Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špurtérsky fenomén. Zradili ho zbabelci

Mnohým jeho povaha leží v žalúdku. Arogantný, povýšenecký, typický Brit, vravia.

09.07.2019 16:37
Mark Cavendish galerka Foto: ,
Najväčšie víťazstvo v kariére dosiahol Mark Cavendish v 19. etape Tour 2009.
debata (3)

Môžete ho milovať či nenávidieť, ale jedno mu nikto nevezme – Mark Cavendish patrí medzi najlepších špurtérov tohto tisícročia.

Práve pred desiatimi rokmi sa mu podaril unikátny počin. Na Tour de France 2009 vyhral šesť etáp, vrátane prestížneho dojazdu na parížskych Elyzejských poliach.

Ak si myslíte, že potom nasledovali búrlivé oslavy na počesť zisku zeleného dresu, mýlite sa. Triumf v bodovacej súťaži totiž Cavendishovi vyfúkol Nór Thor Hushovd.

Vláčik bez konkurencie

Jar 2009, prípravný kemp tímu Columbia-HTC. Dvadsaťštyriročný Cavendish odpovedá na otázky novinárov. Nesála z neho nadšenie, každému dáva najavo, že to robí len z povinnosti.

„Že som vlani na Tour vyhral štyri etapy? Cítim to tak, že to je moje maximum, ktoré môžem v súčasnosti dosiahnuť. Sú to náročné preteky, možno ich tento rok ani nedokončím,“ vraví a pohľadom počíta mriežky na hotelovej klimatizácii.

O niekoľko týždňov neskôr splní svoj plán už po polovici Tour. V cieli 11. etapy v Saint-Fargeau zničí konkurenciu, ktorá si nevie dať rady so špurtérskym vláčikom Columbie.

Generálom tímu na posledných kilometroch je George Hincapie. Tisíc metrov pred cieľom preberá taktovku časovkárske dynamo Tony Martin. Po jeho odstúpení sú už len dvaja – Cavendish a pred ním jeho osobný strážca Mark Renshaw.

„Súperi nevedia, čo s nami majú robiť. Títo traja chlapíci sú jednoducho neuveriteľní. Mojou úlohou je už len do toho šliapnuť na záverečných metroch,“ usmieva sa Cavendish.

V 14. etape však prichádza obrovské sklamanie. Po kontroverznom závere zasadne jury, Cavendisha diskvalifikuje a odsunie na samý koniec etapového poradia.

Dôvod? Brit úmyselne spomaľoval špurt, aby Hincapie – stále bojujúci o popredné priečky celkovej klasifikácie – nenabral príliš veľkú stratu. Cavendish zúri, nadáva, ale nie je mu to nič platné. Sen o zelenom drese sa pomaly, ale isto rozplýva.

Top triumf kariéry

Nie prvý a ani poslednýkrát, rodák z Ostrova Man ukáže svoju buldzodžiu povahu. Nespravodlivý verdikt slúži pre neho ako motivácia.

Po takmer trojtýždňových galejách čaká na unavený pelotón 19. etapa z Bourgoin-Jallieu do Aubenas. Na papieri profilom rovinatá, ale v skutočnosti má od toho ďaleko. Na začiatok dve stúpania štvrtej kategórie, v závere ostré, až 20 kilometrov dlhé stúpanie do Aubenas s maximálnym sklonom 18 percent.

Už na začiatku kopca viacerí z pelotónu melú z posledného. Cavendish však nie. Nehrá druhé husle ako kolegovia-špurtéri, drží sa elitných vrchárov. Neuveriteľný výkon, čudujú sa televízni komentátori. Po stúpaní nasleduje krátky zjazd, v ktorom Brit nemá súpera.

„Doteraz nerozumiem, ako som ten kopec prežil a zostal na špici. Ak sa ma spýtate, ktoré je moje najväčšie víťazstvo v kariére, tak poviem že práve Aubenas,“ spomínal v nedávnom rozhovore.

Triumfy na Tour zbieral ako na bežiacom páse aj počas ďalších rokov. Hoci mu postupne pribúdalo čoraz viac konkurentov – vrátane Petra Sagana – s 30 výhrami sa navždy zapísal do histórie podujatia. Viac (34) ich vybojoval len legendárny Eddy Merckx.

Tour bez legendy

Epsteinov-Barrovej vírus, infekčná mononukleóza, oslabená imunita. Cavendish si toho za uplynulé dva roky vytrpel skutočne dosť.

Hoci sa trápil nielen fyzicky, ale aj výsledkovo, nepripúšťal si, že by na tohtoročnej Tour chýbal. Vedenie tímu Dimension Data však bolo proti.

Verdikt nenominovať Cavendisha na Tour 2019 prekvapil aj jeho tímových kolegov. „Je mi ho ľúto. Predsa len, je to legenda Tour. Náš manažment však isto mal na svoje rozhodnutie dôvod,“ vravel člen tímu Dimension Data Steve Cummings.

Keď novinári bombardovali športového riaditeľa stajne Rolfa Aldaga s otázkami ohľadom Cavendisha, dlho sa vykrúcal. Napokon však priznal farbu.

„Mark bol v mojej nominácii. Posledné slovo však má majiteľ Doug Ryder. A ten ho z tímu vyradil,“ prezradil Aldag.

Neúčasť svojej polovičky vo Francúzsku ťažko niesla aj Cavendishova manželka Peta. „Pravda sa nakoniec vždy ukáže. Zbabelci sa nemôžu skrývať donekonečna,“ napísala na twitteri.

Vzhľadom na jeho pokročilý vek a fakt, že čoraz hlasnejšie sa hlási o slovo nastupujúca generácia špurtérov, Cavendishovo priblíženie sa k rekordu Merckxa sa nateraz javí ako nepravdepodobné.

Ak by Cavendish po nedávnych udalostiach ukončil po aktuálnej sezóne kariéru, zrejme len málokto by zostal prekvapený. Slovenskí fanúšikovia by mu potom isto odpustili kolíziu so Saganom na Tour 2017, po ktorej Slováka diskvalifikovali, a spomínali by na jeho početné fenomenálne výkony v hromadných dojazdoch.

TV Pravda: Pozrite si videopreview 4. etapy TdF 2019 s Lukášom Timkom
Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Mark Cavendish #história Tour de France