Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po páde pri smrkaní mohol zomrieť. Martin sa pri pohľade na Frooma len triasol

Detaily okolo pádu Christophera Frooma pred stredajšou časovkou na Critériu du Dauphiné stále nie sú známe. V jeho blízkosti bol len sprievodný voz tímu Ineos a Dan Martin - pretekár stajne UAE Emirates.

13.06.2019 16:35 , aktualizované: 14.06.2019 16:40
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome po zásahu zrejme slzným plynom na minuloročnej Tour de France.
debata

Írsky cyklista tvrdí, že bol iba dvadsať metrov za miestom nešťastia. „Stále to mám pred očami. Neviem na to prestať myslieť,“ vravel na druhý deň 32-ročný rodák z Birminghamu.

Čo sa na francúzskych cestách stalo?

Podľa Martina sa chcel Froome počas jedného zo zjazdov vysmrkať – riadidlá držal iba v jednej ruke, keď mu do predného kolesa fúkol vietor. Britský cyklista vraj ihneď narazil do múru.

„V tom momente som zastavil. Vedľa mňa bol jeden z členov nášho tímu – dvadsať sekúnd sme sa na seba iba ticho pozerali a triasli sa. Potom sme sa opýtali, či môžeme nejako pomôcť. Bál som sa, či sa to neskončí ešte horšie – po takomto náraze mohol aj zomrieť,“ zamyslel sa Martin.

Podľa neho bol Froome v extrémne náročnej situácii, prezradil, že niečo podobné sa stalo už aj jemu.

„Poukazuje to na to, aký nebezpečný je náš šport. Bola to obyčajná náhoda s nepríjemným bočným vetrom. Ak v tej chvíli dáte ruku dole z riadidiel, idete k zemi. Aj mne sa to stalo – avšak pri oveľa menšej rýchlosti,“ dodal Ír.

Froome sa podrobil osemhodinovej operácii, teraz je pod dohľadom lekárov na jednotke intenzívnej starostlivosti v Saint-Étienne.

„Operovali mu stehennú kosť, bedro, lakeť. Má tiež zlomené rebrá, taktiež aj vnútorné poranenia. V nemocnici zostane niekoľko dní – potom sa uvidí, kedy bude môcť byť prevezený domov,“ povedal šéf Ineosu Dave Brailsford.

„Pozerali sme sa na jeho dáta, bolo tam 54 km za hodinu. Aj keď sme si všetci vedomí rizík spojených so športom, vždy nás zasiahne, keď sa jedná o vážne zranenie,“ dodal Brailsford.

„Nie je na tom dobre. Sú pády a zlé pády. Toto bol zlý pád,“ povzdychol si.

Spätne triumf na Vuelte?

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) uznala víťaza Vuelty 2011 Juana Coba vinným z porušenia antidopingových pravidiel. Španiel už ukončil kariéru, ale dodatočne objavili nezrovnalosti v jeho biologickom pase v období 2009 – 2011, citovala agentúra AFP zo stanoviska UCI.

Cobovi hrozí, že príde o svoj titul z Vuelty. Ak sa tak stane, víťazstvo pripadne druhému v poradí Chrisovi Froomeovi z Veľkej Británie. Ten je v súčasnosti v nemocnici v St. Étienne po vážnom páde na Criterium du Dauphine.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #zranenie #operácia #Chris Froome #Critérium du Dauphiné #Tour de France 2019 #zlomeniny