Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlúpa náhoda. S jednou rukou jazdia cyklisti bežne

S časovkami má bohaté skúsenosti. Aj so všetkým, čo im predchádza. Podľa Petra Velitsa (34) britský cyklista Christopher Froome pri obhliadke časovkárskej trate na Criterium du Dauphiné, kde si zlomil stehno, lakeť, bedro i rebrá, nič nepodcenil. "Jazdci si neustále potrebujú niečo vybrať z vrecka," vraví bývalý slovenský cyklista.

14.06.2019 12:58
Chris Froome Foto:
Britský cyklista Chris Froome po páde na Critériu v roku 2014.
debata

Sú prehliadky trate pred ostrými pretekmi pravidlom?

Áno, zväčša to tak je. Na rozdiel od samotnej časovky to nie je organizované. Občas je to nebezpečné, pretekári sa snažia otestovať si niektoré úseky trate – idú v nich na maximum. To všetko sa deje počas otvorenej premávky. Na kruhových objazdoch či v ostrých zákrutách to je niekedy riskantné.

Na prehliadku zrejme idú iba tí, ktorí chcú v časovke získať…

Presne tak. Froome chcel evidentne útočiť na popredné miesta v celkovom hodnotení. Na pretekoch Grand Tour sú takéto obhliadky trate akousi nepísanou povinnosťou, na menej významných podujatiach to je individuálne. Avšak, vždy je lepšie prejsť si trať vopred, cyklista potom vie, čo ho kde čaká a málokedy ho niečo prekvapí.

Jazdí sa tam naplno?

V niektorých úsekoch určite. Nevravím, že pretekári idú na sto percent, určite to však nie je tréningové tempo. Ak chcete vedieť, čo si môžete v zákrute dovoliť, treba pridať.

V ktorých častiach zvyknú cyklisti najviac riskovať?

Tam, kde cítia, že by mohli získať oproti konkurencii nejaké sekundy. Ak je niekto dobrý v zjazdoch, v časovke môže pekne zarobiť – je to iné, ako jazda v pelotóne. Tam sa mnohí pretekári iba zvezú v balíku, tu je každý odkázaný sám na seba a rozdiely vo výkonnosti sa tak zväčšujú. Ak si šikovný cyklista trať prešiel vopred, jeho výhoda je ešte markantnejšia.

Froome vo chvíli, keď spadol, údajne držal riadidlá počas zjazdu iba jednou rukou. Podcenil situáciu?

Vôbec nie. Jazdci si neustále potrebujú niečo vybrať z vrecka, aj ja som bežne jazdil v zjazdoch a dokonca aj v zákrutách iba s jednou rukou. Pretekári si jednoducho veria. Froome mal smolu, nazval by som to hlúpou súhrou náhod. Zafúkalo mu do kolesa a neudržal sa na bicykli.

A ak by ho držal obomi rukami?

Tak sa mu to nestane. Niekoľkokrát som jazdil v arabských krajinách, kde je veľmi častý silný bočný vietor a pretekári jazdia takmer naklonení – nikdy som nespadol. Ale opakujem, nie je to Froomova chyba, určite neriskoval. Jazda s jednou rukou je v pelotóne bežnou praxou.

O zranení Frooma hovorí šéf jeho tímu Dave Brailsford

Čo znamená pre 33-ročného cyklistu, keď má niekoľko vážnych zlomenín?

Je to veľmi nepríjemné. Uvidíme, ako dlho sa bude liečiť a aké stopy to na ňom zanechá. Môže mať aj dočasný mentálny blok.

Valverde i Vinokurov sa po vážnych zraneniach vrátili do pelotónu…

Neporovnával by som to. Dnes je ťažké čokoľvek predpokladať, jeho zranenie je iné. Priebeh liečenia môže byť tiež iný.

Bude tohtoročná Tour de France otvorenejšia?

Bude mať o jedného favorita menej. Ale nič extrémne sa nemení, v Paríži nespoznáme žiadneho šokujúceho víťaza len preto, že Froome vypadol.

Ineos nebude mať dvoch, ale iba jedného lídra. Je to pre britský tím jednoduchšia situácia?

Môžu sa sústrediť iba na Thomasa. Ale pre každú stajňu je lepšie, ak má v rukách viac silných kariet.

Froome chcel na Tour dobehnúť Eddyho Mercxka a spol., ktorí majú päť celkových triumfov. Podarí sa mu to ešte?

Nemá ešte vek, aby skončil s cyklistikou. Bude však záležať na tom, ako sa vráti. Uvidíme potom.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019? Pozrite si video (vysielané 9. mája 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #zranenie #rozhovor #Peter Velits #Christopher Froome #Critérium du Dauphiné