Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Sagana nečakajme zázraky. Účet robí po sezóne

Peter Sagan si pripísal v aktuálnej sezóne jediné víťazstvo. Vyhral tretiu etapu na Tour Down Under v Austrálii 17. januára. Už tri mesiace čaká na ďalší triumf.

17.04.2019 15:56
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

Čo sa deje s trojnásobným svetovým šampiónom? Je dôvod na paniku?

„Chápem fanúšikov, že by chceli vidieť Petra len vyhrávať. To je však nereálne. Má za sebou tri monumenty, ktoré sú vždy lotériou. Nik nemá na nich nič isté. Aj najsilnejší z nich môžu odísť s prázdnymi rukami,“ tvrdí športový riaditeľ nemeckého tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach, ktorý so Saganom absolvoval etapové preteky v Argentíne a aj celý jeho doterajší jarný program.

V San Reme nikdy nevyhral

Slovenský šampión absolvoval doteraz päť jednorazových jarných pretekov, dovedna na nich odjazdil 1269 náročných kilometrov. Valach ich má dobre zmapované, detailne si pamätá na všetky kľúčové momenty.

„Myslím si, že Peter na nich potvrdil vysokú výkonnosť. Napriek tomu, že ho postihla veľká nepríjemnosť a tesne pred prvými pretekmi v Európe Tirreno – Adriatico prekonal brušnú virózu. V čase, keď po vysokohorskom sústredení doľaďoval formu, sedem dní nevysadol na bicykel, netrénoval. V tejto situácii nastupoval na Tirreno. Boli sme radi, že ho vôbec absolvoval. Bral ho ako prípravu. Krok po kroku sa zlepšoval, vracala sa mu pôvodná výkonnosť,“ pripomína Valach.

Ján Valach. Foto: Robert Hüttner, Pravda
ján valach, Ján Valach.

Čakalo ho Miláno – San Remo. Pre Sagana sú to preteky, kde takmer vždy bojoval o víťazstvo, ale ešte nikdy ich nevyhral…

„Odjazdil ich vo veľkom štýle a výborný výkon podal aj tím. Peter bol v prvej skupine, kontroloval si pozícu. Skončil tesne štvrtý, ale rovnako mohol aj vyhrať,“ zhodnotil bývalý československý a slovenský reprezentant.

Šampióna choroba oslabila

Nasledovali troje preteky v Belgicku. „Na klasike E3 mal v samom závere technickú poruchu na bicykli a stratil kontakt s prvou skupinou. Na Gent – Wevelgem podal výnimočný výkon, boli to najrýchlejšie preteky v histórii tohto podujatia. Peter bol celý deň v úniku, v silnom spočiatku bočnom vetre ho to stálo veľa síl, v rýchlom závere už proti vetru mu trochu chýbali. Vo Flámsku opäť do konca bojoval o pódium. V závere na Paterbergu sa síce potrápil viac ako obvykle, ale jeho výkon nebol prepadák,“ zhodnotil Valach.

Uplynulú nedeľu obhajoval trojnásobný majster sveta prvenstvo v Roubaix, ale skončil „až“ piaty, čo je jeho druhé najlepšie umiestnenie na tomto podujatí. Čo mu zatiaľ chýbalo k lepším výsledkom?

Paríž-Roubaix 2019 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Najlepší traja na Paríž-Roubaix 2019: tretí...

„Cyklistia musí mať na týchto pretekoch aj dosť šťastia, všetko musí klapnúť, čo tentoraz v Saganovom prípade neplatilo. Samozrejme, choroba ho tesne pred náročným programom oslabila. Trošku mu v závere doterajších pretekov, kde rozhodujú aj detaily, asi sily chýbali. Nikoho to v tíme neznepokojuje, vieme, čo prekonal v úvode sezóny. Zďaleka sa ešte nekončí. Zostávame pevne na zemi a od nikoho nečakáme zázraky, ani od Sagana,“ naznačil Valach.

Slabší rok 2015 uzavrel titulom

Ani Sagan sa neznepokojuje. Fakty potvrdzujú, že situácia nie je ani v porovnaní s väčšinou minulých sezón horšia.

Na prvých troch monumentoch za zúčastňuje pravidelne, na ich štart sa postavil dovedna 26-krát. Z výhry sa však tešil len dva razy a aj pódiové umiestnenia vybojoval len výnimočne, dvakrát bol druhý na Miláno – San Remo a raz na Okolo Flámska. Triumf vo Flámsku si pripísal na šiesty pokus, v Roubaix na siedmy.

V niektorých sezónach mal v kombinácii troch monumentov horšie výsledky ako teraz. V roku 2015 vyhral síce etapu na Tirreno – Adriatico, ale z ďalšieho víťazstva sa tešil až 13. mája na Okolo Kalifornie. Na Tour de France 2015 obhájil zelené tričko, ale nevyhral ani v jednej etape. A v septembri sa stal v Richmonde prvý raz senzačným svetovým šampiónom…

„Mal som väčšie očakávania. Chcel som dosiahnuť oveľa viac, ale vždy mi niečo k úspechu chýbalo. Nie som však z toho odrovnaný na celú sezónu. Každá je iná, raz sa darí menej, potom viac,“ vravel po jarných klasikách 2015.

Konkurencia v pelotóne je veľká, vládne vyrovnanosť. V San Reme vyhral v tomto storočí vždy iný jazdec. V Roubaix už desať rokov nik neobhájil triumf. Sagan môže vyhrať niektorý z monumentov ešte zopárkrát, ale možno už ani raz. Nie je o nič slabší, ani silnejší ako vo väčšine iných sezón. Účet bude robiť až na jej konci.

Prvý raz ide do Ardén

Žilinský rodák potvrdil účasť aj na Amstel Gold Race najbližšiu nedeľu. Toto podujatie nemá v kalendári pravidelne, nastúpi naň piaty raz.

„Peter má na Amsteli opäť dobré šance. Vlani tam bol podľa mňa najsilnejší, ale aj najlepšie kontrolovaný, skončil štvrtý. Verím, že sa dostane do absolútnej pohody. O týždeň neskôr pôjde premiérovo aj preteky v Ardenách Liége-Bastogne-Liége. Keď sa cíti dobre, je silný aj v kopcoch, dokáže ich zvládnuť,“ zdôrazňuje Valach.

Preteky Liége-Bastogne-Liége sú profilom najnáročnejšie z doterajších monumentov. Vlani na nich triumfoval Bob Jungels z Deceuninck-Quick Step. Toto zoskupenie opäť potvrdzuje vysokú výkonnosť. Jeho jazdci z doterajších troch monumentov dva vyhrali – Alaphilippe v San Reme a Gilbert v Roubaix, vo Flámsku bol druhý Asgreen, ďaší jazdec tohto tímu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

It was a very tough @parisroubaixcourse with the headwind making it even more challenging. The @borahansgrohe team did once again a great job, we had some crashes but they all put in a tremendous effort. We followed all the moves until the Carrefour de l'Arbre but in the last 15km I didn't have the legs to respond to the attacks and try to take a podium spot. Boli to veľmi tvrdé preteky Paríž-Roubaix a silný protivietor ich robil ešte náročnejším. Tím opäť urobil skvelú prácu. Mali sme síce nejaké pády, ale všetci zo seba vydali obrovské úsilie. Sledovali sme všetky útoky až do Carrefour de l'Arbre, ale na posledných 15 km som už nemal nohy, aby som reagoval na útoky a pokúsil sa zabojovať o miesto na pódiu. (Photos @bettiniphoto / @dariobelingheri)

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

„V zime ho síce opustil Terpstra, ale stále má ďalších troch-štyroch výkonnostne vyrovnaných pretekárov, ktorých nasadzuje do najťažších bojov. Hociktorý z nich v nich môže triumfovať, to je veľká sila,“ ocenil konkurenciu Ján Valach.


Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Valach #Bora-Hansgrohe