Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemusí vyhrávať len Sagan. Ide o tím

Slovenské cyklistické legendy veria Petrovi Saganovi.

30.06.2019 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli Tour de France 2018.
debata

Týždeň pred štartom Tour de France, na ktorej môže trojnásobný svetový šampión získať siedme zelené tričko a osamostatniť sa na čele svetového historického rebríčka, očakávajú, že bodovaciu súťaž opäť vyhrá.

Velits: Sagan bude mať veľkú motiváciu

„Na tohtoročnú Tour de France sa znova dobre pripraví. V pelotóne je najvážnejším kandidátom na zelený dres a želám mu, aby ho opäť získal,“ vraví Ján Svorada (50), ktorý sa na štart najväčších cyklistických pretekov planéty postavil osemkrát a vo svojej zbierke má okrem iného aj legendárne víťazstvo v záverečnej etape, ktorá sa tradične končí na parížskom bulvári Champs Élysées.

Peter Velits (34) upozorňuje, že v cyklistike stačí jeden pád či choroba a všetko môže byť inak.

„Ale ak sa bude cítiť dobre, má najväčšiu šancu. Nastúpi na štart s veľkou motiváciou a myslím si, že zelený dres mu bude patriť,“ vyjadril sa Velits, ktorý sa zúčastnil na šiestich ročníkoch Tour – v štyroch tímoch. Ako jediný Slovák sa umiestnil v prvej dvadsiatke celkového poradia.

Milan Jurčo (61), prvý slovenský cyklista, ktorý sa predstavil na Tour, pripomína, že tieto preteky sú dlhé a náročné, vzniknú mnohé zložité a nečakané situácie, všeličo sa môže prihodiť.

„Na Tour je podľa mňa viac vyhrať etapu, ako získať zelený dres. Ten môže Peter napokon vybojovať aj o rok. Alebo aj keď ho náhodou už nezíska, nič mimoriadne sa nestane. Mal by sa zamerať na to, aby zvíťazil aspoň v jednej etape, ale poteší ma, ak ich bude viac. Samozrejme, bude o cenný dres bojovať. Je pekné, keď ho po záverečnej etape dekorujú do zeleného trička,“ naznačuje Jurčo, ktorý sa postavil na štart Tour v roku 1987 a 1988.

Zelený dres je na Tour príliš dôležitý

Aj v Saganovom tíme Bora-Hansgrohe sa v tomto roku už presadili v záveroch etáp aj iní jazdci. Pred necelým mesiacom exceloval na Gire nemecký cyklista Pascal Ackermann, ktorý vyhral dve etapy a triumfoval aj v bodovacej súťaži. Svorada však nemá obavy, že si Sagan, ktorý si pripíše ôsmy štart na Tour, neudrží pozíciu lídra.

TV Pravda: Ján Svorada, Peter Velits, Milan Jurčo. Trojica cyklistických legiend odpovedá pred Tour de France na otázky TV Pravda.

Video

„Minimálne na Tour sa nič nezmení. Peter je silný najmä svojou všestrannosťou. Na iných pretekoch nie je bodovacia súťaž až taká prestížna ako na týchto francúzskych pretekoch. Inde by mohli dostať väčší priestor a mohli by vyhrať aj etapu aj iní cyklisti. Ale na Tour je dôležitosť zeleného dresu príliš veľká a Peter je schopný zbierať body aj v ťažších etapách a kopcovitých dojazdoch, preto by mal dostať prednosť,“ prízvukuje Svorada.

Podľa Velitsa by museli byť ďalší špurtéri veľmi dobrí, možno až o triedu lepší, aby zaujali Saganovo miesto. „Nik nemá také skúsenosti, nik nevybojoval také víťazstvá ako on. Musel by byť zranený, aby iní mali šancu,“ pripomína.

Jurčo upozorňuje na fakt, že pokiaľ bude niekto iný z tímu v závere etapy v lepšej pozícii, Sagan môže urobiť to, čo už neraz – on pripraví špurt inému jazdcovi.

„Vždy sa ráta najmä víťazstvo tímu, nemusí to byť vždy Peter, kto vyhrá. On už viackrát dokázal, že ak sa utvorí situácia, že bude výhodnejšie alebo ľahšie, aby niekto iný z Bory vyhral, tak to určite urobí, prikloní sa k istote a rozbehne špurt spolujazdcovi,“ zdôrazňuje Jurčo.

Svorada: Nibali má za sebou výborné Giro

Bývalí reprezentanti, z ktorých každý zastupuje inú cyklistickú generáciu, naznačili aj to, kto je podľa nich najväčším favoritom celého podujatia.

Po tom, čo si Chris Froome po nedávnom ťažkom páde zlomil stehennú kosť na pretekoch Critérium du Dauphiné a prišiel o možnosť bojovať o celkové prvenstvo na Tour, stavajú najvyššie Vincenza Nibaliho. Ten už okúsil, ako chutí triumf na Tour – vyhral ich v roku 2014.

„Má za sebou veľmi dobré Giro a jeho skúsenosti z veľkých pretekov sú špeciálne na Tour veľmi dôležité. V pelotóne však môže prekvapiť aj niekto iný, Tour sú veľmi dlhé preteky a za tri týždne sa môže stať čokoľvek,“ zatipoval si Svorada. Taliansky cyklista, prezývaný žralok z Messiny, obsadil na tohtoročnom Gire druhé miesto, minútu za víťazom Richardom Carapazom z Ekvádoru.

Velits pripomína aj inú skutočnosť. „Vlani bol najväčší favorit Tour Chris Froome a zrazu vyhral jeho tímový kolega Geraint Thomas. Aj keď je pravda, že od začiatku podujatia bol jednoznačne lepší. Takže nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne tento rok.“

Jurča zaujal na nedávnom Gire takisto Nibali. „Je vo veľmi dobrej forme. Už Giro však naznačilo, že uchádzačov o celkové prvenstvo bude viac,“ uzavrel Jurčo.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan