Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Triumf v Paríži by som vymenil so Saganom za zelený dres

Trenčiansky rodák Ján Svorada (50) pred štvrťstoročím vybojoval prvé slovenské etapové víťazstvo na slávnej Tour de France. Z tohto historického okamihu sa tešil 9. júla 1994 vo Futuroskope. Dnes v Bruseli štartuje 106. ročník najprestížnejších cyklistických pretekov planéty.

05.07.2019 19:30
Ján Svorada Foto: ,
Ján Svorada si myslí, že Peter Sagan má predpoklady na to, aby vyhral slávnu etapu na Champs Élysées.
debata (4)

Patríte k divákom, ktorí dokážu sledovať každú etapu, od štartu až do cieľa?

Som typ, ktorý rád žije aktívne. Radšej vysadnem na bicykel, alebo idem na golf. Vyberám si najzaujímavejšie pasáže z etáp. A ak niečo zaujímavé zmeškám, pozriem si to zo záznamu. Tento rok budem zainteresovaný aj ako spolukomentátor priamych prenosov Českej televízie. Budem približovať sedem etáp, hneď prvých päť a potom dve ďalší víkend. Viac mi čas nedovolí, nevýhodou je, že musím do Prahy dochádzať z Brna.

Spomeniete si aj na svoj prvý víťazný špurt na Tour pred 25 rokmi?

Neuvedomil som si, že mám takéto jubileum. Ja sa do minulosti príliš nepozerám, žijem prítomnosťou a zaujíma ma budúcnosť. Ale na to víťazstvo si, samozrejme, pamätám.

V pikantnom súboji ste zdolali veľkých súperov ešte z amatérskeho pelotónu – Nemca Ludwiga a Uzbeka Abdužaparova…

Boli to vynikajúci, superrýchli šprintéri. Mal som výhodnú pozíciu a vložil som všetky sily do posledných metrov. Bol z toho jeden z najkrajších okamihov mojej kariéry.

Bola to 21. etapa, na ktorú ste na Tour nastúpili. Netrvalo príliš dlho, kým ste prvý raz vyhrali?

Krátko predtým som finišoval štvrtý, víťazstvo viselo vo vzduchu. Stále som bol mladý pretekár, ako profesionál som začínal, keď som mal dvadsaťdva. Zažíval som prelomový rok v kariére, cítil som sa už silnejší, mal som za sebou cyklistickú maturitu. V prvých rokoch som si zvykal na dlhšie a rýchlejšie preteky. Zopár týždňov predtým som vyhral aj prvú etapu na Gire a hneď som pridal ďalšie dve víťazstvá na tomto podujatí.

Víťazná etapa na Tour merala 259,5 km. Taká dlhá v aktuálnom ročníku nie je. Organizátori etapy skracujú. Súhlasíte s týmto trendom?

<Ak>Je to dobrá cesta. V našich časoch nebolo nič výnimočné, keď etapa merala aj tristo kilometrov. Cyklistika prechádza vývojom, žijeme rýchlu dobu, etapy sú dynamickejšie, je v nich menej hluchých miest. Keď mala 300 km, cyklisti museli prispôsobiť aj taktiku. Čím kratšie etapy, tým sú rýchlejšie a zaujímavejšie.

Teraz bude viac náročných etáp v kopcoch. Aj vám sa stalo, že ste preteky nedokončili, lebo ste nestihli limit. Aký je recept, aby sa šprintéri tomuto vyhli?

Niektorí nastúpia na Tour s tým, že ju ani nemusia absolvovať celú, sústredia sa na výsledok v úvode, ďalšie etapy vypustia. Je však pekné prejsť celé preteky. Dôležité je, aby šprintér vydržal v skupine čo najdlhšie. Keď som bol mladší, nebol som si istý pred ťažkými etapami, či ich zvládnem, či prídem do cieľa. Neskôr keď som mal už množstvo pretekov za sebou a zvýšila sa moja silová vytrvalosť, to bolo lepšie.

Jedna z etáp končiť na povestnom kopci Tourmalet…

Neexistuje kopec, ktorý by sa nedal vyjsť. Myslím si, že na Gire a Vuelte sú často nepríjemnejšie stúpania, kratšie a prudšie. Vždy záleží, aké tempo pelotón zvolí a v akej kondícii je šprintér. To je často dôležitejšie ako náročnosť kopca.

Vyhrali ste na Tour tri etapy. Peter Sagan jedenásť. Trúfate si predpovedať, koľko ich pridá v tomto roku?

Je niekoľko etáp, v ktorých by sa mohol Peter presadiť. Ak bude na tom dobre, dve-tri etapy vyhrá.

TV Pravda: Sedí profil etáp na Tour de France Petrovi Saganovi? Kto by ho mohol obrať o zelený dres? Aj na tieto otázky odpovie v relácii Týždeň v športe šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko. Pozrite si video (vysielané 1.7.2019)

Ján Svorada bol prvým Slovákom, ktorý vyhral... Foto: Pravda, Ivan Majersky
Ján Svorada Ján Svorada bol prvým Slovákom, ktorý vyhral etapu na Tour de France.

Vy ste vyhrali aj etapu na Champs Élysées. Dočká sa toho aj Sagan?

Prajem mu to, má na to všetky predpoklady. Šprintéri sa sústreďujú na začiatok Tour a veľa síl im uberú kopce. Peter má vytrvalosť o niečo vyššiu ako jeho konkurenti, kopce mu ublížia o niečo menej. Ale Tour je dlhá a stať sa môže všeličo, aj vlani mu jedna malá nepozornosť takmer zabránila prísť do cieľa. Každý máme niečo. Ja by som napríklad triumf v Paríži vymenil s ním za jeden zelený dres. V bodovacej súťaži som skončil najlepšie tretí.

Na štarte bude chýbať zopár známych mien. Medzi nimi aj Froome, vyhral štyri ročníky z posledných šiestich. Ako sa to prejaví?

Prajem Froomovi všetko najlepšie, nech sa rýchlo zotaví, ale pretekom môže jeho neúčasť aj pomôcť. V minulých rokoch mal Froomov tím Sky, teraz pod názvom Ineos, veľkú prevahu. A aj keď mal vo svojom strede aj ďalších výborných jazdcov, vlani Frooma preskočil jeho tímový kolega Thomas, neprítomnosť jedného z veľkých favoritov, by mohla trochu vyrovnať sily v špičkových tímoch. Mohol by to byť pre divákov otvorenejší a atraktívnejší boj.

Kto je váš favorit?

Silný bude obhajca Thomas, ale v Ineose je aj zaujímavý mladík Bernal. Uvidíme, čo ukáže Movistar, je v ňom Quitana, Valverde, Landa, toľko hviezd môže spôsobiť zavše aj problémy, som zvedavý, ako to zvládnu tímovou taktikou. Čiernym koňom by mohol byť Fuglsang z Astany. Dôležitú úlohu môže zohrať Nibali, skúsený pretekár, ktorý vie riskovať a bojuje do konca o víťazstvo. A nezabúdajme na Francúzov, najmä na Pinota. Verím, že to bude veľmi pekná Tour.

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Ján Svorada