Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávna Tour nemá favorita. Sagan ide za rekordom

Ešte pred niekoľkými rokmi sledovala toto podujatie len hŕstka nadšencov. Dnes Slováci vyrážajú na dovolenky až v auguste, keď tri júlové týždne predtým strávia nalepení pred televíznou obrazovkou.

06.07.2019 03:03
Sagan Tour de France Foto: ,
Peter Sagan na tréningu pred Tour de France 2019.
debata

Dôvod? Konajú sa najslávnejšie cyklistické preteky sveta, na ktorých je jedným z magnetov aj žilinský fenomén Peter Sagan.

Ostro sledovaná Tour de France napíše tento rok už 106. kapitolu. Najlepší cyklisti sveta sa dnes vydajú na prvú z celkového počtu 21 etáp.

Počas troch týždňov si zo sedla pozrú prírodné krásy Belgicka či Francúzska, čakajú ich náročné stúpania v Alpách i Pyrenejách, ale aj záverečný dojazd v histórii opradenom Paríži.

Siedmy zelený dres

Peter Sagan si na tohtoročnej Tour môže definitívne vydobyť miesto medzi legendami cyklošportu. V zbierke má šesť víťazstiev v bodovacej súťaži a ak uspeje opäť, ziskom siedmeho zeleného dresu sa v historickom poradí osamostatní sa od nemeckého velikána Erika Zabela.

„Stať sa historicky najúspešnejším jazdcom v bodovačke na Tour je pre mňa veľká výzva. S aktuálnou formou som spokojný – je presne tam, kde má v tomto období roka byť. O všetkom ostatnom sa rozhodne až v samotných pretekoch,“ vravel trojnásobný majster sveta pred dnešným štartom.

Sagan v ostatných týždňoch ukázal, že v načasovaní formy na najdôležitejšie podujatia roka je jedinečný. Po výsledkovo nepresvedčivej jari, ktorú zavŕšil dvoma nedokončenými pretekmi v Ardenách, absolvoval výživný prípravný kemp v USA.

Poctivá makačka priniesla úspechy už na podujatí Okolo Švajčiarska, ktoré sú pre neho tradičnou generálkou na Tour. Sagan vyhral v krajine Helvétov bodovaciu súťaž a dominantné výkony ozdobil aj etapovým triumfom.

„Peter vyzerá dobre, je pripravený, silný, vie zabrať, keď to potrebuje. Avšak s minulými rokmi sa to ťažko porovnáva. Pribúdajú mladí pretekári, môže niekto vyskočiť, prekvapiť, iný zasa príde v mimoriadnej forme,“ reagoval pre Pravdu športový riaditeľ Saganovho tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Najväčšie lákadlá tohtoročnej Tour de France Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Taliansky cyklista Elia Viviani z tímu...

Kto teda patrí do užšieho okruhu top vyzývateľov Slováka? Z tradičných mien sú to Elia Viviani, Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen či Alexander Kristoff. Nastupujúcu generáciu zase reprezentujú Dylan Groenewegen, Caleb Ewan a Wout Van Aert. Naopak, chýbať bude Fernando Gaviria, ktorého súboje so Saganom v hromadných dojazdoch patrili medzi ozdoby vlaňajšej Tour.

Unikátnu kombináciu, ktorou žilinský rýchlik ničí súperov, však bude ťažké pokoriť. Sagan je tradične silný v špurtoch, vďaka výbušnosti a sile vie uspieť aj v klasikárskych dojazdoch do mierneho kopca. Navyše – bude to pre neho už ôsma Tour v kariére a skúsenosti sú na trojtýždňových galejách neoceniteľné.

Hľadá sa šampión

Veľkú drámu sľubuje súťaž o celkové poradie. Pre absenciu viacerých top cyklistov sa hovorí o jednom z najvyrovnanejších a najhoršie odhadnuteľných súbojov o žltý dres.

Nechýbalo veľa a na štarte „starej dámy“ mohli chýbať štyria najlepší z vlaňajška. Štvornásobný šampión Chris Froome počas prehliadky trate na júnových pretekoch Critérium du Dauphiné narazil do steny a po hrôzostrašne vyzerajúcom páde musel absolvovať osemhodinú operáciu. Sezóna sa pre neho, samozrejme, predčasne skončila.

Absentovať bude aj vlani celkovo druhý Tom Dumoulin. Na Giro d'Italia utrpel zranenie kolena a nedokázal sa včas zotaviť. Po náročnom Gire vynechá Tour aj skokan posledných sezón Primož Roglič, ktorý bol pred rokom štvrtý.

Česť favoritov tak zachraňuje obhajca trofeje Geraint Thomas. I on v príprave spadol, ale kolízia na Okolo Švajčiarska narušila jeho plány pred Tour len na niekoľko dní a mohol sa vrátiť späť do tréningu.

Ani v jeho prípade však nechýba nečakaná zápletka. Hlavným súperom v boji o ‚maillot jaune‘ totiž bude tímový kolega z Ineosu (predtým Sky) Egan Bernal.

Mladý Kolumbijčan má parádnu formu. V kopcoch ukazuje rivalom chrbát a zastaviť ho tak môžu len vlastní. Stane sa tak v prípade, že Ineos použije tímovú taktiku a bude preferovať Thomasa. Walesan však márne hľadá formu z vlaňajška a do pozície topfavorita sa nepasuje.

TV Pravda: Pozrite si videopreview 1. etapy TdF 2019 s Lukášom Tim­kom

Video

„Egan a ja budeme tvrdo pracovať jeden pre druhého. Myslím, že viacero lídrov nám dáva viacero možností,“ vyjadril sa Thomas.

Plány Ineosu na ďalší celkový triumf – bývalý Sky ovládol šesť z posledných siedmich ročníkov Tour – by radi narušili Dán Jakob Fuglsang, Brit Adam Yates, Kolumbijčan Nairo Quintana či domáce nádeje Thibaut Pinot a Romain Bardet.

Novinky pre vrchárov

Ikonické preteky odštartujú dnes slávnostným Grand Départ v Bruseli. Spojenie s belgickou metropolou nie je náhodné. Organizátori týmto spôsobom zložili poctu legendárnemu Eddymu Merckxovi, ktorý pred 50 rokmi vybojoval svoj prvý triumf na Tour. Neskôr pridal ďalšie štyri.

Jubileum si pripomína aj iná ikona – žltý dres. Uplynie sto rokov od prvého udelenia žltého trička lídrovi pretekov. Koncom júla 1919 sa ním stal Eugen Christoph po skončení etapy v Grenoble.

Pre cyklistov jazdiacich na celkové poradie je pripravená zásadná novinka. Ide o časovú bonifikáciu na vrcholoch ôsmich vybraných stúpaniach. Prví traja jazdci na vrcholoch kopcov si od svojho času odpočítajú 8, 5 a 2 sekundy. Síce spolu ide o maximálne niečo málo cez minútu, ale v očakávanom tesnom súboji o celkový trón to môže byť veľmi osviežujúca a lákavá motivácia.

Rovnako ako po minulé roky, aj náš denník bude venovať Tour veľkú pozornosť. Na webe sport.pravda.sk nájdete každé ráno videopreview jednotlivých etáp, ktoré potom budeme sledovať online. Na oboch platformách ponúkneme podrobné spravodajstvo, rozhovory, analýzy a iné zaujímavosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan