Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alaphilippe ovládol tretiu etapu. Sagan získal zelený dres

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) sa stal víťazom pondelkovej 3. etapy na 106. ročníku Tour de France a stal sa novým celkovým lídrom slávnych pretekov.

08.07.2019 16:58 , aktualizované: 18:59
debata (12)

Alaphilippe potvrdil úlohu favorita v stúpavom finiši etapy z Binche do Épernay (215 km), v záverečnom kopci s 8-percentným stúpaním profitoval zo svojho úniku, ktorý sa zrodil približne 15 km pred cieľom.

Alaphilippe vyzliekol zo žltého dresu lídra Holanďana Mika Teunissena, ktorý ho nosil v prvých dvoch etapách na belgickom území.

"Na ceste som nechal úplne všetko, prebehlo mi hlavou, že môžem získať žltý dres a dodalo mi to motiváciu. Je to pre mňa splnený sen. Mali sme plán vyhrať etapu a vedel som, že musím vyraziť dosť skoro. Som rád, že do posledného kilometra som si priniesol dostatočný náskok.

Uvidíme, ako dlho budem môcť nosiť žltý dres, stúpanie na La Planche des Belles Filles v 6. etape bude veľmi náročné, ale vyskúšam to," povedal Alaphilippe, pre ktorého to je tretie etapové víťazstvo na Tour, dve má z minulého ročníka.

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil s odstupom 26 sekúnd 5. miesto a vyhupol sa na čelo bodovacej súťaže.

Na stupne víťazov v 3. etape sa dostali aj Austrálčan Michael Matthews (Sunweb) a Belgičan Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Sagan má na čele súťaže o zelený dres pred Matthewsom náskok 17 bodov.

Dvadsaťsedemročný Alaphilippe si pripísal tretiu víťaznú etapu na Tour de France, celkovo to bolo pre neho 29. profesionálne víťazstvo v kariére.

Sagan v 3. etape získal zelený dres Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan v 3. etape Tour de France 2019...

V tomto roku predtým ovládol veľké jednorazové preteky Miláno-Sanremo či Valónsky šíp, v generálke na TdF Critérium du Dauphiné si podmanil vrchársku súťaž.

Krátko po odštartovaní pondelkovej etapy sa vpredu sformovala päťčlenná skupina, nachádzali sa v nej Tim Wellens (Lotto Soudal), Stéphane Rossetto (Cofidis), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert), Anthony Delaplace (Arkea-Samsic) a Paul Ourselin (Direct-Energie).

Prvá časť etapy mala rovinatý charakter a únik si vypracoval maximálne šesťminútový náskok. Na 102. kilometri jazdci prekonali šprintérsku prémiu v Dizy-le-Gros, ktorú vyhral Ourselin.

Z hlavnej skupiny bral najviac bodov (10) Elia Viviani z tímu Deceuninck-Quick Step, hneď za ním preťal pásku Peter Sagan (9 bodov). Slovenský rýchlik sa už vtedy virtuálne dostal na čelo bodovacej súťaže.

Po šprintérskej prémii jazdci prešli na francúzske územie a posledných 50 km už bolo poriadne zvlnených. Tesne pred prvými stúpaniami sa z úniku osamostatnil Wellens a pomerne rýchlo si utvoril približne minútový náskok.

Dvadsaťosemročný jazdec získal bod na horskej prémii IV. kategórie Côte de Nanteuil-la-Foret (dĺžka 1,1 km, priemerný sklon 6,8 %) a následne si pripísal ďalšie dva body na stúpaní III. kategórie Côte d'Hautvillers (900 m, 10,5 %).

V tej chvíli sa stal majiteľom bodkovaného dresu pre lídra vrchárskej súťaže. Na tomto kopci sa zároveň skončilo účinkovanie štvorice jazdcov v úniku za Wellensom. Belgičan vpredu mal pred pelotónom náskok jeden a pol minúty.

Víťaz štyroch pretekov v tejto sezóne Wellens pridal ďalšie dva body na prémii III. kategórie Côte de Champillon (1,8 km, 6,6 %) a napokon uchmatol dva body aj na Côte de Mutigny (III. kat., 900 m, 12,2 %) 16 km pred cieľom.

Na tomto stúpaní sa rozdeľovali aj bonusové sekundy pre prvých troch cyklistov – osem získal Wellens, päť Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) a dve Michael Woods (EF Education First). Alaphilippe na páske dostihol Wellensa a ďalej už pokračoval sám.

Za ním trielilo kvarteto jazdcov Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), Mikel Landa (Movistar), Alexej Lucenko (Astana) a Woods, ale o chvíľu sa začlenili do pelotónu.

Doteraz v žltom tričku jazdiaci Holanďan Mike Teunissen (Jumbo-Visma) v tomto kopci stratil kontakt so špicou a jeho chvíle ako lídra Tour de France boli zrátané.

Alaphilippe si 8 km pred koncom držal približne 50-sekundový náskok a mieril za víťazstvom. Štyri kilometre pred cieľom cyklisti preliezli ešte cez nekategorizované stúpanie Côte du Mont Bernon (1 km, 5,5 %) a Alaphilippe mal na jeho vrchole stále 30 sekúnd k dobru.

Víťaz tohtoročnej monumentálnej klasiky Miláno-Sanremo si napokon udržal náskok a tešil sa z tretieho etapového triumfu na „Starej dáme“.

Utorková 4. etapa s dĺžkou 213,5 km sa odohrá už čisto na francúzskych cestách a cyklistov zavedie z Reims do Nancy.

Na 121. kilometri jazdci prekonajú stúpanie IV. kategórie Côte de Rosieres (1 km, 7 %), potom bude nasledovať šprintérska prémia v Lérouville a 15 km pred koncom príde na rad ďalšie „štvorkové“ stúpanie Côte de Maron (3,2 km, 5 %). Záverečný kilometer sa pôjde po rovine.

Tour de France 2019

3. etapa (Binche – Épernay, 215 km): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 4:40:29 h, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 3. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo, 4. Greg van Avermaet (Belg.) CCC Team, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott – všetci +26 s

Poradie po 3. etape: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 9:32:19 h, 2. Wout van Aert (Belg.) Jumbo-Visma +20 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma – obaja +25, 5. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos – obaja +40, …, 18. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1 min.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 76 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 59, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 54

TV Pravda: Pozrite si videopreview 4. etapy TdF 2019 s Lukášom Timkom
Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Tour de France 2019 #3. etapa