Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hodená rukavica pre Sagana. Zodvihne ju?

Takmer sto hodín v sedle, odjazdených 3500 kilometrov, viaceré kontroverzie - a nečakaný víťaz. Talianske Giro d'Italia opäť nesklamalo.

03.06.2019 16:51
Peter Sagan, Juraj Sagan Foto: ,
Bore zatiaľ vychádza plán, podľa ktorého určila špurtérsku hierarchiu na tento rok. Peter Sagan (vľavo) bude lídrom na Tour.
debata

Prvá Grand Tour v sezóne priniesla parádne cyklistické súboje a fanúšikov držala v napätí až do záverečného víkendu.

Z celkového triumfu sa napokon tešil Richard Carapaz – ako prvý Ekvádorčan v histórii. Okamžite sa zaradil medzi športové legendy neveľkej juhoamerickej krajiny.

V tieni favoritov

Od štartu 102. ročníka slávnych pretekov to mal byť súboj medzi domácou hviezdou Vincenzom Nibalim a Slovincom Primožom Rogličom.

Hoci vlani obsadil štvrtú priečku, Carapaz ani nebol lídrom jeho stajne Movistar na konečné umiestnenie. Táto úloha pripadla Španielovi Mikelovi Landovi.

Nevysoký Ekvádorčan na seba prvýkrát upozornil triumfom v 4. etape, ale jeho úspech zostal v tieni Toma Dumoulina. Holanďan, ktorý tiež mohol zamiešať karty v celkovom poradí, utrpel škaredý pád a napokon musel pre problémy s kolenom z pretekov odstúpiť.

Ekvádorčan Richard Carapaz s trofejou pre... Foto: SITA/AP, Alessandro Di Meo
Italy Giro Carapaz Ekvádorčan Richard Carapaz s trofejou pre celkového víťaza Giro d'Italia 2019.

Carapaz jazdil nenápadne, ale konzistentne. Počas druhého týždňa predviedol skvelé sólo na kopci Courmayeur a z ružového trička ho až do záveru už nik nevyzliekol.

„Pred troma týždňami mi na štarte nik neveril. Aj keď som jazdil v ružovom, vedel som, že vyhrám až vtedy, keď prejdem cieľom poslednej etapy. Byť víťazom Gira je neuveriteľný pocit,“ rozplýval sa v nedeľu po ceremónii na antickom amfiteátri vo Verone, kde preteky vyvrcholili individuálnou časovkou.

Skromný Juhoameričan nezabudol uznať kvality súperov. „Zdolať velikána ako Vincenzo Nibali je úžasné. Sledoval som ho ako dieťa v televízii. Obdivujem jeho štýl a nasadenie, pre mňa je to jeden z najlepších cyklistov všetkých čias,“ vravel s pokorou.

Doma v Ekvádore sa stal okamžite hrdinom. Médiá prirovnali jeho úspech k triumfu tenistu Andresa Gomeza na Roland Garros 1990, k zlatu chodca Jeffersona Pereza na OH 1996 či k víťazstvu futbalistov Liga de Quito v Pohári osloboditeľov v roku 2008.

Cyklaménový Ackermann

Giro bolo aj tento rok bez Slovákov a tak fanúšikovia spod Tatier držali palce najmä tímu Bora-Hansgrohe. Nemecká stajňa nesklamala a mohla sa pochváliť viacerými úspechmi.

Šieste miesto v celkovej klasifikácii obsadil Poliak Rafal Majka, pre ktorého to bolo najlepšie umiestnenie na podujatiach Grand Tour za ostatné tri roky.

Pascal Ackermann na Giro d'Italia 2019. Foto: SITA/AP, Alessandro Di Meo
Taliansko Cyklistika Giro 5.etapa Ackermann Pascal Ackermann na Giro d'Italia 2019.

Do tímovej vitríny Bory pribudlo aj jedno cenné tričko. Pascal Ackermann vyhral bodovaciu súťaž a stal sa historicky prvým Nemcom, ktorý získal cyklámenový dres pre najlepšieho špurtéra.

„Som neskutočne šťastný, že môžem byť súčasťou tohto tímu. Mám tu veľa priateľov a pozitívna atmosféra medzi nami sa odráža aj na výsledkoch,“ vyznal sa víťaz dvoch etáp.

Manažmentu Bory tak zatiaľ vychádza plán, podľa ktorého určil špurtérsku hierarchiu na tento rok. Ackermann sa predstavil na Gire, Peter Sagan bude bojovať o rekordný siedmy zelený dres na Tour de France a lídrom tímu v hromadných dojazdoch na španielskej Vuelte bude Sam Bennett.

Spokojnosť s čoraz väčšou vyrovnanosťou výsledkov – a platí to nielen medzi špurtérmi – prejavil v rozhovore pre Pravdu aj šéf Bory Ralph Denk.

„Je veľmi príjemné sledovať, že veľa našich jazdcov sa vypracovalo, majú predpoklady byť lídrami tímu a bojovať aj o víťazstvá. Domnievam sa, že naša jarná časť sezóny bola výborná a už máme na konte viac ako dvadsať víťazstiev,“ vravel Denk.

Kontroverzie s divákmi

Rovnako ako na vlaňajšej Tour de France, aj na Gire sa dostali do pozornosti fanúšikovia. A opäť najmä v negatívnom svetle.

Scénky, ako diváci bežia popri cyklistoch, kričia na nich v snahe povzbudiť či dostať sa čo najbližšie do pretekárskeho diania, sa stali už bežným sprievodným javom. Na správanie sa talianskych tifosi sa počas pretekov sťažovali viacerí jazdci.

„Potrebujeme viac ochrany. Ľudia sa niekedy správajú ako zvery,“ hneval sa Nibali, ktorý kvôli neprístojným fanúšikom spadol vlani na Tour a zlomil si kľúčnu kosť.

Na Gire sa do kontroverzie s divákmi zaplietol Miguel Ángel López. Počas náročného stúpania Kolumbijčanovi spadol pod koleso jeden z nich a nasledoval pád.

Rozzúrený cyklista stratil nervy a fanúšika na zemi vyfackal. Organizátori ho prekvapujúco nechali pokračovať v pretekoch a López napokon vyhral súťaž o najlepšieho mladého jazdca.

Ako sa budú správať fanúšikovia na Tour de France? Dozvieme sa čoskoro, druhá Grand Tour sezóny sa začína už o mesiac.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019? Pozrite si video (vysielané 9. mája 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Richard Carapaz #Pascal Ackermann #Giro d'Italia 2019