Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan prijíma aj úlohu pomocníka: Nemôžem len brať, ale aj dávať

V dobrej nálade dorazil do Prahy na krst zlatej mince so svojou podobizňou. Trojnásobný cyklistický šampión Peter Sagan (29) využil krátke voľno najskôr na dvojdňovú návštevu rodiny doma v Žiline, dobre sa naladil pred ďalším náročným programom. Na verejnosti nedával badať, že prvá časť sezóny mu vo všetkom nevyšla podľa predstáv a na konte má zatiaľ len jedno víťazstvo.

02.05.2019 05:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v Prahe pri príležitosti krstu svojej zlatej pamätnej medaily k trojnásobnému zisku titulu majstra sveta.
debata (5)

„Som spokojný. Darí sa mi v osobnom i cyklistickom živote. Aj keď niekto asi odo mňa očakával viac,“ reagoval na priamu otázku, ako sa cíti. Po oficiálnych povinnostiach si jazdec tímu Bora-Hansgrohe našiel čas na exkluzívny rozhovor pre Pravdu.

Zatiaľ ste vyhrali len jednu etapu na pretekoch v Austrálii ešte na začiatku roka. Máte pocit, že všetko beží, ako má?

Som v pohode a nemám sa na čo sťažovať. Samozrejme, bolo by lepšie, keby som vyhrával častejšie, ale dosiahol som toho v kariére dosť a viem, že v cyklistike sa nedá len víťaziť. Raz sa darí viac, inokedy menej a medzi úspechom a neúspechom je často len veľmi tenká čiara.

Najbližšie vás čakajú preteky Okolo Kalifornie. Tam sa vám tradične darí. Chystáte sa v Amerike zvýšiť počet tohtoročných víťazstiev a zaútočiť opäť aj na zelené tričko v bodovacej súťaži?

Tak by som to nestaval, nemám veľké oči a ani nechcem vopred tvrdiť, že získam ďalšie zelené tričko. Hoci prípadný úspech ma poteší, nebránim sa mu. Beriem to tak, že čo sa podarí, to sa podarí a čo nie, nie. Uvidíme, určite to nie je pre mňa existenčná otázka, netreba ju preceňovať. Po pretekoch ma čaká v Amerike ešte vysokohorské sústredenie.

Sagan krstil pamätnú zlatú medailu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri...

Aký význam majú tieto preteky vo vašej sezóne?

Patria medzi moje obľúbené, ale pôjdem bez problémov ďalej, aj keď v Kalifornii nič nevyhrám. Predtým som tam v jednom roku vyhral dve etapy, vzápätí dve na pretekoch Okolo Švajčiarska a potom som prišiel na Tour de France a nezvíťazil som ani v jednej. Alebo minulý rok. Na Tour som vyhral tri etapy, ale predtým v Kalifornii prvý raz v kariére ani jednu.

Veľa sa teraz hovorí o chorobe, ktorú ste prekonali tesne pred štartom európskej časti sezóny. Viróza vás vyradila na šesť dní z tréningu. Ako vážne ovplyvnila vašu doterajšiu sezónu?

Prekonal som chorobu, mal som črevnú infekciu a záver vysokohorskej prípravy v Sierra Nevade som odležal v posteli, ale nik presne nevie posúdiť a zmerať, aký to malo dopad na moju výkonnosť a výsledky v ďalších mesiacoch. Mojej forme to určite nepomohlo, ale to, čo na pretekoch dosiahnem, ovplyvňujú viaceré okolnosti. Musím potvrdiť, že som sa v priebehu sezóny necítil na bicykli rovnako ako vo viacerých minulých rokoch. Mohlo to byť zapríčinené chorobou, ale ani nemuselo.

Tesne po zdravotných problémoch ste nastúpili na náročné etapové preteky Tirreno-Adriatico. Nebolo rozumnejšie ich vynechať?

Bol som dosť oslabený, schudol som na zopár dní o štyri kilogramy, bol to dôsledok choroby, určite to nesúviselo s tým – ako som niekde počul – že zhadzujem hmotnosť, aby som ľahšie jazdil v kopcoch a stal sa zo mňa vrchár. Nemyslím si, že štart na pretekoch Tirreno-Adriatico mi ublížil, negatívne ovplyvnil ďalšiu časť sezóny. Nebolo by to podľa mňa lepšie, keby som ich vynechal, zvolil úplny oddych a stratil by som kontinuitu v príprave. Vzápätí som na prvom monumente Miláno – San Remo skončil tesne štvrtý, bojoval som v šprinte o prvenstvo…

Vlani ste utrpeli na Tour de France nepríjemný pád a s vypätím všetkých síl ste preteky dokončili. Potom aj ľudia z vášho najbližšieho okolia vraveli, že dôsledky pádu ste cítili až nečakane dlho, keď už s tým nik nerátal…

Je to tak, ťahalo sa to neskutočne dlho. Ba musím priznať, že vlastne sa to ešte stále ťahá.

Ako sa to prejavuje?

Sú chvíle, keď cítim občas problémy, ktoré som predtým nepociťoval. Myslím si, že to môže byť ešte zapríčinené aj pádom na Tour a zranením.

Môžete konkrétnejšie popísať vaše ťažkosti?

Stále mám problém s pravou nohou. Môže to byť v súvislosti so svalom, neviem presne. Cítim nekomfortne tretru. Ale nechcem sa sťažovať, nehovorím o tom. Skôr sa usilujem prísť na to, čo problémy spôsobuje.

Peter Sagan na trati Paríž-Roubaix 2019. Foto: SITA/AP
France Cycling Paris Roubaix Sagan Peter Sagan na trati Paríž-Roubaix 2019.

Nehrozí, že aj dopady choroby sa budú ťahať aj v ďalšom priebehu roka?

To si nemyslím. Chorobu mám za sebou a jej bezprostredné dôsledky už nepociťujem. Poviem to ešte raz: mal som lepšie i horšie sezóny. Mám za sebou jednu časť roka a idem sa chystať na ďalšiu. Už sa nebudem obzerať dozadu a už sa nebudem trápiť tým, čo sa mi podarilo v prvej časti sezóny a čo nie. Nemusíme o tom viac polemizovať.

Nie je to napokon prvá sezóna, keď ste v jej prvej časti nezbierali toľko úspechov, ako sa čakalo…

Takých bolo viac. Aj prvý rok v Bora-Hansgrohe bol taký istý ako teraz. Ale všetci akoby si mysleli, že je to len tak… (luskne prstami – pozn. red.). Je jasné, že som nemal zatiaľ moju najlepšiu formu. Ale ešte nie je koniec sezóny. Teším sa na jej ďalšiu časť, pokúsim sa, aby bola lepšia.

Každý rok vyskakuje v pelotóne aj veľa nových pretekárov, ktorí majú budúcnosť. Konkurencia sa zvyšuje. Cítite tlak mladých?

Konkurencia sa nezvyšuje, tá je v pelotóne stále veľmi vysoká. Je početný a silný, pozostáva zo 180–200 ľudí, ktorí túžia vyhrávať. Ako som ja kedysi prišiel do pelotónu, tak každý rok prichádzajú ďalší cyklisti. Je to logický vývoj, evolúcia, tak to bude pokračovať. Jedného dňa príde aj deň, keď ja už v pelotóne nebudem. To je normálne v živote, v športe i v biznise.

Prejavuje sa to napokon aj vo vašom tíme Bora-Hansgrohe…

Určite – a mám z toho radosť. Aj na nedávnej klasike Liége-Bastogne-Liége ukázali, že majú pred sebou veľkú budúcnosť. Davide Formolo odišiel sám a finišoval druhý, Maximilian Schachmann vyhral špurt v malej skupine, skončil tretí, bolo to super. Teší ma najmä to, že som bol jedným z tých, ktorý mohol mladším jazdcom niečo ukázať a poradiť im. Je výborné, že môžem byť súčasťou tohto procesu a byť pomocníkom aj pre nových cyklistov.

Ste hviezda, nerobí vám problém pomáhať im v pretekoch, pracovať v prospech iných?

Prečo by som s tým mal mať problém? Aj iní pomáhajú mne, taká je cyklistika. Človek nemôže nikdy len prijímať, brať, ale musí aj dávať.

O osobnom živote nehovorí

Na pražskom krste zlatej medaily Peter Sagan priznal, že nerád hovorí o osobnom živote. „Neviem, kto by sa rád delil so svetom o svoj súkromný život. Takže čo by som vám povedal z môjho osobného života? Dnes som tu, zajtra v Monaku a potom odlietam do Ameriky,“ pobavil šampión svojou odpoveďou prítomných.

TV Pravda: V pravidelnej relácii Týždeň v športe sme analyzovali sezónu Petra Sagana s jeho bývalým trénerom Petrom Zánickým:

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie #Bora-Hansgrohe