Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľkolepý štart v znamení jubileí. Brusel sa prezliekol do motívov Tour

V Bruseli vrcholia prípravy na sobotňajší štart Tour de France. Už 106. ročník slávnych cyklistických pretekov sa začne úvodnou etapou v belgickej metropole na počesť Eddyho Merckxa.

04.07.2019 08:51
debata
Brusel sa pripravuje na štart Tour de France Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
V Bruseli vrcholia prípravy na štart Tour de...

Legenda pred polstoročím vybojovala prvý z rekordných piatich triumfov. Takisto je rekordérom v počte etapových triumfov (34) a etáp v žltom drese (96).

Belgicko bude hostiť druhé preteky trojkoruny Grand Tours v sezóne piatykrát. Prvá z 21 etáp tohtoročnej Tour s celkovou dĺžkou takmer tri a pol tisíc kilometrov zavedie pelotón na bruselské predmestie Woluwe-St-Pierre, kde Merckx vyrastal.

Súčasťou 194,5 kilometra dlhého okruhu bude aj Muur van Geraardsbergen, stúpanie po dlažobných kockách, ktoré sa jazdí v rámci slávnej klasiky Okolo Flámska a bolo v itinerári Tour aj v roku 1969, keď Merckx vybojoval prvé víťazstvo. Následne ovládol preteky ešte v rokoch 1970, 1971, 1972 a 1974.

Presne 19. júla, keď je v Pau na programe individuálne časovka, oslávi storočnicu žltý dres, ktorý dostal ako prvý Francúz Eugéne Christophe pred 11. etapou Tour 1919 a stal sa postupne jedným zo symbolov cyklistiky. Dôvod bol jednoduchý – výraznejšie odlíšenie vedúceho jazdca celkovej klasifikácie namiesto zelenej páske na ruke.

Zelená je teraz symbolická pre víťaza bodovania. A rovnako ako v predchádzajúcich rokoch má jedného veľkého favorita. Dvadsaťdeväťročný hviezdny slovenský cyklista Peter Sagan si podmanil bodovaciu súťaž päťkrát po sebe v rokoch 2012 až 2016, potom mu šnúru pretrhla kontroverzná diskvalifikácia.

Vlani ale dokázal na úspechy nadviazať a vyrovnal sa doterajšiemu rekordérovi Erikovi Zabelovi. Skvelý nemecký šprintér zvíťazil nepretržite šesťkrát v rokoch 1996 až 2001.

Všetky etapy budeme sledovať online prenosoch. Jednotlivé etapy na Tour bude analyzovať šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko. Počas slávnych pretekov si tak budete môcť každé ráno pozrieť v krátkej videonahrávke jeho názor na profil etapy a očakávania s ňou spojené.

TV Pravda: Sedí profil etáp na Tour de France Petrovi Saganovi? Kto by ho mohol obrať o zelený dres? Aj na tieto otázky odpovie v relácii Týždeň v športe šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Brusel #Eddy Merckx #Tour de France 2019