty), ktorý je zvyknutý na riedky vzduch v horách a konečne môže ukázať, aký má potenciál. Obom však bude chýbať cenný pomocník. Kapitán tímu Luke Rowe si po incidente s Tonym Martinom a následnej diskvalifikácii pozrie zvyšné štyri etapy už len v televízii.

TV Pravda: Pozrite si videopreview štvrtkovej 19. etapy TdF 2019 s Lukášom Timkom
Video

4. Sagan bude zelený aj Paríži

Peter Sagan je bezprostredná povaha a občas možno povie aj to, čo nemusí myslieť úplne vážne. Ak aj náhodou má nejaké pochybnosti o tom, či prelezie Alpy v časovom limite, tak my ich nemáme. Organizátori Tour nastavia limity rozumne – určite nebudú chcieť, aby bol záverečný špurt v Paríži bez najrýchlejších cyklistov. Je možné, že niekoľko z nich na ostré stúpania doplatí, ale určite nie 29-ročný Slovák.

Ak Alpy neprejdú Viviani, Ewan či Groenewegen, šance Sagana v špurte na Elyzejských poliach sa dramaticky zvýšia. Zrejme všetci fanúšikovia mu želajú, aby rekordný siedmy zelený dres ozdobil triumfom v parížskom špurte. Napodobnil by tak počin Jána Svoradu, ktorý to dokázal v roku 2001.

5. Veríme Pinotovi, fandíme Buchmannovi

Záverečné dni na Tour môžu mať niekoľko scenárov. Jedným z nich je, že supersilný tím Ineos chytí druhý dych a svojim strojovým tempom uštve ostatných. Alpské dni však môžu byť aj oslavou cyklistickej akcie a výbušnosti – stávka na Thibaulta Pinota tiež nie je od veci.

My však budeme fandiť Bore a Emanuelovi Buchmannovi. Mladý Nemec je priebežne šiesty a seriózne poškuľuje po parížskom pódiu. Jeho prípadné umiestenie v top trojke a Saganov zelený dres by manažment Bory bral všetkými desiatimi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019