Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alaphilippe prekvapuje ďalej. Sagan si dal Tourmalet na zadnom

Nefalšovaná francúzska radosť vypukla v sobotu popoludní na Tourmalete po skončení kráľovskej etapy v Pyrenejach na 106. ročníku Tour de France.

20.07.2019 17:15 , aktualizované: 19:27
Julian Alaphilippe Foto: ,
Julian Alaphilippe v 14. etape navýšil náskok na čele priebežného poradia Tour de France 2019.
debata (14)

Víťazom na vrchole legendárneho stúpania vo výške 2115 m sa stal Thibaut Pinot z tímu Groupama-FDJ, ktorý o 6 sekúnd zdolal krajana Juliana Alaphilippa (Deceuninck – Quick Step) a Holanďana Stevena Kruijswijka (Jumbo-Visma).

To všetko sa odohralo pod drobnohľadom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý bol v sobotu súčasťou sprievodného konvoja Tour de France.

Na vrchol 19 km dlhého stúpania prišla ako prvá pokope iba šestka najlepších vrchárov, z ktorej sa približne 200 m pred cieľom odtrhol Pinot a pripísal si štvrté etapové víťazstvo na TdF a celkovo tridsiate prvé v profikariére na ceste.

„Tour sa ešte neskončila. Budeme naďalej bojovať,“ vyhlásil pre portál cyclingnews.com Pinot, ktorý poskočil na šiestu priečku bojov o žltý dres.

Ako víťaz sa môže cítiť aj Alaphilippe, ktorý na čele celkového poradia zvýšil náskok pred obhajcom titulu Geraintom Thomasom z 1:26 na 2:02 min. Tretí je s mankom 2:14 min Kruijswijk.

Slovák Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe došiel do cieľa náročnej pyrenejskej previerky s výraznejším odstupom 25:53 min na 146. mieste, ale počas dňa dal o sebe výrazne vedieť.

Práve Sagan spoločne s Talianom Vincenzom Nibalim boli na začiatku úniku dňa. A hoci sa 29-ročný slovenský cyklista so stúpajúcim profilom etapy neskôr zosúval dozadu, na rýchlostnej prémii si pripísal 7 bodov a celkovo opäť zvýšil svoje aktíva v bodovacej súťaži.

Vedie ju s náskokom 93 bodov pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida). Tretí s mankom 100 bodov je ďalší taliansky cyklista Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step). V celkovej klasifikácii o žltý dres Sagan klesol z 56. na 64. priečku, jeho aktuálna strata narástla už na vyše jednu hodinu (+1:05:51).

Pinot zvíťazil v 14. etape Tour de France Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Thibaut Pinot.

Keď sa povie Tourmalet, cyklistický fanúšik zbystrí pozornosť a pretekár zasa vie, že ho čaká pravé horské peklo. Na najvyššie položený cestný priesmyk v Pyrenejach (2115 m) situovali cieľ 14. krátkej etapy s dĺžkou 117,5 km. V jej itinerári boli tri vrchárske prémie.

Už na 18. km bol vrchol prémie IV. kat. Cote de Labatmale, kde si 1 bod pripísal Vincenzo Nibali. Práve znamenitý taliansky vrchár tímu Bahrain-Merida a Slovák Peter Sagan už po pár kilometroch iniciovali únik dňa, ktorý oficiálny portál pretekov nazval vzhľadom na exkluzívne zloženie „kráľovský“.

Postupne sa k nim pridalo ďalších 15 pretekárov: Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Matej Mohorič (Bahrain-Merida), Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar), Luis Leon Sánchez (Astana), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (Sunweb), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Romain Sicard a Rein Taaramëe (Total Direct Énergie), Ilnur Zakarin a Marco Haller (Kaťuša-Alpecin), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) a Élie Gesbert (Arkéa-Samsic).

Pelotón spočiatku úniku nevenoval pozornosť, keďže najvyššie v celkovom poradí bol spomedzi „utečencov“ Francúz Guillaume Martin na 25. priečke s 9-minútovým manko za krajanom Alaphilippom.

Únik si utvoril takmer trojminútový náskok, ktorý mal aj 73 km pred cieľom pri nástupe do stúpania I. kat. Col du Soulor (11,9 km, 7,8%). Sagan vydržal v tiahlom kopci s najlepšími približne do polovice a potom začal zaostávať.

Skupina v úniku sa poriadne potrhala. Na vrchole Col du Soulor bol prvý Belgičan Wellens a ziskom 10 bodov si upevnil líderskú pozíciu vo vrchárskej súťaži. Osem bodov na vrchole prémie vzal Nibali a šesť Francúz Gesbert, ktorý tam prišiel o 10 sekúnd za Wellensom a Nibalim.

Sagan bol na vrchole stúpania vo výške 1474 m už s odstupom 1:21 min bližšie k hlavnému poľu ako k čelu v úniku. Nasledoval zjazd až do výšky 400 m a na 86. km šprintérska prémia v Pierrefitte-Nestalas.

Z trojčlennej skupiny v úniku bol opäť najlepší Wellens a pribral 20 bodov do bodovacej súťaže. Druhý bol Gesbert a tretí Nibali. Sagan vyhral šprint hlavnej skupiny o 9. miesto prakticky bez boja a opäť zvýšil náskok na čele súťaže o zelený dres.

V záverečných 20 km sa už pozornosť sústredila na cieľové stúpanie, pelotón TdF sa po osemdesiaty tretí raz štveral na legendárny Tourmalet. Stúpanie špeciálnej kategórie malo dĺžku 19 km a priemerný sklon 7,4%.

Na jeho začiatku bol na čele Francúz Sicard z pôvodného úniku, ktorého neskôr dostihol krajan Gesbert. Neskôr Gesbert zostal približne 5 km na čele sám, ale skvele pracujúci tím Movistar ho dostihol a 10 km pred cieľom už bola vpredu celistvejšia skupina favoritov.

O nastávajúci útok sa pokúsil ďalší francúzsky cyklista Warren Barguil (Árkea-Samsic), ale 5 km pod vrcholom sa aj jeho pokus skončil.

V už poriadne preriedenej skupine favoritov (chýbali v nej A. Yates, Porte, Quintana či Mas) udávali tempo cyklisti Groupama-FDJ, Ineos zaujal defenzívnu taktiku bez výraznejšieho atakovania.

V žltom tričku jazdiaci Alaphilippe sa držal tiež na konci, ale zvládol to a udržal si najcennejší dres aj do nedele. Tri kilometre pod Tourmaletom už zaostal aj úradujúci majster sveta Alejandro Valverde.

Taktovku na čele prevzali jazdci Jumbo-Visma a do posledného kilometra sa vrútilo už len šesť statočných, nechýbali tam Alaphilippe, Egan Bernal či Thibaut Pinot. Práve Francúz Pinot dal do záveru absolútne všetko a napokon sa s náskokom 6 sekúnd tešľil z triumfu na legendárnom kopci TdF.

V závere nečakane zaostal obhajca titulu Geraint Thomas, ktorý prišiel do cieľa ôsmy s odstupom 36 sekúnd.

"Táto etapa bola pre mňa dobrá, aj keď nie najlepšia. Dostal som sa do úniku, no na prvom kopci som z neho vypadol. Potom som ho chcel znova chytiť, ale aj oni sa rozdelili a nakoniec každý naháňal každého.

Napriek tomu som bol deviaty na rýchlostnej prémii, potom som už spomalil a šetril som energiu. Bol to rýchly deň a dobrý pre náš tím, Emanuel Buchmann si počínal vynikajúco a stále sa drží v popredí," citovala Petra Sagana oficiálna stránka pretekov.

Videopreview 15. etapy Tour de France 2019 s Lukášom Timkom.
Video

Tour de France 2019

14. etapa (Tarbes – Tourmalet Baréges, 117,5 km): 1. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 3:10:20 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck – Quick Step +6 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +6, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +8, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos +8, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +14,… 146. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +25:53 min

Poradie po 14. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 56:11:29 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +2:02 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +2:14, 4. Egan Bernal (Kol.) Ineos +3:00, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +3:12, 6. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +3:12,… 64. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:05:51 h

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 284 bodov, 2. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 191, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 184, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 167, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 148, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 132

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 64 bodov, 2. Thibaut Pinot (Fr.) 42, 3. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 37


Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019