Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Favoriti budú naháňať sekundy medzi horami. Sagan zvesí nohy

Nezvyčajne uprostred Tour de France a neštandardne málo.

19.07.2019 06:00
Geraint Thomas Foto: ,
Geraint Thomas, jeden z favoritov dnešnej individuálnej časovky Tour.
debata

Cyklisti tento rok absolvujú iba 27 kilometrov v jedinej individuálnej časovke. Menej, ako sme zvyknutí, ale dosť na to, aby mohli zamiešať poradím. Na štart 13. etapy sa pretekári postavia po prvom dni strávenom v pyrenejských horách. A iba 24 hodín pred výstupom na legendárny Tourmalet.

Žiadna tímová réžia, ani príležitosť ukryť sa vo vzduchovom tuneli niekde uprostred pelotónu. Etapa v meste Pau odmení iba tých, ktorí do nej dajú absolútne všetko. Až tak veľa ich však asi nebude – predovšetkým časovkárski špecialisti a jazdci usilujúci sa o dobré umiestnenie v celkovom hodnotení. Zvyšok pelotónu aj so Slovákom Petrom Saganom sa bude zrejme šetriť na horské peklo, ktoré je vo Francúzsku na programe už zajtra.

„Radovať by sa mohol časovkársky majster sveta Rohan Dennis. A to aj napriek tomu, že v doterajšom priebehu pretekov ho príliš vidieť nebolo,“ predpovedal počas voľného dňa na Tour šéfredaktor portálu Cycling-info.sk Lukáš Timko. Austrálčan však napokon dnešný boj s časom určite neovládne, počas včerajšej etapy svoj sen o dojazde do Paríža vzdal.

Najväčšiu šancu tak bude mať Wout van Aert. Belgičan, ktorý sa dlhé roky úspešne venoval iba cyklokrosu, je absolútnym objavom tohto roka. Príjemne šokoval na jarných klasikách, konkurencii však vyrazil dych už aj v časovke. Minulý mesiac na Critérium du Dauphiné nechal za sebou o 50 sekúnd aj hviezdneho cyklistu v jazde proti chronometru – Toma Dumoulina.

Do boja o triumf sa bude chcieť zapojiť aj minuloročný víťaz Tour Geraint Thomas. Rodák z Cardiffu nie je ani napriek malému náskoku na Egana Bernala v družstve Ineos tímovou jednotkou. Ak by však na mladého Kolumbijčana získal ďalšie sekundy, karty by sa mohli rozdávať odznova.

„Časovky sú vždy dôležité. Viem, že nejaký čas určite stratím, mojou úlohou bude čo najviac tento hendikep limitovať,“ zamyslel sa Bernal.

V žltom drese je aj naďalej Francúz Julian Alaphilippe. Predpokladá sa, že dnes zo svojho náskoku stratí, ale zajtra pod Tourmalet príde aj tak ako líder. A tam už pôjde naozaj do tuhého.

Favoriti na triumf v časovke podľa Cyclingstage
*** Wout van Aert, Geraint Thomas
** Chad Haga, Kasper Asgreen, Wilco Kelderman
* Yves Lampaert, Tony Martin, Stefan Küng

Tour de France 2019
Etapa č. 13 19.07. 14:00
Pau - Pau
play
profil trate individuálna časovka
dĺžka trate 27,2 km
poradie:
1. Alaphilippe
2. Thomas
3. De Gendt
72. Sagan

Analýza etapy

Profil etapy

profil etapy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Geraint Thomas #Wout van Aert