Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaz Wimbledonu dostal viac ako celý pelotón Tour

Tour de France je jedno z najťažších podujatí na svete, avšak keď sa po troch týždňoch driny v tvrdom sedle rozdeľujú peniaze, uvedomíte si, aký vie byť šport nespravodlivý.

16.07.2019 09:00
Julien Alaphilippe, Peter Sagan Foto: ,
Čelo pelotónu v 10. etape Tour de France s vedúcim pretekárom v žltom drese Julienom Alaphilippom a Petrom Saganom v zelenom drese lídra bodovacej súťaže.
debata

Napríklad, zatiaľ čo nemálo futbalistov za mesiac zarobí toľko, že by dokázali financovať jeden profesionálny tím počas celého roka, najlepší cyklisti sú oproti nim ako chudobní príbuzní. Alebo taký Novak Djokovič, ktorý v nedeľu ovládol Wimbledon.

Do Srbska si okrem vzácnej trofeje odviezol aj 2,5 milióna eur. Na kurte strávil počas dvoch týždňov 17 hodín a 53 minút, čo činí v priemere 125-tisíc eur za odpracovanú hodinu.

Dokonca aj tohtoročný rozpočet najslávnejších cyklistických pretekov je menší ako Djokovičov tučný šek. Organizátori budú deliť medzi jazdcov 2,3 milióna eur.

A koľko zarábajú samotní jazdci?

10. etapa Tour de France Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Tesný finiš 10. etapy Tour de France.

Tí sú na tom o poznanie horšie ako 32-ročný Belehradčan. Pretekár, ktorý privezie do Paríža žltý dres, dostane presný pol milión – za hodinu 6-tisíc. Za kilometer 143 eur. Ak Peter Sagan obháji zelený dres, zinkasuje 25-tisíc, víťaz súťaže do 25 rokov zasa 20-tisíc. Za triumf v etape sa udeľuje 11-tisíc.

Ostatné odmeny vyznievajú v porovnaní s futbalom či tenisom priam smiešne. Napríklad Julian Alaphilippe, ktorý si aktuálne oblieka žltý dres, dostane za každý deň, čo si ho udrží, 500 eur. „Zeleného“ Sagana odmenia po etape 300 eurami.

Drobné sa rozdeľujú aj na šprintérskych prémiách. Víťaz okrem bodov dostane aj 1500 eur, druhý rovnú tisícku a tretí polovicu z nej. Za triumf na najobtiažnejšej horskej kategórii si odnesie cyklista 800 eur. Ale taký Tourmalet je už zaujímavejšia záležitosť – víťaz berie 5-tisíc.

O finančné prémie na Tour de France bojujú aj jednotlivé tímy. Najlepšie spomedzi 22 družstiev v konečnej klasifikácii v Paríži získa odmenu 50-tisíc eur. Zostávajúce dve pódiové priečky v súťaži tímov sú honorované sumami 30-tisíc a 20-tisíc. Pre porovnanie – tenista, ktorý sa porúčal na tohtoročnom Wimbledone už v 1. kole, si so sebou odniesol viac ako 50-tisíc.

Cyklisti okrem peňazí z Tour dostávajú od svojich tímov pravidelný plat. Na ročnej výplatnej páske tých najlepších sú miliónové cifry, údajne najviac zarába Slovák Sagan z Bory-Hansgrohe – viac ako 6 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan