Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alaphilippe ešte nie je pripravený. V Alpách ho zlomia

Prvé dva týždne najslávnejších cyklistických pretekov na svete sú za nami a bola to poriadna šou.

23.07.2019 06:55
Lukáš Timko Foto:
Cyklistický expert a šéfredaktor portálu Cycling-info.sk Lukáš Timko.
debata

Mnohí hovoria o najlepšej Tour de France za posledné roky. Napokon, šesticu elitných pretekárov delia iba dve minúty. Ako to bude vyzerať v Alpách? „Tento rok pripravili organizátori veľmi náročnú Tour. Posledné sobotňajšie stúpanie bude hotové šialenstvo,“ vraví cyklistický expert a šéfredaktor portálu Cycling-info.sk Lukáš Timko.

Peter Sagan má na čele súťaže o zelený dres obrovský, 93-bodový náskok. Môže ho ešte stratiť?

Iba v prípade, ak by totálne pokazil dva šprintérske dojazdy, ktoré na pelotón čakajú počas tretieho týždňa Tour de France. Zároveň by však musel jeden z pretekárov, ktorí sú momentálne za ním, v oboch triumfovať.

Osobne si myslím, že nič také sa za normálnych okolností nemôže stať. Všetci vieme, čo sa vlani Saganovi prihodilo a myslí na to aj on sám. Aj preto stále zbiera body aj na prémiách. Robí si náskok, aby aj v prípade, že náhodou ochorie, nebodaj spadne, sa nemusel strachovať o víťazstvo.

Vlaňajší pád v 17. alpskej etape stále nosí v hlave?

On to síce nikdy verejne neprizná, ale ja si myslím, že áno. To, čo sa mu prihodilo minulý rok, bolo absolútne zbytočné – bol v gruppette, nemal žiadny dôvod riskovať. Ten obraz má stále pred sebou.

V sobotu útočil aj v mimoriadne náročnej etape s cieľom na Tourmalete, ale na prémii získal iba sedem bodov. Stála takáto námaha za to?

Peter je neustále ofenzívny a odvážny. Je to jeho cyklistická filozofia. Tým, že jazdí pozične dobre, je zvyknutý aj na odpor vetra – v dvadsaťčlennej skupine je preto ako doma. Saganovi je preto jedno, či sa nachádza v pelotóne, alebo v mnohopočetnom úniku. V sobotu naviac uvažoval aj tímovo – keď odpadol, snažil sa aspoň na chvíľu pomáhať svojim kolegom.

Zároveň sa pri poslednom stúpaní nemusel stresovať, či stihne časový limit – pred ostatnými špurtérmi mal na úpätí hory osemminútový náskok. Potom si mohol dovoliť aj jazdu na zadnom kolese. V každom prípade – najdôležitejšie je preňho získať siedmy zelený dres – bol by to akýsi míľnik v jeho kariére a možno aj nový začiatok. Potom bude zrejme hľadať nové výzvy.

Yates zvíťazil v 15. etape Tour de France Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Víťazom 15. etapy na Tour de France 2019 sa...

Aké?

Vraví sa, že by si rád vyskúšal Giro d'Italia. Pravda, aj po pretekoch v Taliansku by sa mohol zúčastniť na Tour, zelený dres by však už v takomto prípade nemal vôbec istý. Tá kombinácia totiž nie je jednoduchá. Budúci rok na cyklistov čakajú veľmi náročné majstrovstvá sveta i olympijské hry – je otázne, či tam Sagan nakoniec pôjde.

Viem si predstaviť, že po Gire a Tour by si dal pauzu a potom prišiel na preteky Okolo Slovenska. Organizátori sa snažia, aby sa jazdilo aj v Žiline, čo by bolo pre neho veľké lákadlo.

Späť na Tour. Dnes je na programe rovinatá etapa s finišom ušitým pre špurtérov. Bude to vzhľadom na únavu v nohách iný dojazd ako na začiatku podujatia?

Po dni voľna očakávam skôr klasický špurt. Nezaznamenal som, že by Viviani, Groenewegen, či Ewan, mali problémy s časovým limitom – v Paríži to možno bude iné. Predpokladám, že tam už budú niektoré špurtérske vláčiky vyčerpané.

V ktorej zo zvyšných etáp má Sagan najväčšiu šancu vyhrať?

Zrejme v nedeľu. Bude v eufórii, že má zelený dres a v hlavnom meste to Peter jednoducho vie. Aj konkurencia bude možno slabšia, v predposledný deň čaká všetkých brutálna etapa s kacírskym časovým limitom. Vôbec ma neprekvapí, ak sa tam doň niektorí pretekári nezmestia.

Svetové médiá píšu o najlepšej Tour de France za posledné roky. Súhlasíte?

Jednoznačne.

Mal Julian Alaphilippe pred začiatkom Tour majstrovské ambície?

Určite nie. Žltý dres síce spočiatku chcel, ale nepredpokladal, že si ho udrží aj po dvoch týždňoch v sedle.

Takže skôr zhoda náhod?

Alaphilippe je skvelý pretekár s neuveriteľným fyzickým fondom. Už dlhšie si myslím, že má na to, aby bojoval o triumf aj na 21-etapových pretekoch. Ale zrejme ešte nie tento rok. Na štart v Bruseli sa postavil s iným plánom – čo najskôr si obliecť žltý dres a potom, keď ho stratí, útočiť v horách na víťazstvo v niektorej z etáp.

To však v tejto chvíli nie je možné – veď kto by ho pustil dopredu po tom, čo už vo Francúzsku predviedol? Alaphilippe je vlastne „odsúdený“ na boj o celkové poradie – nepočítal s tým, ale v tejto chvíli mu už nič iné nezostáva.

Nikdy špeciálne netrénoval na triumf v pretekoch kategórie Grand Tour. Dosiaľ to bol skôr pretekár na týždňové podujatia. Nehrozí, že mu v Alpách na záver dôjde para?

Určite áno. Ak by som si mal z elitnej šestky vybrať jedného cyklistu, ktorému najmenej verím, že vyhrá celú Tour de France, bol by to Alaphilippe. To však neznamená, že mu nedávam žiadnu šancu. Pokojne sa však môže stať, že počas jedného z horských dní bude mať krízu a od priamych konkurentov dostane pätnásť minút. Predposledná etapa s cieľom na Val Thorens je zabijak, to už asi nedá.

Odborníci mu neverili ani pred Tourmaletom…

Tento rok organizátori pripravili veľmi ťažké preteky. Predvlani by to možno vydržal, ale posledné, sobotňajšie stúpanie v Alpách, je hotové šialenstvo.

Prvú slabšiu chvíľku mal v nedeľu na cieľovom kopci – bol to signál pre ostatných, že mu postupne dochádza dych?

Určite áno. Predovšetkým pre Thibaulta Pinota. Nakoniec sa s ním pohral aj Geraint Thomas.

Ktorý z dvojice Alaphilippe – Pinot je domácim Francúzom bližší?

Vždy som mal pocit, že uprednostňujú Romaina Bardeta – je to veľmi inteligentný a sčítaný chlapík. Francúzom však bude jedno, ktorý z pretekárov napokon vyhrá. Hlavne nech je ich, lebo čakajú veľmi dlho.

Sú rivali, alebo sa dá očakávať, že si v záverečných dňoch navzájom pomôžu?

Zatiaľ to medzi nimi vyzerá na akúsi koalíciu. Alaphilippe už predsa raz Pinota nechal vyhrať. Všeobecne sa vie, že majú kamarátsky vzťah, ale počas rozhodujúcich dní všetko pôjde bokom. Odteraz už sú iba veľkí súperi.

Francúzi avizujú počas posledného týždňa veľké horúčavy. Môže aj tento faktor zamiešať poradím?

Môže sa to stať. Tento ročník je však položený mimoriadne vysoko – v 2700 m. n. m. až tak teplo nebude.

V čom sú Alpy iné ako Pyreneje?

Nijako zásadne, väčšine pretekárov je to jedno – sú zvyknutí súťažiť všade. Vraví sa, že Alpy by mohli skôr vyhovovať Thomasovi, jeho strojové tempo sa náramne hodí na dlhé a tiahle stúpania. V tomto roku však absolvoval málo pretekov, môže sa mu to vypomstiť.

Kto napokon vyhrá?

Ak si zachová svoju výkonnosť z Pyrenejí, môže to byť Pinot. Ale opakujem, je to veľmi vyrovnané, neodpisujem ani duo Ineosu – Thomasa a Bernala. Táto Tour nás neustále prekvapuje, môže sa to skončiť akokoľvek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Lukáš Timko