Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové pravidlo na Tour. Meria sa výška ponožiek

Komisári Medzinárodnej cyklistickej únie UCI zaviedli pred tohtoročnou Tour de France nové pravidlo.

08.07.2019 07:08
Tour de France Foto: ,
Tím Jumbo Visma počas nedeľnej časovky tímov, ktorá merala 27.6 kilometra.
debata (13)

Cyklisti si budú musieť pred časovkami zvyknúť na ďalšie kontroly. Niektorí jazdci museli pred nedeľnou tímovou časovkou absolvovať meranie výšky svojich ponožiek. Informuje Isport.cz.

Pri časovkách ide často o stotiny. Veľkú úlohu tu zohráva aerodynamika. Práve preto majú cyklisti počas týchto etapách odlišné bicykle, prilby aj dresy. Vidieť to bolo aj pri nedeľných pretekoch tímov.

Vplyv na celkový čas pretekára však môžu mať aj ponožky, konkrétne ich výška. Preto platí od tejto sezóny nasledujúce pravidlo: Ponožky a návleky na tretry používané v súťažiach nesmú siahať nad výšku definovanú ako polovica vzdialenosti od členku po koleno.

Komisári Medzinárodnej cyklistickej únie UCI jazdcom pred druhou etapou Tour de France kontrolovali ponožky. Konkrétne do akej výšky nôh siahajú, píše server Cyclingweekly.

Komisári so špeciálnymi meradlami navštívili pretekárov stajne Sunweb, ktorá je na Tour tento rok bez svojej najväčšej časovkárskej hviezdy Toma Dumoulin.

Rovnako ako mnohé pravidlá má ale aj toto svoje nedostatky. Nie je úplne jasné, aký by bol trest pre toho, kto by stanovenú mieru porušil. A tiež nie je určená minimálna výška ponožiek cyklistov.

Dopingové kontroly tak už nie sú jediné, ktorými musia cyklisti na Tour de France prejsť.

TV Pravda: Pozrite si videopreview 3. etapy TdF 2019 s Lukášom Tim­kom

Video
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2019 #tímová časovka #nové pravidlo