Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti Saganovi. Súperi radšej prehrajú, ako by on mal vyhrať

Do cieľa zostáva trinásť kilometrov, dlhá a široká rovina, do tváre fúka mierny protivietor.

11.04.2019 14:40
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (11)

Necelých 20 sekúnd pred hviezdnou skupinkou, v ktorej je aj Peter Sagan, sa ženie málo známy chlapík – Alberto Bettiol. Cyklista, ktorý má svoj deň, ale na svojom konte žiadne oslnivé výsledky. Na tom však nezáleží, lebo za týchto podmienok nemá pretekár proti svorke za ním žiadnu šancu.

Jeden stráži druhého

Lenže toto je cyklistika. Svet, v ktorom nerozhodujú iba silné nohy a dostatočne veľké pľúca. Po takmer 270-tich kilometroch neustálych zmien smeru, terénu i sklonu je to už predovšetkým o taktike. Jazdci sú so silami aj tak na limite.

Sagan sleduje jedným očkom svojho arcirivala Grega van Avermaeta, ten zasa stráži tohtosezónnu kométu Mathiea van der Poela, zozadu sa na všetko pozerá nebezpečný Wout van Aert a situáciu kontroluje aj rýchlonohý Michael Matthews.

A Bettiol? Ten stále šliape v ústrety životnému úspechu.

„Ak by som dal bokom diplomatický tón, tak som na Okolo Flámska videl samých zbabelých favoritov. Je to trochu kruté, ale vnímam to tak,“ povedal po pretekoch šéf Quick-Stepu Patrick Lefevere pre denník Het Nieuwsblad.

„Viete, čo môže byť frustrujúcejšie, ako sledovať skupinu za Bettiolom? Byť jej súčasťou,“ napísal zasa na Twitteri írsky cyklistický expert Cilian Kelly. Postreh, ktorý dokonale vystihuje situáciu pred flámskym mestečkom Oudenaarde. Lebo pozerať sa na hviezdy, ktoré iba taktizujú, je fanúšikovské harakiri. A byť súčasťou partie, ktorá sa riadi heslom – radšej prehrajme všetci, len nech nevyhrá jeden z nás – je tiež cyklistickou úzkosťou.

„To preto, že v skupine ostalo množstvo lídrov bez pomocníkov. Nemal sa kto obetovať. Hviezdni cyklisti prirodzene nie sú zvyknutí pracovať vo väčšej skupine a práve preto, že pri sebe mali iných rýchlych pretekárov, vraveli si: načo budem pracovať, veď aj tak ma v špurte niekto nakoniec zdolá. Čím by bola skupina menšia, tým lepšie by spolupracovala. Štyria by Bettiola zaiste dobehli,“ nazdáva sa šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Nepracuj pre iných

Napokon, podobný názor zaznel aj priamo zo skupiny, ktorá prenasledovala neskoršieho víťaza. Belgičan Van Avermaet síce párkrát naznačil, že Taliana by chcel dobehnúť, ostatní sa však k nemu odmietali pridať. „Bolo to zložité. Ak by som šiel naplno, doviezol by som za sebou veľa šprintérov, ktorí sa počas celého dňa iba viezli. Nebolo mojou úlohou pracovať pre iných a nechať ich vyhrať celé preteky,“ vyhlásil namrzený pretekár CCC.

Pridal sa aj jeho krajan Van Aert. „Je ťažké zorganizovať takúto skupinu. Je to vlastne stále to isté. Pretekár, ktorý by sa vydal stíhať lídra, by takto obetoval šancu na svoj vlastný úspech,“ vyhlásil.

Trojnásobný majster sveta v cyklokrose sa potom oprel aj do slovenského cyklistu. „V skupine sú vždy ľudia, ktorí sú ochotní spolupracovať, ale potom sú tam aj takí, ako Sagan, ktorí nerobia nič, iba zrazu mohutne akcelerujú. To všetko má za následok stratu tempa,“ dodal pre holandskú webovú stránku Wielerflits.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Niet simpel.nl

Príspevok, ktorý zdieľa Wout van Aert (@woutvanaert),

„To je pravda, neustále nástupy kazia rytmus. No Sagan to robil preto, lebo vedel, že skupina nespolupracuje a Bettiola takto nikdy nedobehnú. Snažil sa ju rozdeliť, no vždy, keď nastúpil, viacerí šli za ním,“ myslí si Timko.

Buď si to odpracuješ sám, alebo prehráš. Ale keď budeš makať, my sa zvezieme s tebou. Aj takto už niekoľko rokov funguje Sagan vo svetovom pelotóne. Neraz sa na tieto pomery aj posťažoval. A že to nie je žiadna slovenská špekulácia ani vymyslená ukrivdenosť, potvrdzujú aj tieto slová. „Naším cieľom je vyhrať, ale ak sa nám to nepodarí, tak nech nevyhrá ani Sagan,“ povedal pred rokmi pre Cyclingnews športový riaditeľ Quick-Stepu Wilfried Peeters.

Čo robí Sagan?

Vraví sa, že dúhový dres je v pelotóne ako červené súkno – nik ho nespustí z očí. Sagan síce o túto výsadu vlani v septembri prišiel, no na zvykoch sa nič nezmenilo. Naďalej si ho konkurencia stráži.

„Lebo vedia, čoho je schopný. Musel by vypadávať zo skupiny bojujúcej o triumf, aby ho začali brať inak. Stále platí, že všetci sledujú, čo robí Sagan,“ hodnotí Timko.

Pravdou je, že 29-ročný cyklista zatiaľ nie je v špičkovej forme. Napokon, pripustil to aj jeho tréner Patxi Vila. „Peter zatiaľ stále hľadá dobrý pocit z minulosti. Musíme zanalyzovať, prečo je to tak. Na Okolo Flámska to pre neho neboli zlé preteky, ale ani perfektné. Sme sklamaní, lebo víťazstvá po takmer šesťmesačnej príprave zatiaľ neprichádzajú. Pokúsime sa to zmeniť,“ uviedol Španiel.

Už túto nedeľu sa uskutoční tretia monumentálna klasika sezóny – Paríž-Roubaix. Práve tu Sagan vlani triumfoval po viac ako 50-kilometrovom sóle. Zdá sa, že jeho súčasná forma je zatiaľ vzdialená od minuloročnej. Ale ani nad 80-percentným Saganom netreba lámať palicu.

„Zatiaľ čo v minulosti v prípade súhry okolností dokázal ostatným ujsť aj sám, v tejto sezóne je zatiaľ na rovnakej výkonnostnej úrovni ako tí najlepší. Nevie sa ich zbaviť. Ale platí to aj naopak. Nikto nie je ani silnejší ako Sagan. Žiadny veľký sok mu v tejto sezóne ešte neušiel. V San Reme finišovala skupina, na E3 ho postihli technické problémy, na Gent-Wevelgem bol celý deň v úniku a vo Flámsku ušlo všetkým prekvapenie pretekov. Peklo severu zostáva otvorené,“ verí Timko.

TV Pravda: O Petrovi Saganovi, o jeho šanciach na klasikách, o dominancii Quick-Stepu a ďalších témach sme sa rozprávali s popredným cykloexpertom Lukášom Timkom

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #greg van avermaet #Wout van Aert