Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bola to chyba, ale nič neľutujem. Robili to všetci, vraví Armstrong

Keď sa pred dvadsiatimi rokmi opäť postavil na štart Tour de France, všetci k nemu vzhliadali ako ku hrdinovi. Prichádza cyklista, ktorý zdolal rakovinu a teraz chce pokoriť francúzske kopce! Obdiv prichádzal z každej strany.

12.07.2019 09:19
Landis-Cycling Team Foto: ,
Lance Armstrong (vpravo) a Floyd Landis na Tour de France 2004.
debata

Lance Armstrong suverénne ovládol Tour 1999 a neskôr pridal ďalších šesť žltých dresov. Pokračovanie príbehu však už nebolo také idylické. Američana po rokoch usvedčili z masívneho užívania dopingu a všetky tituly mu odobrali.

Ak si myslíte, že Armstrong svoje konanie s odstupom rokov ľutuje, hlboko sa mýlite. „Mal som skvelú kariéru. Nič by som nemenil,“ tvrdí.

Televízia NBC Sports včera uverejnila rozhovor, v ktorom 47-ročný Texasan zašiel ešte ďalej. Doping podľa neho užívali všetci jazdci v pelotóne a z toho dôvodu tvrdí, že jeho výhry by nemali byť spochybňované.

„Pracovali sme najtvrdšie v pelotóne, mali najlepšiu taktiku, vybavenie či technológiu. Dominovali sme, boli sme najlepší. Jednoducho to tak bolo – bez ohľadu na to, či beriete do úvahy okolnosti, ktoré nasledovali potom. Jediná vec všetky tieto výsledky nevymaže,“ zamyslel sa Armstrong.

V poslednej dekáde uplynulého storočia bol medzi cyklistami populárny najmä erytropoetín – v skratke EPO. Ako funguje tento krvný doping?

Pri umelom zvýšení EPO prostredníctvom dopingu dochádza v tele športovca k zvýšenej tvorbe červených krviniek, čo zlepšuje množstvo kyslíka, ktorý je prepravovaný do tkanív a svalov, čo vedie k vyššej výdrži a sile pri podávaní výkonov.

Armstrong a EPO boli veľkí kamaráti. Američan tvrdí, že bez neho by v tom čase na pretekoch v Európe nemal šancu. „Brali to všetci. Nechcem sa hrať na nevinného, ale jednoducho som nechcel prehrať. Ak sme chceli byť úspešní, museli sme sa stať toho súčasťou,“ priznáva.

Bývalí kolegovia z tímu ho obvinili, že práve on ich prehováral k dopingu. Armstrong to dôrazne odmieta. „Každý vedel, čo robí a prečo to robí. Nikto nikoho nenútil. Dospelí ľudia by mali byť zodpovední za svoje činy,“ zdôraznil.

S dopingom prišiel do styku prvýkrát v roku 1991 – dávno predtým, ako si prvýkrát podmanil Tour. Išlo o anabolický steroid kortizón.

„Prišiel za mnou lekár a pýta sa ma, či sa cítim dobre. Vravím mu, že chcem vyhrať preteky a že nech mi dá hocičo, po čom sa nebudem cítiť unavený. A tak predo mňa vysypal za hrsť tabletiek. Bolo mi jasné, že to nie sú vitamíny, ale nič som sa nepýtal,“ priblížil prvú skúsenosť so zakázanými látkami.

Netrvalo dlho a dopingové pravidlá už porušoval sám a vedome.

„Bola to chyba, ale neľutujem to. Žil a súťažil som v čase, keď sme si mysleli, že ak to robia všetci naokolo, tak potom nerobíme nič zlé. Či by som teraz urobil opäť? Na to vám odpovedať neviem,“ zakončil svoju spoveď Armstrong.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Lance Armstrong