Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sypali vraj rovnako, ale roky nevyhrávali. Vezmú si Francúzi Tour naspäť?

Nadšené špaliere ľudí povedľa trate - televízie a rozhlasové stanice sa predbiehajú v novinkách z tábora domácich jazdcov. Najslávnejšie cyklistické preteky na svete majú tento rok inú šťavu, ako sme boli zvyknutí.

22.07.2019 09:00
Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot Foto: ,
Aktuálny nositeľ žltého dresu na Tour de France 2019 Julian Alaphilippe a štvrtý v priebežnom poradí Thibaut Pinot.
debata (1)

Tour de France oslavuje 100 rokov od zavedenia žltého dresu, no Francúzi si z roka na rok pripomínajú aj niečo, na čo nie sú hrdí. Čoskoro uplynie 34 rokov odvtedy, čo sa stal Francúz zatiaľ naposledy celkovým víťazom.

Keď Bernard Hinault v roku 1985 zdvihol po piaty raz nad hlavu víťaznú trofej, zrejme nikomu ani len nenapadlo, že pátranie po jeho nasledovníkovi bude také zdĺhavé.

V sezóne 1989 bol síce Laurent Fignon blízko – žltý dres mu v Paríži napokon unikol o osem sekúnd – ale odvtedy nič.

Domáci Francúzi akoby stratili nádej.

Yates zvíťazil v 15. etape Tour de France Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Víťazom 15. etapy na Tour de France 2019 sa...

Viete, čo majú spoločné Taliansko, Španielsko, Spojené štáty, Dánsko, Írsko, Luxembursko, Austrália a Veľká Británia? Mais oui, odpovie francúzsky fanúšik cyklistiky – každá z týchto krajín sa môže pochváliť za uplynulých 33 rokov aspoň jedným víťazom na Tour de France.

„Prečo je to tak? Jednoducho Francúzi málo trénujú. Ak by ste to chceli zmeniť, museli by ste im zastaviť výplaty a peniaze by dostávali iba za víťazstvá. Alebo im treba držať nôž pod krkom,“ povedal pred časom polovážne, ale s nádychom veľkej frustrácie Hinault, päťnásobný víťaz najslávnejších pretekov.

Pri hľadaní dôvodov veľkého sklamania Francúzi neváhali použiť akýkoľvek argument. Dokonca aj ten, že ich pretekári sa v „dopingových časoch“ posilňovali menej ako ich konkurencia. Aj tu má však Hinault úsmevnú, ale neúprosnú odpoveď: „Kdeže, sypali rovnako.“

Tento rok však žiadne výhovorky hľadať netreba. Francúzi opäť veria, že aj oni môžu byť žltí. „Užívame si to. Táto Tour má charakter,“ vyhlásil nadšene 83-ročný Raymond Poulidor, na Starej dáme kedysi trikrát druhý.

Nuž uvidíme. Pyreneje sú za nami a Francúzi majú zatiaľ v rukách dve horúce karty. Tour de France však ešte ani zďaleka nekončí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Thibaut Pinot #Julian Alaphilippe #Tour de France 2019 #Bernard Hinault