Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaza 3. etapy Gira diskvalifikovali. Víťazom napokon Gaviria

Pondelková 3. etapa na cyklistických pretekoch Giro d'Italia sa napokon skončila víťazstvom Kolumbijčana Fernanda Gaviriu z tímu UAE Team Emirates.

13.05.2019 18:12 , aktualizované: 19:33
Farnando Gaviria Foto: ,
Fernando Gaviria zvíťazil v 3. etape Gira.
debata

V cieli v meste Orbetello po 220 km a štarte z Vinci sa pôvodne tešil domáci miláčik Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step), no rozhodcovská jury ho za zmenu dráhy počas šprintu odsunula na 73. miesto.

Druhá pozícia po novom patrí Francúzovi Arnaudovi Démarovi (Groupama-FDJ) a tretieho klasifikovali Nemca Pascala Ackermanna (Bora-Hansgrohe). Dvadsaťštyriročný Gaviria oslavuje 38. víťazstvo medzi profesionálmi, piate na Gire a štvrté v aktuálnej sezóne. Gaviria sa zásluhou víťazstva dostal na čelo bodovacej súťaže, pred Ackermannom má osembodový náskok.

Na čele priebežného celkového poradia sa udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Pred Britom Simonom Yatesom (Mitchelton-Scott) má náskok 19 sekúnd, tretí Vincenzo Nibali z Talianska (Bahrain-Merida) zaostáva o 23 sekúnd.

V pondelkovom úniku sa ocitol iba jeden cyklista a bol ním Japonec Šo Hacujama z tímu Nippo Vini Fantini Faizane. Tridsaťročný debutant na podujatí Grand Tour si dokázal spočiatku vytvoriť takmer päťminútový náskok, ktorý 135 km pred koncom narástol na sedem minút.

V druhej polovici etapy sa jazdci v pelotóne prebrali a začali sťahovať manko na Hacujamu, jeho dobrodružstvo sa skončilo 75 km pred cieľom.

V ďalšom priebehu sa neútočilo, hlavná skupina zostávala pokope. Prvenstvo na jedinej vrchárskej prémii 4. kategórie Poggio l'Apparita (dĺžka 3,8 km, sklon 4,9 %) 37,7 km pred koncom si postrážil Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) a zvýšil svoje vedenie v súťaži o modrý dres.

Ani po stúpaní sa naďalej nič nedialo, tímy sa rozhodli sústrediť sa na šprintérsky záver. V najlepšej pozícii sa 500 metrov pred koncom po nepríjemnej šikane ocitol nedeľňajší víťaz Ackermann, ale Viviani ho tesne pred páskou predstihol a tešil sa z víťazstva.

Utorková 4. etapa zavedie pelotón z Orbetella do Frascati a budem merať 235 km. Trasa bude mať rovinatý charakter s jedinou horskou prémiou štvrtej kategórie na 33. kilometri, ale finiš bude vyhovovať odolným šprintérom, keďže v poslednom kilometri sa bude stúpať do kopca so sklonom okolo 4 %.

Giro d'Italia 2019

3. etapa (Vinci – Orbetello, 220 km): 1. Fernando Gaviria (Kol.) UAE Team Emirates 5:23:19 h, 2. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ, 3. Pascal Ackermann (Nem.) Bora-Hansgrohe, 4. Matteo Moschetti (Tal.) Trek-Segafredo, 5. Giacomo Nizzolo (Tal.) Dimension Data, 6. Jakub Mareczko (Tal.) CCC Team – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 3. etape: 1. Primož Roglič (Slovin.) Jumbo-Visma 10:21:01 h, 2. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +19 s, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +23, 4. Miguel Ángel López (Kol.) Astana, 5. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb – obaja +28, 6. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +33

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d´Italia 2019 #3. etapa