Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan prišiel o triumf na páske: Je to súčasť pretekov a špurtov

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v úvodnej etape 106. ročníka Tour de France druhú priečku. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe zdolal len o pár centimetrov na cieľovej páske Holanďan Mike Teunissen z Jumbo-Visma a vyfúkol mu žltý dres pre lídra pretekov.

06.07.2019 16:54 , aktualizované: 18:20
Peter Sagan, Mike Teunissen Foto:
Fotofiniš úvodnej etapy Tour de France. Peter Sagan tesne prehráva s Mikeom Teunissenom.
debata (24)

Na tretej pozícii finišoval Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal). Etapa štartovala v rovnakom mieste a merala 194,5 km.

Trojnásobný majster sveta z rokov 2015, 2016 a 2017 Peter Sagan dosiahol 43. pódiové umiestnenie (11–22–10) na „Starej dáme“ a v počte druhých miest sa vyrovnal rekordnému zápisu Nemca Erika Zabela, s ktorým drží rekord v počte získaných zelených tričiek.

"Tak ako vždy, prvá etapa na Tour de France bola veľmi hektická. Vpredu sa zo začiatku vytvoril únik štyroch jazdcov a naši chalani sa snažili udržať to pod kontrolou. V kritickom bode niekoľko kilometrov pred špurtérskou prémiou, keď sme vstúpili na dlažobnú sekciu, Bora-Hansgrohe vzala všetko do vlastných rúk, rozdelili sme pelotón a dostihli sme únik. To mi dalo možnosť vziať tam plných 20 bodov.

Potom sme držali tvrdé tempo v posledných kilometroch, ktoré boli veľmi nervózne a sprevádzané niekoľkými pádmi. Pred špurtom som bol v dobrej pozícii a rovnako dobre som sa aj cítil. Bol to však trochu nezvyčajný špurt, pretože 300 metrov od cieľa všetci výrazne spomalili. Ja som sa vtedy snažil zrýchliť a dal som do toho všetko, ale nakoniec som prehral len o pár centimetrov.

Je to ale bežná súčasť pretekov a špurtov. Môžete vyhrať alebo prehrať len s veľmi malým rozdielom. Tour de France práve začala, máme pred sebou tri dlhé týždne a budeme bojovať v každej etape," uviedol Peter Sagan pre svoju oficiálnu fanúšikovskú stránku na facebooku.

Pre 26-ročného Teunissena ide o šieste víťazstvo medzi profesionálmi a bezpochyby najvýznamnejšie. Tento rok sa stal celkovým víťazom pretekov 4 dni Dunkerque, kde vyhral dve etapy a triumfoval aj na ZLM Tour. Teunissen je prvým Holanďanom v žltom drese pre vedúceho jazdca Tour de France po 30 rokoch, keď napodobnil Erika Breukinka zo sezóny 1989.

"Nemôžem tomu uveriť. Pracovali sme týždne a mesiace, aby sme doviedli Dylana do žltého dresu, ale 1,5 km pred koncom sa po páde všetko rozplynulo. Potom som si uvedomil, že som stále vpredu, čerstvý a vyskúšam to. V posledných metroch som každého videl mlieť z posledného, dokonca som sa doťahoval aj na Sagana.

Predbehol som až na páske, je to za hranicami mojej predstavivosti. Neskutočné. Zajtra je pred nami ďalší veľký cieľ. Dúfam, že Dylan bude v poriadku a snáď sa aj mne podarí dobre zregenerovať, aby sme mohli dostať Stevena Kruijswijka do dobrej pozície," povedal Teunissen.

Teunissen získal aj dres pre lídra bodovacej súťaže, no keďže v nedeľu pôjde v žltom, ten zelený si oblečie Sagan.

Organizátori prichystali pre tohtoročnú edíciu štart v hlavnom meste Belgicka, aby si tak uctili legendárneho cyklistu a päťnásobného celkového víťaza Tour Eddyho Merckxa. Slávny Belgičan totiž premiérovo triumfoval presne pred 50 rokmi. „Maillot jaune“ navyše oslávil 100 rokov od svojho vzniku.

Úvodná etapa Tour de France v Bruseli Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Tuhý boj v záver úvodnej etapy medzi Petrom...

Na pretekárov čakalo v sobotu 192 km síce s dvomi vrchárskymi prémiami, no inak v podstate s rovinatým charakterom a tak sa na úvod čakal hromadný záver a bitka šprintérov. Cyklisti si v prvej polovici vyskúšali slávne, krátke ale prudké stúpania na kockách Muur de Geraardsbergen (3. kategória, dĺžka 1,2 km, sklon 7,8%) a Bosberg (4., 1,1 km, 5%) známe z flámskych klasík.

Do úniku úvodnej etapy sa dostali štyria jazdci, boli nimi Natnael Berhane (Cofidis), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert), Mads Würtz Schmidt (Kaťuša-Alpecin) a Greg van Avermaet (CCC).

Zľava Peter Sagan, Marcus Burghardt, Julian... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Peter Sagan Zľava Peter Sagan, Marcus Burghardt, Julian Alaphilippe a Kasper Asgreen počas stúpania na Mur de Grammont.

Prítomnosť úradujúceho olympijského víťaza v čelnej skupine trochu prekvapila, ale napokon sa ukázalo, že 34-ročný víťaz Paríž-Roubaix z roku 2017 si išiel pre bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Minimálne na dve nasledujúce etapy ho získal prvým miestom na stúpaní III. kategórie Muur de Grammont (dĺžka 1,2 km, priemerný sklon 7,8 %). Po ňom nasledoval ešte kopec najnižšej IV. kategórie Bosberg (1 km, 6,7 %), ktorý prešiel ako prvý Meurisse. Van Avermaet sa po týchto dvoch stúpaniach vrátil do pelotónu, vedúca trojica mala v tej chvíli náskok okolo štyroch minút.

Do prejazdu šprintérskou prémiou v Les Bons Villers 69,5 km pred cieľom pelotón zlikvidoval náskok úniku a 20 bodov za víťazstvo získal Peter Sagan. Za ním skončili Sonny Colbrelli (Trek-Segafredo) a Van Avermaet. Do šprintu sa nezapojil Elia Viviani (Deceuninck Quick-Step), ktorý na dlažobných kockách dostal defekt.

Potom sa 10 km nič nedialo, až zaútočil Stéphane Rossetto z tímu Cofidis. Tridsaťdvaročný debutant na Tour si rýchlo vypracoval viac ako minútový náskok, ale 9,5 km pred koncom ho pelotón dostihol. Medzitým sa do pádu zaplietol jeden z favoritov na celkové víťazstvo Jakob Fuglsang z Astany, do hlavnej skupiny sa vracal so zakrvavenou tvárou a pravým lakťom.

V posledných kilometroch už prebiehal tradičný boj o pozície najmä medzi šprintérskymi tímami. Jeden a pol kilometra pred koncom prišlo v pelotóne k pádu a o šancu na víťazstvo prišiel jeden z favoritov Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). V samom závere prišlo k veľkému boju o triumf a tesným víťazom sa po preštudovaní cieľovej fotografie napokon stal Teunissen.

Aj druhý deň strávia cyklisti v hlavnom meste Belgicka, keď ich čaká tímová časovka na 27 km so štartom pred Kráľovským palácom a cieľom pri Atómiu.

Výsledky 1. etapy (Brusel – Brusel, 192 km):

1. Mike Teunissen (Hol./Jumbo-Visma) 4:22:47 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 3. Caleb Ewan (Aus./Lotto Soudal), 4. Giacomo Nizzolo (Tal./Dimension Data), 5. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida), 6. Michael Matthews (Aus./Sunweb), 7. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott), 8. Oliver Naesen (Belg./AG2R), 9. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-QuickStep), 10. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Teunissen 4:22:37 h, 2. SAGAN, 3. Ewan, 4. Nizzolo, 5. Colbrelli, 6. Matthews, 7. Trentin, 8. Naesen, 9. Viviani, 10. Stuyven všetci rovnaký čas

Bodovacia súťaž: 1. Teunissen 50 b, 2. SAGAN 50, 3. Colbrelli 33

Vrchárska súťaž: 1. Greg van Avermaet (Belg./CCC) 2, 2. Xandro Meurisse (Belg./Wanty) 2

Poradie mladých pretekárov: 1. Ewan 4:22:37 h, 2. Amund Jansen (Nór./Jumbo-Visma) +4 s, 3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) rovnaký čas

TV Pravda: Pozrite si videopreview 2. etapy TdF 2019 s Lukášom Tim­kom

Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Tour de France 2019 #Mike Teunissen