Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO Sagan odkazuje: Držte mi palce a ja vás budem baviť

Peter Sagan sa pred druhou polovicou sezóny v rozhovore pre Pravdu priznal, že má v nabitom cyklistickom kalendári svoje obľúbené podujatia.

09.05.2019 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan: Dokázal som získať tri razy po sebe titul majstra sveta, ale to stojí veľa driny.
debata (5)

„Sú nimi preteky v Kalifornii, na ktoré sa práve chystám,“ vraví slovenský šampión. "Teším sa na ne. Z tých ďalších mám rád preteky v Quebecku a Montreali. Pekné sú aj etapy v Austrálii, ak hodnotím tento rok, bolo to super. Tieto podujatia vnímam aj ako relaxačné, čo je vždy príjemné.

Iné je to na Tour de France alebo na klasikách Paríž – Roubaix či Okolo Flámska. O nich sa ťažko dá povedať, že sa na ne človek teší, sú náročné, musím byť stále sústredený, tam si určite neoddýchnem."

Úspechom sú nielen víťazstvá

Sagan v prvej časti sezóny vybojoval len jedno víťazstvo v etape na pretekoch Tour Down Under. Zdôrazňuje, že má za sebou jednu fázu sezóny a teraz sa teší na druhú, verí, že bude úspešná. Doterajšia bilancia ho neznepokojuje.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019 a prečo sa teší na podujatie Okolo Kalifornie? Pozrite si video

Video

„Po tom všetkom, čo som dosiahol, viem, že úspechom nie sú len víťazstvá, ale aj iné priečky. Aj v cyklistike sa raz darí, inokedy nie. Od piateho k prvému miestu chýba často len kúsok. Bolo by lepšie mať na konte viac víťazstiev, ale nič by to nemenilo na veci. Takže som v pohode.“

Jazdec nemeckého tímu Bora-Hansgrohe si predĺžil jarnú sezónu, štartoval na jednorazových pretekoch Amstel Gold Race a Valónsky šíp, ale ani jedny nedokončil. Chcel sa premiérovo predstaviť aj na štvrtom monumente sezóny Liége-Bastogne-Liége, ale na poslednú chvíľu zmenil program a účasť na tomto podujatí odriekol.

„Bolo to po debate s tímom. Na Amsteli som sa necítil najlepšie. Ani na Valónskom šípe to nebolo o nič lepšie. Rozhodli sme sa, že sa radšej vrátim k starému a v minulých rokoch osvedčenému programu sezóny. Trochu si oddýchnem a naskočím do prípravy a pretekov, ako som bol zvyknutý. Myslím si, že sa dokážem bez problémov vrátiť späť,“ domnieva sa Sagan.

MS? Trať by mi mala sedieť

V druhej polovici sezóny ho čakajú dva vrcholy. Prvým bude už o necelé dva mesiace Tour de France. Vybojoval na ňom dvanásť víťazných etáp a šesť zelených tričiek víťaza bodovacej súťaže.

„Mám pred Tour veľkú motiváciu. Rád by som sa odpútal na čele historického rebríčka od Erika Zabela a získal siedmy zelený dres,“ zdôraznil.

Sagan je trojnásobný majster sveta a všetko smeruje k tomu, aby bol na MS v anglickom Yorkshire dobre pripravený. Uskutočnia sa na konci septembra. Vlani mu šampionát nevyšiel, teraz je naladený optimisticky.

Sagan krstil pamätnú zlatú medailu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri...

„Na trať sa bol už pozrieť Michal Kolář a potvrdil, že by mi mohla sedieť, že je šitá na mňa,“ prezradil slovenský reprezentant.

"Urobím všetko, aby som sa naň dobre pripravil. To ‚všetko‘ sa ľahko hovorí, ale vyhrať majstrovstvá sveta je náročné. Dokázal som získať tri razy po sebe titul majstra sveta, ale to stojí veľa driny.

A ešte v ten jeden deň musí všetko klapnúť, aby to bolo dobré. To musí byť ideálna konštelácia hviezd. Spravím všetko pre úspech, ale čo sa stane, to uvidíme."

Z Kalifornie má osem tričiek

Pretekmi v Kalifornii začína druhú polovicu sezóny. Jeho najobľúbenejšie podujatie roka štartuje túto nedeľu v Sacramente a vyvrcholí po siedmich etapách v Pasadene.

Sagan zdôraznil, že nemá pred pretekmi prehnané ambície a prispôsobí ich tomu, ako sa bude cítiť. Doteraz na nich z deviatich pokusov vybojoval osem zelených tričiek, pokúsi sa pridať ďalšie.

„Najprv musím povedať, že som veľmi rád, že sa môžem vrátiť späť do Kalifornie. Verím, že bude dobré počasie, ako vždy. Som držiteľom rekordu v počte vyhratých etáp, verím, že nejakú pridám aj tento rok. Vlani sa mi to totiž nepodarilo, dúfam, že teraz to napravím.“

TV Pravda: V pravidelnej relácii Týždeň v športe sme analyzovali sezónu Petra Sagana s jeho bývalým trénerom Petrom Zánickým.

Video

Žilinský rodák poslal prostredníctvom Pravdy odkaz fanúšikom na Slovensku, ktorí mu dodávajú vždy veľkú pozitívnu energiu.

„Chcem povedať všetkým veľké ďakujem. Som veľmi rád, keď vidím fanúšikov popri ceste, cítim ich veľkú podporu. Na to, aká sme malá krajina, ich chodí na preteky veľa, všade vidím množstvo našich vlajok, nijaký iný pretekár to nemá. Fandite aj ďalej a ja sa budem usilovať vás baviť.“

Peter Sagan je cyklistickým kráľom Kalifornie. Na štart pretekov Okolo Kalifornie sa v závere týždňa postaví desiaty raz. Od roku 2010, keď vstúpil do veľkej cyklistiky, na nich ešte nikdy nechýbal. V roku 2015 sa stal ich celkovým víťazom a je rekordérom v počte etapových víťazstiev, na konte ich má 16. V roku 2012 vyhral päť z ôsmich.

Aktuálny 14. ročník meria 1244 km, má sedem etáp, majú rovinatý, zvlnený i horský charakter, tento rok nie je v programe časovka. Podujatie sa začína v nedeľu v Sacramente a vyvrcholí 18. mája v Pasadene.

V tíme Bora-Hansgrohe sa predstavia aj ďalší Slováci, Petrov brat Juraj a Erik Baška. Slovenskú trojicu doplnia Taliani Oscar Gatto a Daniel Oss, Nemec Maximilian Schachmann a Rakúšan Felix Grossschartner.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2019 #Okolo Kalifornie 2019