Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia výhra pre Quick-Step. Sagan špurtoval tretí a opäť vedie bodovačku

Peter Sagan špurtoval v 4. etape Okolo Kalifornie 2019 na treťom mieste. V závere 215 kilometrov dlhej etapy, ktorá sa pre náročné poveternostné podmienky išla takmer šesť hodín, nestačil na dvojicu Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), Jasper Philipsen (UEA Team Emirates). Juraj Sagan skončil na 53. mieste a Erik Baška (obaja Bora-Hansgrohe) na 79. priečke v rovnakom čase ako mal víťaz.

15.05.2019 19:40 , aktualizované: 16.05.2019 07:59
Sagan cyklo USA Kalifornia Foto: ,
Peter Sagan v žltom drese na Okolo Kalifornie 2019.
debata

Štvrtý triumf v sezóne dosiahol Holanďan Jakobsen, jazdci Quick-Stepu vyhrali v Kalifornii aj druhú a tretiu etapu.

Do žltého dresu pre top pretekára sa obliekol ich člen Kasper Asgreen, keďže doterajší líder Tejay van Garderen mal pád a do cieľa prišiel so 40-sekundovou stratou.

Peter Sagan sa vďaka zisku bodov za tretie miesto vrátil na čelo bodovacej súťaže. Má náskok jedného bodu pred Dánom Kasperom Asgreenom.

Sagan predviedol kvalitný špurt, ale v závere nemal na dvojicu súperov a tesne pred páskou zvesil nohy. Napriek tomu si polepšil v bodovacej súťaži.

„Ďalšie vyše 200 km dlhá etapa v závere podľa očakávania dospela do rýchleho šprintu. Moli spolujazdci a najmä Oscar Gatto kontrolovali únik a dostali ma do dobrej pozície pre záverečný kilometer. V samom závere mi chýbalo trochu sily, ale som spokojný, že mám opäť na sebe zelený dres. Celkovo sme boli v dnešnej etape vpredu, keď sme to potrebovali, a vyhli sme sa pádom,“ uviedol Peter Sagan na oficiálnom portáli tímu Bora-Hansgrohe.

Tímu Bora-Hansgrohe sa darí aj v celkovom poradí. Maximilian Schachmann je zatiaľ tretí, Felix Grossschartner priebežne piaty. Do záveru podujatia zostávajú tri etapy.

„Bola to veľmi dlhá etapa, hore a dolu počas celého dňa s dažďovými prehánkami a vytrvalým protivetrom od oceána. Náš tím odviedol dobrú prácu v kontrole pretekov a najmä výkon Oscara Gatta bol pozoruhodný,“ zhodnotil Ján Valach, slovenský športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe a dodal:

„Záverečné kilometre boli značne chaotické, vysoké tempo a napätie v pelotóne viedlo k pádom. Mali sme však dobré pozície, vyhli sa ťažkým situáciám a Peter bojoval o víťazstvo. Nanešťastie, nezopakoval na tomto mieste svoje víťazstvo spred dvoch rokov. V celkovom poradí nedošlo k zmenám, naďalej budeme bojovať.“

Vo štvrtok pokračuje 14. ročník pretekov Okolo Kalifornie piatou etapou s Pismo Beach do Ventury (219,5 km). V najdlhšej etape v tomto ročníku sa opäť v závere môže odohrať šprintérsky súboj o víťazstvo.

Okolo Kalifornie 2019 – 4. etapa:

Raceway Laguna Seca – Morro Bay (214,5 km): 1. Fabio Jakobsen (Hol.) Deceuninck – Quick Step 5:53.22 h, 2. Jasper Philipsen (Belg.) UAE-Team Emirates, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, Solutions Crédits, 5. Reinardt Janse van Rensburg (JAR) Dimension Data, 6. Davide Ballerini (Tal.) Astana – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 53. Juraj Sagan +7:47, 79. Erik Baška (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe – rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 4. etape: 1. Tejay van Garderen (USA) EF Education First 21:16:50 h, 2. Gianni Moscon (Tal.) Team Ineos +6 s, 3. Kasper Asgreen (Dán.) Deceuninck Quick-Step +7, 4. Tadej Pogačar (Slovin.) UAE Team Emirates +16, 5. Maximilian Schachmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +22, 6. Rob Britton (Kan.) Rally UHC Cycling +33,… .62. Juraj Sagan +18:39 min,… 78. Peter Sagan +33:17,… 109. Erik Baška ((všetci SR) všetci Bora-Hansgrohe +42:08..

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 24 bodov, 2. Kasper Asgreen (Dán.) 23, 3. Rémi Cavagna (Fr.) 21, 4. Jasper Philpsen (Belg.) 19, 5. Fabio Jakobsen (Hol.) 15, 6. Ben King (USA) 13,… 39. Erik Baška (SR) 2.

Štvrtú etapu Okolo Kalifornie 2019 sme sledovali online

CIEĽ Sagan predviedol kvalitný špurt, ale v závere nemal sily na dvojicu Jakobsen, Philipsen. Výhru berie Deceuninck-Quick Step, Sagan skončíl tretí.

2 km pred cieľom Bude sa špurtovať, na čele balíka je Deceuninck-Quick Step.

8 km pred cieľom Pelotón už prechádza ulicami mesta Morro Bay a prichádzajú prvé kolízie. Spadol líder priebežnej klasifikácie Tejay van Garderen! Opäť je však späť na bicykli a tímový kolega Lachlan Morton ho vracia späť do hlavného balíka.

15 km pred cieľom Finiš dnešnej etapy je veľmi technický. Na poslednom 1,5 km je niekoľko zákrut a po tej poslednej nasleduje záver do mierneho kopca.

Keď sa naposledy etapa v rámci Okolo Kalifornie končila v Morro Bay, vyhral Peter Sagan pred Rickom Zabelom (Katuša-Alpecin) a Simonem Consonnim (UAE Team Emirates).

Ideálna šanca pre Sagana na repete v dôverne známom teréne? Všetko tomu nasvedčuje.

20 km pred cieľom Jazdci sú v sedle už viac ako päť hodín a záver tak sľubuje poriadnu drámu. Presadia sa osvedčené špurterské esá alebo prekvapí nečakaný outsider?

Isté je, že únik bude čoskoro minulosťou, aktuálne je jeho náskok už menej ako minútu.

30 km pred cieľom O tomto čase mala etapa už končiť. Silný protivietor však spôsobil, že sa dianie predĺži. Dojazd v Morro Bay sa očakáva cca 01.20 SEČ.

40 km pred cieľom Na čele pelotónu sa na chvíľu zjavil Fabio Jakobsen. Práve na neho pôjde Deceuninck-Quick Step v záverečnom hromadnom dojazde a bude patriť medzi hlavných súperov Petra Sagana.

Slováka v Kalifornii zbožňujú, veď ide o jeho desiatu účasť na západnom pobreží USA. Počas víkendu bavil divákov aj svojou tradičnou jazdou na zadnom kole.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

King of C̶a̶l̶i̶f̶o̶r̶n̶i̶a̶ Wheelies. | #PeterSagan #BORAhansgrohe #AmgenTOC | @greg_mionske

Príspevok, ktorý zdieľa (@saganthechamp),

50 km pred cieľom Hlavný balík zvyšuje tempo, manko na únik je už len niečo menej ako dve minúty.

70 km pred cieľom Jazdci celý deň bojujú s protivetrom a tak bude etapa trvať o niečo dlhšie, ako sa predpokladalo.

Únik vzorne spolupracuje, jeho náskok je aktuálne 3:30 min. Bolo by však veľkým prekvapením, ak by vydržal až do konca.

80 km pred cieľom Únik má za sebou už aj posledný kopec, odteraz sa pôjde prakticky už len po rovine. Záverečnú horskú prémiu vyhral Hernandez pred Henttalom a Garrisonom.

90 km pred cieľom Pelotón pomaly odkrajuje zo straty, únik má aktuálne náskok 2:15 min. Na čele pelotónu pracujú hlavne tímy Bora-Hansgrohe a Trek-Segafredo.

105 km pred cieľom Prvý pád v pelotóne. Zaplietli sa do neho aj Magnus Cort (Astana Pro Team) a Rob Britton (Rally UHC). Obaja sú však naspäť v sedle. Čakajú na nich tímoví kolegovia, ktorí ich dovedú späť do hlavného balíka.

110 km pred cieľom Ako sme spomínali, Peter Sagan nedeľňajším triumfom zaznamenal 111. triumf v profikariére. Číslo 111 má aj na drese počas pretekov v Kalifornii a tri jednotky sú aj súčasťou jeho tetovania.

Jeho nové obľúbené číslo? Zrejme áno.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

One hundred and eleven!! 111 is my tattoo number, 111 is my bib number at the @amgentoc and yesterday I scored my victory number 111...

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

125 km pred cieľom Pätica v úniku sa blíži k zóne s občerstvením. Ich náskok sa znížil na tri minúty.

Hoci profil etapy je vedený ako rovinatý, až taký rovinatý nie je. Jazdci celkovo absolvujú prevýšenie 3100 m.

135 km pred cieľom Okrem Petra Sagana štartujú v Kalifornii aj ďalší dvaja Slováci a zároveň kolegovia z Bory – jeho starší brat Juraj a Erik Baška.

Juraj Sagan predviedol solídne výkony v horských etapách, keď v tej utorkovej prišiel do cieľa v hlavnej skupine. Erik Baška skončil v 1. etape v špurte deviaty a ani dnes nebude v hromadnom dojazde bez šance.

Takto všetci traja študovali itinerár dnešnej etapy:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Studying for today's exams in California, together with my brother @jurajsagan and my friend @erikbaska...

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

145 km pred cieľom Peter Sagan mal pred štartom dnešnej etapy dobrú náladu. Jej záver – do mierneho kopca – by mu mal vyhovovať.

V nedeľu ovládol úvodnú etapu a dosiahol 111. triumf v profikariére. V Kalifornii sa trojnásobný majster sveta tešil zo sedemnásteho víťazstva, čím opäť prekonal svoj vlastný rekord. U domácich má z tohto dôvodu prezývku „Kráľ Kalifornie“.

150 km pred cieľom Pätica v úniku má za sebou prvý kopec dnešnej etapy (dĺžka 3,3 km, sklon 7 percent). Je to najťažší kopec dňa, ale v porovnaní so stúpaniami v predchádzajúcich dvoch etapách nič vážne.

Zvyšné dve stúpania majú miernejšie parametre (dĺžka 3,5 km, sklon 5,2 percenta/dĺžka 1,9 km, sklon 6,9 percenta).

160 km pred cieľom Na západe Kalifornie prší, ale vládne príjemná teplota 20 stupňov Celzia.

Pršalo aj v Taliansku, kde sa na Giro d'Italia 2019 tešila Bora-Hansgrohe. Pascal Ackermann opäť zdolal kompletnú špurtérsku konkurenciu, tentoraz v priamom súboji Fernanda Gaviriu a ovládol záver 4. etapy.

Nemecký šampión tak naďalej bude nosiť cyklámenový dres pre lídra bodovačky. Pozrite si radosť Bory na videu:

165 km pred cieľom Prvú špurtérsku prémiu dňa vyhral Henttala pred Hernandezom a Garrisonom. Únik má náskok približne štyri minúty.

Peter Sagan si v predchádzajúcich dvoch etapách v kopcoch vzorne plnil úlohy domestika. Pomáhal kolegom z tímu Bora-Hansgrohe, nosil im bidony s vodou. Pozrite si jeho príkladnú tímovú robotu na videu:

170 km pred cieľom Peter Sagan stráca v bodovacej súťaži na vedúceho Asgreena 7 bodov. Za víťazstvo v etape je 15 bodov. Ak by teda Slovák dnes triumfoval a Asgreen by nebol medzi najlepšími v závere, opäť získa zelený dres.

180 km pred cieľom Únik si už stihol vytvoriť náskok piatich minút.

V pelotóne sú všetci držitelia dôležitých dresov: v žltom jazdí líder priebežnej klasifikácie Tejay van Garderen (EF Education First), v zelenom pre lídra bodovacej súťaže Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), v bodkovanom pre najlepšieho vrchára Alex Hoehn (USA National Team), v bielom pre najlepšieho jazdca do 25 rokov Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

200 km pred cieľom Do dnešnej etapy už nenastúpil Kristijan Durasek. Člen tímu UAE Team Emirates je jedným zo štvorice jazdcov, ktorých suspendovala Medzinárodná cyklistická únia (UCI) za možné porušenie pravidiel v súvislosti s kauzou krvného dopingu.

Zvyšní traja sú bývalí jazdci Talian Alessandro Petacchi, Slovinec Borut Božič a stále aktívny Slovinec Kristijan Koren. V centre kauzy figuruje nemecký lekár z Erfurtu Mark Schmidt.

205 km pred cieľom Takmer ihneď po štarte sa sformoval únik. Tvoria ho Roy Goldstein (Israel Cycling Academy), Jonny Brown, Ian Garrison (obaja Axeon Hagens Berman), Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data) a Michael Hernandez (USA National Team)

ŠTART Etapu odštartovali o desiatej hodine miestneho času, na Slovensku je o deväť hodín viac.

Po úvodnej rovinatej etape, ktorú ovládol Peter Sagan, a dvoch náročných horských skúškach sa dnes ide dlhá previerka v celkovej dĺžke 214 km. Pretekári sa budú pohybovať po mierne zvlnenom profile na známej diaľnici Highway 1 na brehu Tichého oceánu.

V prvých dvoch tretinách etapy čakajú na pelotón tri kopce – Pacific Highway 1 (dĺžka 3,2 km, sklon 7 percent), Pacific Highway 2 (dĺžka 3,5 km, sklon 5,2 percenta), Pacific Highway 3 (dĺžka 1,9 km, sklon 6,9 percenta).

Posledná tretina etapy je nenáročná a mala by slúžiť na to, aby pelotón dostihol prípadný únik. Špurtovať by sa malo v cieľovom mestečku Morro Bay.

Ako informuje portál cycling-info.sk, pred páskou sa objaví niekoľko zákrut, ktoré bude treba prekonať na vedúcich priečkach v balíku. Podobne ako v prvej etape budú rozhodovať v hromadnom dojazde tímová zohratosť a šprintérska šikovnosť.


Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie 2019