Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový líder Tour, zelený Sagan. De Gendt (z)víťazil od prvých metrov

Belgičan Thomas De Gendt z tímu Lotto Soudal sa po skvelom sóle stal víťazom 8. etapy na 106. ročníku Tour de France, ktorá mala štart v Macone a po 200 km vyvrcholila v Saint Étienne.

13.07.2019 17:34 , aktualizované: 21:53
De Gendt Foto: ,
Jazdec tímu Lotto-Soudal Thomas De Gendt.
debata

De Gendt si v závere mimoriadne náročnej etapy so stredohorským charakterom udržal drobný náskok pred dvojicou stíhajúcich Francúzov Thibautom Pinotom a Julianom Alaphilippom.

Slovák Peter Sagan finišoval na 5. mieste s odstupom 26 sekúnd a opäť zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže, kde mieri za rekordným siedmym triumfom. Líder tímu Bora-Hansgrohe má k dobru 60 bodov pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb).

Zábery z ôsmej etapy Tour de France Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora...

Staronovým majiteľom žltého dresu sa stal Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck – Quick Step, ktorého posunul do líderskej pozície skvelý nástup na poslednej vrchárskej prémii dňa približne 14 km pred cieľom.

Alaphilippe skončil v sobotňajšej etape na 3. priečke a celkovo má náskok 23 sekúnd pred doterajším lídrom Talianom Giuliom Cicconem (Trek-Segafredo) a 53 sekúnd pred krajanom Pinotom.

"Od momentu, keď zostávalo do konca 70 km, som išiel na plný plyn až do posledného stúpania. Balík sa stále približoval, tak som musel ísť sám, aby som sa udržal vpredu. Počas celého dňa som sa cítil dobre. V pár zákrutách som skoro spadol, ale dokázal som sa udržať na bicykli. Všetko ma bolí, ale je to krásne.

Taktiež ako tím sme splnili cieľ vyhrať etapu na Tour de France. Takmer sa nám to podarilo včera s Calebom Ewanom. Celú Tour sa cítim dobre, dnes som mal skvelé nohy," povedal De Gendt na oficiálnom webe LeTour.fr.

Tridsaťdvaročný Belgičan si pripísal 15. víťazstvo profikariéry a druhé na Tour de France. V roku 2016 vyhral etapu s dojazdom pod slávnym kopcom Tour Mont Ventoux.

Sobotňajšia etapa mala výrazne členitý charakter so siedmimi kategorizovanými, ale aj ďalšími neklasifikovanými stúpaniami a celkovo takmer štyrmi tisíckami výškových metrov v Centrálnom masíve.

Už hneď po štarte ušlo z pelotónu silné trio Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Niki Terpstra (Total Direct Énergie) a Ben King (Dimension Data), ku ktorým sa po 8 kilometroch pridal aj Alessandro De Marchi (CCC).

Na 20. km mala táto štvorica k dobru už 3:30 min pred pelotónom. Na 33. km prišla na rad šprintérska prémia v Cercié-en-Beaujolais a 20 bodov si tam pripísal vlaňajší víťaz klasiky Okolo Flámska Niki Terpstra.

Peter Sagan tradične zabojoval o body v hlavnej skupine a skončil v nej na druhom, čiže celkovo šiestom mieste za štvoricou „utečencov“ a Eliom Vivianim. Sagan si pripísal ďalších 10 bodov do súťaže o zelený dres a virtuálne zvýšil náskok pred Talianom Sonnym Colbrellim na 58 bodov.

Belgický tempár De Gendt potom začal usilovne zbierať víťazstvá na vrchárskych prémiách a výrazne si nimi polepšil v súťaži o bodkovaný dres. Vďaka piatim päťbodovým zásahom a jednému triumfu na prémii za 2 body znížil náskok krajana Tima Wellensa na 8 bodov. Pelotón ešte 60 km pred koncom zaostával o takmer 4 minúty, ale už len za dvojicou De Gendt – De Marchi.

King a Tepstra začali zaostávať. Rýchle tempo v stúpaniach II. kategórie už prestával stíhať aj Peter Sagan, ale čo stratil v kopci, dohnal v následnom zjazde. O rýchle tempo v pelotóne sa starali najmä jazdci tímov Astana a EF Education First, ktorí by radi videli v závere ako víťaza niektorého zo svojich pretekárov.

Vpredu sa De Gendt vzdialil De Marchimu v stúpaní na poslednú horskú prémiu dňa na „trojku“ Cote de la Jaillére (dlž'ka 1,9 km, priemer 7,9%) 14 km pred cieľom. V hlavnej skupine došlo k pádu viacerých jazdcov tímu Ineos vrátane obhajcu titulu Gerainta Thomasa, ale po dvoch kilometroch sa dotiahli na svojich súperov.

Najbojovnejší jazdec sobotňajšej etapy De Gendt skompletizoval maximum bodov z kopcov triumfom na Jaillére, kde mal náskok 31 sekúnd pred Julianom Alaphilppom (Deceuninck – Quick Step) a Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ).

Ofenzíva dvojice Francúzov pokračovala aj v zjazde a Alaphilioppe sa virtuálne dostal opäť do žltého dresu lídra pretekov pred Taliana Giulia Cicconeho (Trek-Segafredo).

V silnej skupine s Cicconem, ktorá zaostávala v posledných 3 km za De Gendtom o 35 sekúnd, sa udržal aj Peter Sagan, ale na etapové víťazstvo už nezaútočil. De Gendt si veľký triumf postrážil, no Francúz Alaphilippe sa opäť oblečie do žltého dresu lídra.

TV Pravda: Pozrite si videopreview 9. etapy TdF 2019 s Lukášom Tim­kom

Video

Tour de France 2019 – výsledky:

8. etapa (Macon – Saint Étienne, 200 km): 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 5:00:17 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ, 3. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step – obaja +6 s, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott – všetci +26

Poradie po 8. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 34:17:59 h, 2. Giulio Ciccone (Tal.) Trek-Segafredo +23, 3. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +53, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma +1:10 min, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 204 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 144, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 129, 4. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 128, 5. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 90, 6. Greg van Avermaet (Belg.) CCC Team 81

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Thomas de Gendt