Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan zhorel v Ardenách. Nedokončil ani Valónsky šíp

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck-QuickStep po roku opäť triumfoval v náročnej klasike Valónsky šíp v Belgicku, ktorej výsledky sa rátajú do rebríčka WorldTour.

24.04.2019 11:25 , aktualizované: 25.04.2019 07:51
debata (13)

V záverečnom súboji na vrchole obávanej cyklistickej steny Mur de Huy tesne zdolal Dána Jakoba Fuglsanga (Astana) a pripísal si 27. triumf kariéry, zároveň deviaty v tomto roku. Na treťom mieste finišoval s odstupom 6 sekúnd Talian Diego Ulissi (UAE-Team Emirates).

Tradičná ardenská klasika Valónsky šíp merala 195 km, viedla z Ans do mestečka Huy s tradičným bonbónikom na záver – dojazdom na Mur de Huy (priemerný sklon 11,9%, maximum 26%, dĺžka 0,9 km).

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) približne 35 km pred cieľom zvoľnil tempo a bolo zrejmé, že nebude mať energiu na boj o popredné priečky. Napokon z pretekov odstúpil. Náročnú ardenskú klasiku napokon dokončilo iba 102 z pôvodného počtu 175 cyklistov na štarte.

VIDEO: Záver 83. ročníka klasiky Valónsky šíp

Pre Sagana sa skončila jarná sezóna klasík na nedeľňajšom monumente Liége-Bastogne-Liége sa po spoločnom rozhodnutí s tímom napokon nepredstaví. Slovenský šampión nedokončil druhé preteky za sebou, keď v nedeľu vzdal Amstel Gold Race.

Úradujúci majster sveta Španiel Alejandro Valverde, ktorý v minulosti päťkrát triumfoval na Mur de Huy, tentoraz skončil jedenásty s mankom 11 sekúnd.

Pozornosť počas stredajších pretekov sa ako každoročne zameriavala predovšetkým na cieľové stúpanie Mur de Huy, ktoré cyklisti absolvovali až trikrát. Pri druhom prejazde 28,8 km pred cieľom z pôvodného úniku zostal vpredu už len Američan Joey Rosskopf (CCC Team) s náskokom niekoľkých sekúnd pred silnou približne 20-člennou skupinou favoritov.

Boli v nej aj obhajca lanského triumfu Alaphilippe a tiež traja pretekári Bora-Hansgrohe vrátane lídra tímu pre tieto preteky Maximiliana Schachmanna. Ešte predtým sa v jednom z početných pádov ocitli na dlažbe aj traja favoriti Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), Roman Kreuziger (Dimension Data) a Adam Yates (Mitchelton-Scott).

Vpredu sa už začalo útočiť, 16 km pred cieľom sa o únik pokúsil Poliak Tomasz Marczyňski (Lotto Soudal) a za ním sa vydal Slovinec Matej Mohorič (Bahrain Merida). Po chvíli si utvorili náskok 16 sekúnd, ale ten zďaleka nebol rozhodujúci. Na začiatku cieľového výjazdu na Mur de Huy bola vpredu stále veľká skupina favoritov.

Približne v polovici stúpania sa na čele ocitol už len Fuglsang stíhaný Alaphilippom. Títo dvaja najlepšie zvládli zlom terénu s vyše 20-percentným sklonom. Francúz vystihol správny moment na útok približne 100 m pred cieľom a už si prvú pozíciu nenechal ujsť, hoci Dán zaostal o necelú dĺžku bicykla.

„Tieto preteky sú pre mňa niečo výnimočné, vždy keď som sem prišiel, tak som skončil na pódiu. Chcel by som sa poďakovať všetkým v tíme, odviedli fenomenálnu prácu. Musel som meniť bicykel a moji tímoví kolegovia tvrdo pracovali, aby ma dostali späť. Túto klasikársku časť sezóny mám veľmi rád a som vďačný, že sa mi takto darí. Musím však vzdať hold aj Jakobovi Fuglsangovi. Skončili sme prvý a druhý, rovnako ako na Strade Bianche,“ povedal víťazný Alaphilippe.

Valónsky šíp 2019

1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-QuickStep 4:55:14 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana – rovnaký čas ako víťaz, 3. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +6 s, 4. Bjorg Lambrecht (Belg.) Lotto Soudal +8, 5. Maximilian Schachmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +8, 6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +8,… Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe – odstúpil

Preteky sme sledovali online

CIEĽ Ako prvý nastúpil niekoľko sto metrov pred cieľom dánsky pretekár Teamu Astana Jakob Fuglsang, ktorý vyzval tak ako v nedeľu v súboji dvoch sklamaných z klasiky Amstel Gold Race JULIANA ALAPHILIPPEA, ktorý sa v mimoriadne tesnom finiši napokon teší z úspešnej obhajoby svojho vlaňajšieho triumfu na Valónskom šípe!

2 km pred cieľom Nasleduje nájazd na finálové stúpanie Mur de Huy. Kto ovládne 83. ročník Valónskeho šípu?

6 km pred cieľom Mohoriča s Marczynským už pohltil pelotón a tak si to medzi sebou rozdajú favoriti – Alaphilippe, Valverde, Kwiatkowski. Alebo ich zaskočí niekto iný? Šancu má aj Bora, ktorá má vo vedúcej skupine trojnásobné zastúpenie.

10 km pred cieľom Matej Mohorič to skúša sám a úspešne stiahol náskok poľského pretekára. Slovinský šampión spolu s Marczynským majú 15-sekundový náskok pred skupinou, kde sú hlavní favoriti.

15 km pred cieľom Tím Lotto Soudal je v závere pretekov veľmi aktívny. Opäť vidíme nástup poľského pretekára Tomasza Marczynskeho. Tentokrát Movistar nereaguje, a tak sa tvorí pomerne výrazný odstup pri stúpanie na Côte d'Ereffe (sklon: 5,0 %; dĺžka: 2,1 km).

20 km pred cieľom Tomasz Marczynski sa snažil zaútočiť, ale úspešný nebol. Jeho atak dobre pokryli pretekári tímu Movistar a tiež jeden zástupca nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe. Všetko je tak opäť pohromade.

22 km Tak sa to napokon jazdcom Movistaru a Quick Stepu podarilo znovu zlepiť dohromady. Výborne to využil aj Michael Matthews, ktorý je v hlavnej skupine, ktorá bude bojovať o víťazstvo na Valónskom šípe.

25 km pred cieľom Únik je minulosťou, ale pelotón je potrhaný na viaceré skupinky. V tej vedúcej je približne 15 jazdcov, medzi nimi aj Formolo, Slagter, Jon Izagirre, Mas, Poels, Schachmann, De Marchi, Teuns či Wellens.

Bora tak má stále šancu na triumf, keď vo vedúcej skupine ju reprezentujú Formolo s Schachmannom.

30 km pred cieľom Viacerí jazdci utrpeli nepríjemné pády. Krvavé šrámy majú spolufavoriti pretekov Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Čech Roman Kreuziger (Dimension Data) či Gorka Izaguirre (Astana).

35 km pred cieľom Peter Sagan dnes medzi najlepšími nebude. V stúpaní na Côte de Cherave mu došli sily a stratil kontakt s hlavnou skupinou.

Ak preteky nedokončí, bude to druhýkrát za sebou, keď v nedeľu vzdal aj Amstel Gold Race. V nedeľu Sagana čaká premiéra na monumente Liége-Bastogne-Liége.

40 km pred cieľom Technické problémy mal Julian Alaphilippe. Musel meniť bicykel a aktuálne doháňa pelotón. Ak neuspeje, záložným plánom belgickej stajne môže byť aj druhý muž minuloročnej Vuelty Enric Mas.

50 km pred cieľom Situácia na vrchole Mur po prvom okruhu (pôjdu sa ešte dva):

  • Rosskopf (CCC Team), Bouwman and Carpenter
  • Wirtgen +20
  • Van Rooy +1:20
  • Benedetti, Perichon, Caruso +2:15
  • Pelotón +2:40

Pred mužmi štartovali aj ženy, víťazkou sa stala Holanďanka Anna van der Breggenová.

55 km pred cieľom Cyklisti prvýkrát zdolávajú aj cieľové stúpanie Mur de Huy. Nejde sa však takým zbesilým tempom, ako to budeme vidieť v súboji o víťazstvo. Vo vedúcej skupine trošku začína strácať Tom Wirgten (Wallonie Bruxelles).

Medzi pelotónom a spomínanou už len štvorčlennou skupinou vpredu sú ešte traja cyklisti – Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Willie Smit (Kaťuša-Alpecin) a Sean Bennett (EF Education First). Pred pelotónom však majú náskok iba 30 sekúnd.

65 km pred cieľom Z úniku odpadol Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), na čele tak zostáva už len štvorica.

Pelotón medzičasom odolal snahe Quick-Stepu roztrhať hlavný balík, ktorý opäť pracuje spolu. Strata na únik je aktuálne tri minúty.

90 km pred cieľom Pelotón zvyšuje tempo, na jeho čele pracujú najmä tímy Movistar a Deceuninck-QuickStep. Päťčlenný únik má náskok 4:30 min.

100 km pred cieľom Peter Sagan si na štarte veľké šance na dnešnom Valónskom šípe nedával. Podľa vlastných slov bude pomáhať najmä Maxovi Schachmannovi, ktorý je lídrom Bory na tejto ardénskej klasike.

„Dnešný záver nie je moc pre mňa, je veľmi náročný. Budem sa snažiť pomáhať kolegom z tímu,“ vravel Slovák.

120 km pred cieľom Rozhodujúce okamihy dnešných pretekov prídu v momente, keď cyklisti zamieria na symbol tohto podujatia – Mur de Huy (1,3 km – 9,6%). Prvýkrát sa naň dostanú už 58 kilometrov pred páskou.

Ani ostatné kopce na okruhu, ktorý jazdci absolvujú celkovo až trikrát, nebudú len do počtu. Ani Côte d'Ereffe (2,1 km – 5,0%) či Côte de Cherave (1,3 km – 8,1 %) nepatria medzi jednoduché nástrahy, pri druhých výstupoch na ne už niektoré významnejšie mená môžu ťahať za kratší koniec lana.

125 km pred cieľom Jazdci v úniku medzi sebou vzorne spolupracujú a držia si náskok cez štyri minúty.

Dvojicu hlavných favoritov Alaphilippe, Valverde podľa bookmakerov dopĺňa Michal Kwiatkowski. Poľský univerzál už viackrát skončil na Valónskom šípe v top 10, keď bol tretí, piaty i siedmy.

"Cítim sa dobre. Mám rád tieto preteky. Uvidíme, ako veľmi skomplikuje situáciu vietor. V podstate záleží len na jedinom – ako v závere zvládnete Mur de Huy,” vravel pred dnešným štartom Kwiatkowski.

140 km pred cieľom Únik má za sebou aj druhý kopec dňa Côte des Forges. Pred pelotónom má aktuálne náskok 4:00 min.

150 km pred cieľom Jazdci v úniku začali stúpať na prvý kopec dnešných pretekov Côte de Tancrémont (2,6 km – 5,9%).

155 km pred cieľom V úniku je aktuálne pätica jazdcov v zložení Koen Bouwman (Team Jumbo-Visma), Joey Rosskopf (CCC Team), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Robin Carpenter (Rally UHC Cycling), Tom Wirtgen (Wallonie Bruxelles). Ich náskok je tesne nad štyri minúty.

160 km pred cieľom V zostave tímu Bora-Hansgrohe nechýba Peter Sagan. Dnes nepatrí medzi favoritov, ale určite môže prekvapiť. Pozrite si zostavu Bory:

Peter Sagan (SR), Cesare Benedetti (Tal.), Davide Formolo (Tal.), Patrick Konrad (Rak.), Jay McCarthy (Austr.), Gregor Mühlberger (Rak.), Maximilian Schachmann (Nem.)

170 km pred cieľom Tohtoročná edícia má dvoch hlavných favoritov. Prvým je obhajca vlaňajšieho prvenstva Julian Alaphilippe. Francúz tento rok jazdí v špičkovej forme, keď okrem šiestich triumfov na etapách dokázal ovládnuť aj klasiky Strade Bianche a najmä Miláno-San Remo.

Jeho hlavným vyzývateľom bude Alejandro Valverde. Úradujúci majster sveta vyhral Valónsky šíp päťkrát v kariére, z toho štyrikrát za sebou v rokoch 2014 – 2017. Hoci španielsky matador aktuálne nejazdí v top forme, určite s ním treba počítať.

Klasika Valónsky šíp sa tradične koná medzi veľkými podujatiami Amstel Gold Race a Liége-Bastogne-Liége. Meria síce „len“ 195 km, ale patrí medzi najprestížnejšie jednorazové preteky v kalendári WorldTour.

Zoznam víťazov ostatných desiatich ročníkov ponúka viaceré známe mená.

2018 Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors  
2017 Alejandro Valverde (Šp.) Movistar Team  
2016 Alejandro Valverde (Šp.) Movistar Team  
2015 Alejandro Valverde (Šp.) Movistar Team  
2014 Alejandro Valverde (Šp.) Movistar Team  
2013 Daniel Moreno (Šp.) Team Katuša  
2012 Joaquim Rodríguez (Šp.) Team Katuša  
2011 Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma–Lotto  
2010 Cadel Evans (Austr.) BMC Racing Team  
2009 Davide Rebellin (Tal.) Diquigiovanni–Androni    
2008 Kim Kirchen (Lux) Team High Road    
13 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Valónsky šíp