Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roglič po páde už nie je líder Gira. Tešia sa domáci jazdci

Talian Fausto Masnada zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape na cyklistických pretekoch Grand Tour Giro d'Italia.

16.05.2019 18:07 , aktualizované: 18:25
Tom Dumoulin Foto: ,
Primož Roglič po páde v 6. etape už nie je lídrom Gira. (foto: ilustračne)
debata

Účastník celodenného úniku z prokontinen­tálneho tímu Androni Giocattoli-Sidermec zdolal vo finiši dvojčlennej skupinky krajana Valeria Contiho (UAE Team Emirates), ktorý sa stal novým lídrom podujatia.

Dvadsaťpäťročný Masnada dosiahol piate víťazstvo medzi profesionálmi, a to štvrtkové je pre neho určite najcennejšie v doterajšej kariére. V aktuálnej sezóne vyhral dve etapy aj na podujatí Okolo Álp.

„Som neuveriteľne šťastný. Vedel som, že na to mám, ale vždy je ťažké vyhrať etapu na Gire. Chcem venovať toto víťazstvo môjmu strýkovi, ktorý zomrel tesne pred štartom pretekov. Sľúbil som mu, že pre neho vyhrám etapu a podarilo sa mi to. Vedeli sme, že únik môže uspieť, bola to ťažká etapa na kontrolovanie,“ komentoval Masnada.

Pelotón vo štvrtok nenaháňal jazdcov vpredu a do cieľa prišiel až s viac ako sedemminútovým mankom. Na treťom mieste skončil Španiel José Rojas vo farbách zoskupenia Movistar. Etapa štartovala v Cassine a po 238 km finišovala v meste San Giovanni Rotondo.

Dvadsaťpäťročný Masnada dosiahol piate víťazstvo medzi profesionálmi, a to štvrtkové je pre neho určite najcennejšie v doterajšej kariére. V aktuálnej sezóne vyhral dve etapy aj na podujatí Okolo Álp.

Valerio Conti vzal ružový dres vedúceho muža pretekov Primožovi Rogličovi (Jumbo-Visma) a v priebežnom celkovom poradí vedie s náskokom 1:41 min pred krajanom Giovannim Carbonim z tímu Bardiani-CSF. Na tretej priečke s odstupom 2:09 min figuruje Francúz v službách Ag2r La Mondiale Nans Peters.

„Mám problém pochopiť, čo som dokázal. Počas etapy som vedel, že je to možné, v posledných dňoch som o tom sníval. Je však veľký rozdiel medzi snívaním a realitou. Cítil som sa dobre, tento rok som vo forme, takže som išiel za ružovým dresom. Musím sa poďakovať každému v tíme, tento moment patrí všetkým jeho členom,“ povedal Conti.

Krátko po odštartovaní etapy prišlo k pádu v pelotóne a doplatil na to aj dovtedajší líder Roglič. Slovinec mohol pokračovať, ale na pravej nohe mal viditeľne zodratú kožu.

Asi po 50 km sa sformovala vpredu početná skupina 13 cyklistov a rýchlo si budovala náskok – 100 km pred cieľom mali k dobru šesť minút. Pod jediné stúpanie dňa Coppa Casarinelle (II. kat., dĺžka 15 km, sklon 4,4 %) prišiel únik s náskokom takmer piatich minút a v kopci sa rozdelil na niekoľko menších skupín.

Vpredu sa napokon osamostatnili Masnada a Conti, druhý menovaný bol v tej chvíli virtuálne v ružovom drese, pretože pred pelotónom mali náskok viac ako sedem minút. Za Masnadom a Contim sa s 30-sekundovým odstupom nachádzala trojčlenná skupina v zložení Giovanni Carboni (Bardiani-CSF), Rubén Plaza (Israel Cycling Academy) a José Rojas (Movistar).

O etapové víťazstvo si to rozdala dvojica na čele, finiš do mierneho kopca lepšie zvládol Masnada.

Piatková 7. etapa z Vasta do L'Aquily (185 km) bude zvlnená s jediným kategorizovaným stúpaním na Le Svolte di Popoli (dĺžka 8,9 km, sklon 5,6 %).

Giro d'Italia 2019

6. etapa (Cassino – San Giovanni Rotondo, 238 km): 1. Fausto Masnada (Tal.) Androni Giocattoli-Sidermec 5:45:01 h, 2. Valerio Conti (Tal.) UAE Team Emirates +5 s, 3. José Rojas (Šp.) Movistar, 4. Rubén Plaza (Šp.) Israel Cycling Academy – obaja +38, 5. Giovanni Carboni (Tal.) Bardiani-CSF +43, 6. Pieter Serry (Belg.) Deceuninck-Quick Step +54

Priebežne: 1. Valerio Conti (Tal.) UAE Team Emirates 25:22:00 h, 2. Giovanni Carboni (Tal.) Bardiani-CSF +1:41 min, 3. Nans Peters (Fr.) Ag2r La Mondiale +2:09, 4. José Rojas (Šp.) Movistar +2:12, 5. Valentin Madouas (Fr.) Groupama-FDJ +2:19, 6. Amaro Antunes (Portug.) CCC Team +2:45

TV Pravda: S profesionálnym zápasníkom miešaných bojových umení (MMA) Ivanom Buchingerom sme sa v relácii Týždeň športe porozprávali o ďalších plánoch, rastúcej popularite MMA na Slovensku, ale aj o jeho súboji s írskou hviezdou Conorom McGregorom.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia 2019 #6. etapa