Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbal kilometer. Po škaredom páde zhasli všetky nádeje

Belgický cyklista Wout van Aert si pri svojej premiére na Tour de France počínal skvele. Bojoval o najvyššie priečky a dokonca vyhral i etapu. Osudnou sa mu stala jednoduchá časovka.

22.07.2019 21:41
Wout van Aert Foto: ,
Víťaz desiatej etapy Tour de France Wout van Aert skončil po páde v časovke v nemocnici.
debata (2)

Na najslávnejších cyklistických pretekoch prežíval debut ako z ríše snov. Jeho tím Jumbo-Visma ovládol tímovú časovkou a Van Aert výrazne pomohol k ďalším dvom etapovým prvenstvám holandskej stajne.

O tri dni neskôr už ale do cieľa vôbec nedošiel. V jedinej individuálnej časovke 106. ročníka sa belgický šampión tejto disciplíny ocitol na zemi. V takmer 50-kilometrovej rýchlosti zavadil bokom o jednu z bariér. Všetko sa odohralo v pravotočivej zákrute zhruba kilometer pred cieľom, uvádza iDnes.

„Zábrany boli rozpojené. To by sa nemalo stávať,“ opísal Van Aert v rozhovore, ktorý na svojom youtubovom profile zverejnil server Velona.

„Viem, bola to moja chyba. Nemal som ísť tak blízko a dotknúť sa bariéry,“ uvedomuje si 24-ročný cyklista.

Už od štartu 27 kilometrov dlhej etapy Van Aert vedel, že v náročnej časovke musí riskovať, ak chce dosiahnuť dobrý výsledok. „Nemal som najlepšie nohy. Časovka bola ešte ťažšia, než som si myslel,“ priznal.

Preto po kopcovitej prvej polovici vo vysielačke počul: Na rovine musíš manko dohnať! „Vedel som, že tá zákruta bude ťažká. Dalo sa v nej totiž dosť získať,“ konštatuje Van Aert.

Alaphilippe zvíťazil v 13. etape Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Julian Alaphilippe.

Ale tiež stratiť celá Tour.

Po jeho škaredom páde prepukla okamžitá panika. Usporiadatelia Van Aerta zakrývali reklamnými bannermi, pribehol aj športový riaditeľ tímu Mathieu Heijboer. „Chcel som pokračovať v pretekoch. Potom som sa ale pozrel na pravé stehno a začal tiež panikáriť,“ spomína víťaz desiatej etapy Tour de France.

Na ceste do nemocnice v Pau upokojila Belgičana až dávka morfia. Ešte v ten istý deň zamieril na operáciu. „Našťastie zranenie nevyzerá tak zle, ako som si myslel.“

Detailnejšie podrobnosti o jeho zdravotnom stave zatiaľ tím nezverejnil. Nie je teda jasné, či sa kométa tohtoročnej sezóny stihne ešte tento rok do pelotónu vrátiť.

Miesto v pelotóne vymenil Van Aert za sledovanie etáp pri televízii. „Je to ťažké sledovať chlapcov iba na obrazovke,“ pridáva.

Napriek tomu svojmu tímu pomáha aspoň na diaľku. Počas sobotňajšieho výstupu na legendárny Tourmalet posielal správy o priebehu etapy do jedného z tímových vozidiel.

Avšak radšej by Wout van Aert na bicykli mieril do Paríža. "Najväčším cieľom bolo dokončiť Tour. To sa mi nepodarilo, preto cítim obrovské sklamanie, " uzatvára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Wout van Aert