Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drzý mladík kritizoval šampióna. Túži ho obrať o zelený dres

Súperi prichádzajú a odchádzajú, ale hlavný favorit zostáva ten istý. Bodovacej súťaži na Tour de France vládne v ostatných rokoch jediný muž.

28.06.2019 17:56
Van Aert cyklistika Tour Foto:
Wout Van Aert v zelenom drese na Critérium du Dauphiné. Oblečie si ho aj na Tour de France?
debata (1)

Peter Sagan má pred sebou ďalšiu veľkú výzvu. Na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta sa pokúsi získať siedmy zelený dres. Ak sa mu to podarí, stane sa historicky najúspešnejším jazdcom v hodnotení bodovačky na Tour.

Rovnako ako každý rok, opäť bude mať niekoľko schopných vyzývateľov.

Bez Gaviriu

Ich špurtérske súboje boli ozdobou vlaňajšej Tour. Fanúšikovia si však na pokračovanie ságy Peter Sagan vs. Fernando Gaviria musia počkať.

Kolumbijčan v apríli počas tréningu na dráhe, kde bojuje o účasť na OH 2020 v Tokiu, spadol a poranil si koleno. Zranenie skúšal rozjazdiť na Giro d'Italia, ale problémy pretrvávali a napokon musel z pretekov odstúpiť.

V piatok jeho tím UAE Emirates definitívne potvrdil, že Gaviria bude tento rok vo Francúzsku chýbať.

„Aj bez neho však bude mať Sagan dostatok schopných rivalov. Zdolať Slováka na Tour a obrať ho o zelené tričko je veľká výzva pre každého cyklistu. Na začiatku je vždy viacero adeptov, ale v priebehu pretekov sa vyprofilujú traja či štyria najvážnejší kandidáti. Niekoho môže postihnúť pád, iný zase nevydrží pekelné tempo a odstúpi. Mohli sme to vidieť vlani, keď Tour nedokončilo viacero elitných špurtérov,“ vraví šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Na nedávnom podujatí Okolo Švajčiarska, ktoré je pre mnohých jazdcov tradičnou generálkou na Tour, zvádzal Sagan súboje v hromadných dojazdoch najmä s Eliom Vivianim.

Taliansky šampión tradične profituje z výbornej práce svojho tímu Deceuninck-QuickStep. Špurtérsky vláčik belgickej stajne patrí medzi najlepšie v profipelotóne a Viviani to vie patrične využiť.

„Som rád za každé víťazstvo. Avšak keď v špurte zdolám Sagana, triumf chutí ešte sladšie. Prečo? Pretože on je absolútna špička,“ vyznal sa Talian.

Dvojhlavý drak v Jumbo-Visma

Už vlaňajšok naznačil, že v špurtérskej hierarchii prichádza k výmene generácií. Skúsení tridsiatnici Cavendish, Kittel či Greipel sú už niekoľko mesiacov neviditeľní a bez výraznejšieho výsledku.

„Zo staršej generácie to už nevyzerá na nikoho. Väčšina z nich odišla psychicky. Platí to najmä o Kittelovi,“ tvrdí Timko.

Zo skupiny jeho rovesníkov bude hlavným súperom Sagana Michael Matthews. Austrálsky univerzál sa bude môcť spoľahnúť na plnú podporu svojho tímu Sunweb, keďže Tom Dumoulin sa zranil a nebude útočiť na triumf v celkovom poradí.

„Sunweb nebude mať Dumoulina a tým pádom sa celý tím môže snažiť, aby Matthews získal svoj druhý zelený dres z Tour v kariére. Ak správne načasuje formu, môže pre Sagana znamenať hrozbu,“ myslí si Timko.

Obrať Slováka o zelený dres bude chcieť aj trojica z nastupujúcej generácie rýchlych mužov – Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Wout Van Aert.

Želáte si nečakanú zápletku? Nech sa páči – Groenewegen a Van Aert jazdia za rovnakú stajňu.

„Situácia v tíme Jumbo-Visma je špecifická a bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa to v tíme vyvinie. Groenewegen by mal byť rýchlejší, Van Aert zase univerzálnejší. Groenewegen sa určite nezmieri s tým, že by na neho tím nešiel. Na druhej strane, proti Saganovi bude mať väčšie šance Van Aert, ktorý sa vie presadiť aj v klasikárskych dojazdoch,“ reaguje Timko.

Práve Van Aert sa zásluhou výkonov v tejto sezóne dostal do pozície, v ktorej mu viacerí experti predpovedajú úspech v bodovacej súťaži.

Trojnásobný majster sveta v cyklokrose vletel do cestnej cyklistiky ako kométa. Zaujal už na jarných klasikách, ale to najlepšie si nechal na jún. Na podujatí Critérium du Dauphiné v silnej konkurencii vyhral špurt, ovládol časovku a razom ho niektorí začali označovať za hlavného Saganovho súpera.

„Van Aert ide neskutočne. Ľudia však zabúdajú, že na Tour bude nováčik a nemá skúsenosti s trojtýždňovými pretekmi. Ako cyklokrosár je zvyknutý ísť hodinu v šialenom tempe, ale francúzske kopce a letné horúčavy mu môžu robiť problémy,“ prognózuje Timko.

Slovenskí fanúšikovia si pamätajú Van Aerta aj vďaka jeho kritických slovám na adresu Sagana po tohtoročnej edícii Okolo Flámska. Mladému Belgičanovi sa nepáčilo, že Slovák nedostatočne spolupracoval v skupine, ktorá sa snažila dostihnúť neskoršieho víťaza Alberta Bettiola.

Konkurentov pre slovenského šampióna na Tour je tak dostatok. O tom, koľkí z nich ho reálne môžu vyzvať v boji o zelené tričko, výrazne napovie dianie už počas prvého týždňa.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019? Pozrite si video (vysielané 9. mája 2019)

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Wout van Aert