Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekliatych osem sekúnd. Parížan viac na Champs-Élysées nevstúpil

Leto v roku 1989 bolo vo Francúzsku horúce asi tak ako dnes. Cyklistov na Tour de France sužovali štyridsaťstupňové teplá, ale jeden Francúz si prešiel ozajstným peklom.

02.07.2019 14:44
debata
Tour de France 1989: Laurenta Fignona (vpravo)... Foto: Profimedia
Laurent Fignon, Greg Lemond Tour de France 1989: Laurenta Fignona (vpravo) naháňa Greg Lemond.

Laurent Fignon prišiel o takmer istý triumf v poslednej etape. K titulu mu chýbalo osem sekúnd a podľa prepočtov 82 metrov. Pozvánka na zápis do knihy rekordov alebo návod na šľaktrafenie? Najskôr oboje. V každom prípade – Tour de France nebola nikdy predtým, ale ani potom, taká napínavá až do samého konca.

60 brokov

Aby sme však dokonale pochopili veľkosť LeMondovho triumfu v roku 1989, vráťme sa o dve sezóny späť. Mladý, stále iba 25-ročný pretekár, sa zotavoval zo zranenia a opäť si pomaly balil kufre pred návratom do Európy. Jeden z posledných dní strávil na poľovačke s najbližšími v lese v severnej Kalifornii.

Keď jeho švagor – Patrick Blades – začul v kríkoch šuchot pripomínajúci zver, neváhal. Na miesto, o ktorom nemal žiadny prehľad, vystrelil 60 brokov.

Všetky skončili v tele Grega LeMonda.

Helikoptéra bola blízko, prevoz do nemocnice napokon netrval viac ako 15 minút. Aj to mu zachránilo život. Podľa lekárov stratil 65 percent krvi a od smrti ho delilo nanajvýš 20 minút.

"Myslíte si, že ste zvyknutý na bolesť na bicykli, ale tá nie je skutočná. Utrpenie, ktoré prežívate pri športe, sa nedá porovnať so skutočnou bolesťou,“ zaspomínal si LeMond na krušné časy, ktoré prežíval.

Napriek všetkému sa o osem týždňov začal pripravovať na návrat k cyklistike. Pri boji o život stratil aj veľkú časť svalovej hmoty, a tak musel byť trpezlivý. „Začal chápať, aký veľmi slabý bol, keď jeden deň bicykloval so 113-kilovým chlapom, a ten mu utiekol pri stúpaní,“ napísal Sports Illustrated.

Napínavý záver

Čo ťa nezabije, to ťa posilní. V LeMondovom prípade to platilo obzvlášť. Na Tour de France 1989 síce neprichádzal ako favorit, ale počítalo sa s ním. Tu však vstúpil do deja druhý veľký hrdina pretekov.

„Aha, už viem, kto ste. Vy ste ten muž, ktorý prehral Tour de France o osem sekúnd.“

„Nie pane. Ja som ten, ktorý Tour dvakrát vyhral.“

Cyklista, ktorý odpovedal na otázku neznámeho Francúza, bol Laurent Fignon.

Niežeby Tour 1989 nebola zaujímavá, to vôbec nie. Ale to najpodstatnejšie sa aj tak odohralo v záverečnej etape – 25-kilometrovej časovke z Versailles do Paríža. Fignon mal na čele celkového poradia 50-sekundový náskok a zdalo sa, že nič mu nemôže vziať žltý dres, ktorý si pár dní predtým vybojoval v Alpách.

Bola nedeľa 23. júla 1989 – Fignon pred štartom prišiel k LeMondovi a posmešne mu povedal: „Gratulujem k druhému miestu. Dnes to bude môj deň,“ píše sa v knihe Príbehy Starej dámy – sto ročníkov Tour de France.

Američan štartoval dve minúty pred Francúzom a svojich kolegov žiadal, aby mu nedávali informácie o medzičasoch. Fignon naopak hlásenia o priebežnom stave chcel. Keď mu však na desiatom kilometri prezradili, že LeMond ukrojil z náskoku už 19 sekúnd, na pokoji mu to nepridalo. O osem kilometrov bolo preč ďalších 10 sekúnd a Fignon prepadol panike.

To snáď nie…

Plač v cieli

LeMond zašiel na špeciálne upravenom bicykli s prídavnými triatlonovými riadidlami a v aerodynamickej prilbe najrýchlejšiu časovku všetkých čias s rýchlostným priemerom 54,54 km. Keď sa na Champs-Élysées objavil Fignon, mal k dobru už len dve sekundy. Francúzi tušili, že je zle.

Američan napokon vyhral o 8 sekúnd.

A keď sa Fignon dozvedel od maséra, o koľko prehral, rozplakal sa – údajne prvýkrát v živote.

„Vždy som vedel, že som zdolateľný. Prehra nikdy nebola pre mňa problém. Cyklista, ktorý sa nedokáže vyrovnať s neúspechom, nikdy nebude šampión. Prehrať však takýmto spôsobom, v posledný deň pretekov, po takmer minútovom náskoku a iba o osem sekúnd – to je na jedného chlapa priveľa. Obzvlášť ak vie, že súper si pomohol v rozpore s pravidlami prídavnými riadidlami. Mal som 29 rokov a len málokedy som bol v takej skvelej kondícii. To moju bolesť z prehry ešte viac umocňovalo. Dodnes nechápem, ako sa mi to mohlo prihodiť,“ napísal vo svojich pamätiach Fignon.

Mimochodom, cyklistickí experti neskôr vypočítali, že aerodynamické doplnky pomohli Američanovi získať nad veľkým súperom takmer minútu k dobru.

Tak ešte raz – osem sekúnd a 82 metrov.

Cyklistické životy oboch velikánov sa v tej chvíli ubrali rozličnými smermi. LeMond podpísal s tímom Z-Tomasso trojročný kontrakt na 5,5 milióna amerických dolárov. Tour ovládol aj v roku 1990.

Najväčší podvod

Sklamaný Fignon sa však začal postupne vytrácať. V roku 2016 dokonca jeho manželka priznala, že Laurent po krutej časovkárskej prehre viac nevstúpil na Champs-Élysées. Pritom celý čas žil v Paríži.

Francúz ukončil bohatú kariéru v roku 1993, Američan o sezónu neskôr. Do zabudnutia ho postupne poslal iný krajan.

Istý Lance Armstrong!

LeMond bol jedným z prvých ľudí, ktorí verejne spochybňovali Armstrongovu dominanciu. "Ak je Lance čistý, je to najväčší návrat v histórii športu. Ak nie je, je to najväčší podvod,“ vravel.

Dnes už vieme, ako to bolo.

Ale to je iný príbeh. S dvomi deviatkami na konci.

TV Pravda: Sedí profil etáp na Tour de France Petrovi Saganovi? Kto by ho mohol obrať o zelený dres? Aj na tieto otázky odpovie v relácii Týždeň v športe šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #história Tour de France #Greg LeMond #Laurent Fignon