Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan preháňa, problémy mať nebude. Napodobní Svoradu

Pozrite si päť predpovedí Pravdy pred kľúčovými etapami Tour de France 2019.

25.07.2019 11:40 , aktualizované: 22:48
Sagan Tour Foto: ,
Peter Sagan počas Tour de France 2019.
debata (8)

1. Rozhodne sa až v sobotu

Takmer do bodky sa napĺňajú predpoklady, že Tour bude bez favorita. Popri absencii Frooma, Dumoulina či Rogliča stále chýba výraznejší ašpirant na celkový triumf v Paríži. To, že žltý dres má aj po Pyrenejach stále na sebe Alaphilippe, ktorý je skôr výbušný klasikár (puncheur) ako vrchár, hovorí samo za seba.

Prvú šestku priebežného poradia delia len dve minúty a konečnú selekciu tak urobia Alpy. Rozdiely medzi najlepšími sa síce budú meniť, ale podľa nás príde k rozhodujúcim momentom až v sobotňajšej poslednej horskej etape počas smrtiaceho 30-kilometrového stúpania na Val Thorens.

2. Alaphilippe bude bez trofeje

Ak má niekto najmenšiu šancu z prvej šestky, že dovezie žltý dres až do Paríža, potom to je – paradoxne – Julian Alaphilippe. Podujatia Grand Tour sú úplne niečo iné ako sedemetapové preteky kdekoľvek po svete – rozhoduje sa v treťom týždni. Aj preto predpokladáme, že Francúzovi dôjde v Alpách dych a nielenže príde o vedenie, ale stratí aj miesto na pódiu.

3. Ineos to bude mať bez kapitána ťažké

Bývalý Sky – po novom Ineos – vyhral šesť z predchádzajúcich siedmich ročníkov Tour. Chýba mu len rok 2014, keď Froome utrpel nepríjemný pád a preteky nedokončil. Britská stajňa sa vždy pred vstupom do Álp hrdila žltým tričkom a taktika bola jasná – uštvať konkurenciu a najcennejší dres uchrániť. Situácia sa však zmenila.

Obhajca triumfu Thomas je síce priebežne druhý, ale výkonmi vôbec nie taký presvedčivý ako vlani. Už niekoľkokrát spadol a vyzerá to tak, že nedostatok súťažných dní počas tejto sezóny si vyberá svoju daň.

V Alpách bude vo výhode skôr Bernal (priebežne piaty), ktorý je zvyknutý na riedky vzduch v horách a konečne môže ukázať, aký má potenciál. Obom však bude chýbať cenný pomocník. Kapitán tímu Luke Rowe si po incidente s Tonym Martinom a následnej diskvalifikácii pozrie zvyšné štyri etapy už len v televízii.

TV Pravda: Pozrite si videopreview štvrtkovej 19. etapy TdF 2019 s Lukášom Timkom
Video

4. Sagan bude zelený aj Paríži

Peter Sagan je bezprostredná povaha a občas možno povie aj to, čo nemusí myslieť úplne vážne. Ak aj náhodou má nejaké pochybnosti o tom, či prelezie Alpy v časovom limite, tak my ich nemáme. Organizátori Tour nastavia limity rozumne – určite nebudú chcieť, aby bol záverečný špurt v Paríži bez najrýchlejších cyklistov. Je možné, že niekoľko z nich na ostré stúpania doplatí, ale určite nie 29-ročný Slovák.

Ak Alpy neprejdú Viviani, Ewan či Groenewegen, šance Sagana v špurte na Elyzejských poliach sa dramaticky zvýšia. Zrejme všetci fanúšikovia mu želajú, aby rekordný siedmy zelený dres ozdobil triumfom v parížskom špurte. Napodobnil by tak počin Jána Svoradu, ktorý to dokázal v roku 2001.

5. Veríme Pinotovi, fandíme Buchmannovi

Záverečné dni na Tour môžu mať niekoľko scenárov. Jedným z nich je, že supersilný tím Ineos chytí druhý dych a svojim strojovým tempom uštve ostatných. Alpské dni však môžu byť aj oslavou cyklistickej akcie a výbušnosti – stávka na Thibaulta Pinota tiež nie je od veci.

My však budeme fandiť Bore a Emanuelovi Buchmannovi. Mladý Nemec je priebežne šiesty a seriózne poškuľuje po parížskom pódiu. Jeho prípadné umiestenie v top trojke a Saganov zelený dres by manažment Bory bral všetkými desiatimi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019