Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov najväčší konkurent sa vzdal. Matthews: Išlo o rozhodnutie tímu

Austrálsky cyklista stajne Sunweb Michael Matthews chýbal v závere jedenástej etapy medzi najlepšími pretekármi v záverečnom boji o etapové víťazstvo.

17.07.2019 22:13
Michael Matthews Foto: ,
Pretekár tímu Sunweb Michael Matthews z Austrálie (v strede).
debata (4)

Deň voľna padol cyklistom rozhodne vhod. Tím Sunweb využil tento deň na prehodnotenie taktiky a rozdelenie úloh pre cyklistov v rámci pelotónu, píše Cyclingnews.

Favoritom na triumf v jedenástej etape tak mal byť prekvapivo Cees Bol. Dvadsaťtriročný Holanďan vyhral preteky Nokere Koerse, a tak sa tréneri rozhodli dať priestor práve jemu.

„Bol to nápad tímu – prišli s nápadom a dával aj celkom zmysel,“ vysvetlil Matthews v Toulouse po ceremoniáli.

„Cees je silný chlap a veľmi mi pomohol počas prvého týždňa pretekov. Rozhodli sme sa dať mu príležitosť ukázať sa. Chcel som mu pomôcť a splatiť mu zároveň láskavosť, akú mi preukazoval on od začiatku Tour,“ povedal pre Cyclingweekly držiteľ zeleného dresu z roku 2017.

Matthews sa stotožnil s myšlienkou, aby dostal deň voľna, mohol si oddýchnuť, a zároveň dal priestor niekomu inému. „Ukážem tímu, že som ochotný pomôcť mu na pódium. Táto etapa mu sedí viac ako mne. To je presne to, čo pomáha tímovému duchu. Ak si medzi sebou pomáhame, či už je to líder, alebo pomocník v pelotóne.“

11. etapa Tour de France vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora...

Plán Sunwebu však nevyšiel. Holanďan skončil len na ôsmom mieste a Matthews spadol v boji o zelený dres z druhého miesta na štvrté za Vivianiho a Colbrelliho.

Rozhodnutie vzdať sa zeleného dresu zrejme robilo vedenie tímu v nádeji, že Matthews sa po oddychu vydá do úniku, skúsi sa odtrhnúť a prekvapiť.

Riešenie pre austrálskeho cyklistu by mohlo prísť práve cez odčlenenie sa od pelotónu. Tak by mohol bojovať buď o zelený dres, alebo aspoň o etapové víťazstvá. „Bolo to rozhodnutie, ktoré sme museli urobiť,“ tvrdí.

Sagan je skvele pripravený. Potvrdzuje to aj jeho štatistika na Tour de France. Zo siedmych účastí získal až šesťkrát zelený dres. Jediné víťazstvo Matthewsa prišlo v roku 2017 po tom, ako bol Sagan po kontakte s Cavendishom diskvalifikovaný.

„V roku 2017 som bol naozaj pripravený zabojovať o zelený dres. Nehovorím, že by som ho v každej etape vyhral, ​​ale šiel bojovať za každú cenu až do Paríža. V kopcoch mi nohy fungovali skvele, v šprintoch som bol tiež dobrý,“ dodáva jazdec tímu Sunweb.

„Dúfajme, že keď sem prídem na budúci rok, budem odhodlaný tak, ako pred dvoma rokmi,“ zakončuje svoje rozprávanie Michael Matthews.

TV Pravda: Pozrite si videopreview 12. etapy TdF 2019 s Lukášom Tim­kom

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Michael Matthews