Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ortodoxní špurtéri nechali Sagana pod pódiom: Bolo to ako v rúre

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 4. miesto v utorňajšej 16. etape 106. ročníka Tour de France. Z triumfu na rovinatej 177 km dlhej trase so štartom a cieľom v Nimes sa tešil Austrálčan Caleb Ewan z Lotto Soudal pred Talianom Eliom Vivianim (Deceuninck-QuickStep) a Holanďanom Dylanom Groenewegenom (Jumbo-Visma).

23.07.2019 17:38 , aktualizované: 17:56
Caleb Ewan, Peter Sagan Foto: ,
Caleb Ewan sa teší z triumfu v 16. etape Tour, Peter Sagan prichádza do cieľa na štvrtom mieste.
debata (12)

Sagan po deviaty raz na tohtoročnej „Starej dáme“ finišoval v päťke najlepších, pripísal si tretíkrát 4. miesto. Stačilo mu to na upevnenie líderskej pozície v bodovacej súťaži.

Momentálne má na čele už 309 bodov a náskok 85 bodov pred Talianom Vivianim. Sagan stále suverénne mieri za rekordným siedmym víťazstvom v „zelenej“ súťaži na TdF. Celkovo v kariére ho v stredu čaká 120. etapa v zelenom drese na slávnych pretekoch.

„Dnes bolo pocitovo ako v rúre. V pretekoch bolo dôležité nestratiť príliš veľa bodov oproti mojim konkurentom. Náš tím oäť pracoval veľmi dobre, ale na konci som nemal dostatočný priestor, aby som vyvinul plnú rýchlosť. Vďaka 4. miestu sa mi však podarilo získať niekoľko bodov, aby som si udržal náskok (v bodovacej súťaži, pozn.),“ uviedol Sagan prostredníctvom oficiálnej stránky svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo. V žltom drese jazdí stále domáci miláčik Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) s náskokom 1:35 minúty pred obhajcom trofeje Britom Geraintom Thomasom (Ineos). Tretí je holandský pretekár Steven Kruijswijk z Jumbo Visma, ktorý stráca 1:47 min.

16. etapa Tour de France Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Dramatický záver 16. etapy Tour de France.

„Necítil som sa dobre počas etapy. Teplo mi prekážalo, trpel som a ani som nechcel na konci šprintovať. Mal som však extra motiváciu, keďže ma prišli osobne pozrieť manželka aj dcérka. Som veľmi šťastný, že som pre nich mohol vyhrať,“ uviedol Caleb Ewan v prvej televíznej reakcii. „V závere rozhodlo to, že som začal šprintovať skôr ako ostatní,“ dodal 25-ročný Ewan, ktorý si pripísal 37. víťazstvo v kariére a ôsme v tomto roku.

Po ťažkých dňoch v Pyrenejach a pondelňajšom oddychu prišla ďalšia šanca pre šprintérov. Utorňajšia etapa merala 177 km a mala rovinatý profil s jedinou vrchárskou prémiou najnižšej 4. kategórie. Menšie problémy mohol narobiť až záverečný mierne technický dojazd.

Aby to však pelotón nemal také jednoduché, vložilo sa do toho počasie. I keď sa pôvodné správy o silnom bočnom vetre nepotvrdili, jazdci celý deň šliapali vo veľkých horúčavách, teplota sa vyšplhala nad 35 stupňov Celzia.

Záverečný kilometer

Po necelých 10 km sa sformoval únik v zložení Alexis Gougeard (AG2R), Stephane Rossetto (Cofidis), Lukasz Wisniowski (CCC), Paul Ourselin (Total Direct Energie) a Lars Bak (Dimension Data). Kvinteto si vypracovalo po ďalších 20 km dvojminútový náskok, ale pelotón ho ďalej nepustil.

O chvíľu sa ocitol na zemi obhajca trofeje Geraint Thomas, bol to už jeho tretí pád počas tohtoročnej Tour, ale neprivodil si žiadne zranenie a čoskoro bol späť v pelotóne. Na rýchlostnej prémii bol z úniku prvý Bak (20 b), z pelotónu Viviani (10), Sagan ju prešiel ako deviaty a zobral sedem bodov do súťaže o zelený dres.

V ďalšom priebehu sa toho veľa nemenilo, pelotón si držal unikajúcu päticu blízko pri „tele“ a v pohode sa presúval rovinatou trasou. Na čele sa striedali najmä jazdci Lotto Soudal, Jumbo-Visma a SAE Team Emirates. Jediná vrchárska prémia Cote de Saint-Jean-du-Pin (4. kat., 1,8 km, 4,2%) nasledovala 80 km pred koncom a aj tu bral jediný bod Bak.

Menší mechanický problém mal Sagan, ale rýchlo sa vrátil do pelotónu. Náskok kvinteta klesal, 50 km pred cieľom to bola už len polminúta. V záverečnej pasáži sa zdvihol aj bočný vietor, ale veľa problémov nenarobil. Tie však nastali za kruhovým objazdom asi 27 km pred cieľom, keď prišlo k hromadnému pádu. Ten sa skončil najhoršie pre Astanu a jej lídra Jakoba Fuglsanga, deviaty muž celkového poradia musel odstúpiť.

Odstúpenie Fuglsanga

Pätica cyklistov v úniku nepoľavila vo svojej snahe ani v záverečných 15 km a v protivetre, ktorý jej robil problémy. Jazdci však dobre spolupracovali a ešte tri kilometre pred cieľom mali niekoľko sekúnd k dobru. Záver ale už patril hromadnému dojazdu. V ňom bol najrýchlejší Ewan.

V stredu je na programe zvlnená 200 km dlhá etapa z Pont du Gard do Gapu s dvomi vrchárskymi prémiami. Tá druhá na Col de la Sentinelle (3. kat, 5,2 km, 5,5%) nasleduje necelých deväť km pred koncom a za ňou už len zjazd do cieľa, takže je ideálna pre úniky.

Výsledky 16. etapy (Nimes – Nimes, 177 km):

1. Caleb Ewan (Aus./Lotto-Soudal) 3:57:08 h, 2. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-Quick-Step), 3. Dylan Groenewegen (Hol./Jumbo), 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Niccolo Bonifazio (Tal./Total Direct Energie), 6. Michael Matthews (Aus./Sunweb), 7. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott), 8. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates), 10. Andrea Pasqualon (Tal./Wanty-Gobert) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 64:57:32 h, 2. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos) +1:35 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo) +1:47, 4. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +1:50, 5. Egan Bernal (Kol./Ineos) +2:02, 6. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +2:14, 7. Mikel Landa (Šp./Movistar) +4:54, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +5:00, 9. Rigoberto Uran (Kol./EF Education First) +5:33, 10. Richie Porte (Aus./Trek-Segafredo) +6:30, … 64. SAGAN +1:35:36 h

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 309 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 224, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 203, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 201, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 198, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 142

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 64 bodov, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 50, 3. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 37.

TV Pravda: Videopreview 17. etapy Tour de France s Lukášom Timkom

Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019