Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan sa musí mať na pozore. Za šprint môže dostať pokutu

Sankcie pre pretekárov na Tour de France môže udeliť jury za čokoľvek. Jazdci by o tom vedeli povedať svoje.

19.07.2019 07:15 , aktualizované: 10:11
Tour de France Foto: ,
Nór Alexander Kristoff (vpravo) v šprintérskom súboji s Petrom Saganom.
debata (13)

Ako uvádza Blesk, ide o viacero vecí. Napríklad taký neregulárny šprint. Svoje by o tom vedel hovoriť konkurent Petra Sagana v boji o zelený dres Elia Viviani, ktorý pri záverečnom šprinte na májovom Giro d'Italia nebezpečne vybočil a skrížil cestu pretekárovi za ním. Vďaka tomu prišiel o víťazstvo a nevyhol sa ani finančnej sankcii.

Pokutu za rovnaký priestupok dostal na tohtoročnej Tour ako prvý Julien Simon zo stajne Cofidis. Zaplatil 500 švajčiarskych frankov (450 eur) a k tomu mu odrátali 13 bodov v šprintérskej súťaži o zelený dres. Tento cyklista bol vôbec prvým previnilcom 106. ročníka Starej dámy.

Od tejto sezóny sa veľa dohliada aj na to, či cyklisti nezahadzujú svoje bidony mimo zóny určenej pre odhadzovanie odpadkov. Dôvodom má byť aj bezpečnosť fanúšikov, ktorým by údajne nie celkom prázdny bidon mohol spôsobiť zranenie.

Nestotožňujú sa s tým ani niektorí priaznivci cyklistiky, ktorí túžia po tomto veľmi cennom suveníre. Komisári si to však pozorne všímajú a pretekári sú za porušenie tohto pravidla naozaj razantne sankcionovaní.

Za odhodenie bidonu mimo povolenej zóny tak dostal pokutu 200 frankov (180 eur) jazdec tímu Movistar Carlos Verona v štvrtej etape. V ôsmom dejstve sa k nemu pridal Rui Costa (UAE Team Emirates) a určite nebol posledný. Mimo tohto určeného územia sa nesmú odhadzovať ani žiadne iné odpadky. To už dobre vie aj obhajca minuloročného víťazstva Geraint Thomas (Ineos), ktorý toto pravidlo porušil v šiestej etape.

Pri bidonoch je tiež zakázané a trestané ich nesprávne odovzdávanie. Ide o situácie veľmi dobre známe z televíznych prenosov, kedy pretekár preberá fľašu s pitím od športového riaditeľa zo sprievodného vozidla a túto fľašu držia spoločne príliš dlho. V takom prípade sú pokutovaní ako cyklista, tak aj dotyčný športový riaditeľ. Za toto porušenie je ďalších 200 frankov. Počas jedenástej etapy ich bolo udelených hneď niekoľko.

Samostatnou kapitolou je priestupok označovaný ako nevhodné správanie. Patrí tam močenie na verejnosti. Ak cyklisti potrebujú vykonať potrebu počas niekoľkohodinovej etapy, nesmú to urobiť na mieste, kde sú fanúšikovia. Inak môžu čakať ďalšiu pokutu v podobe 200 frankov.

Novinkou posledných etáp bolo bránenie pretekárov rýchlejším jazdcom, ktorí chceli vyraziť dopredu. Za to dostali pokutu 500 frankov, penalizáciu 10 sekúnd v celkovom poradí a stratu 6 bodov v desiatom dieli Tour George Bennett (Jumbo-Visma) a Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step). Spomenutí jazdci bránili dostať sa dopredu Chadu Hagovi z tímu Sunweb. O etapu neskôr sa pridal Lampaertov kolega Kasper Asgreen.

"Mám z toho zmiešané pocity. Počúval som inštrukcie tímu, veľa som s nimi o tom komunikoval, ale povedali mi, aby som tak šiel, tak som poslúchol, je to moja práca, "vyjadril sa neskôr pre Cyclingnews.com Bennett.

A je tu ešte mnoho ďalších previnení. Pretekári sa medzi sebou nesmú postrkovať, nesmú byť hrubí voči fanúšikom a ani sa príliš dlho viezť vo vzduchovom vankúši za autom. Členovia tímov nemôžu dávať občerstvenie svojim jazdcom mimo vymedzenej zóny. A našlo by sa toho ešte viac.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan