Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ikonický monument. Bora bude mať okrem Sagana aj druhý tromf

Kričiaci fanúšikovia na slávnej Via Roma, zábery kamier z vrtuľníka na krásy Ligúrskeho pobrežia či nevyspytateľné počasie. Pridajte k tomu útoky na posledných stúpaniach Caprese a Poggio a máte približný obraz toho, prečo fanúšikovia cyklistiky milujú klasiku Miláno-San Remo.

20.03.2019 07:28
Peter Sagan Tour výhra Foto:
Bude sa Peter Sagan tešiť aj v sobotu?
debata

Prvý z tohtosezónnych tzv. Monumentov je na programe v sobotu. Hrdí sa prívlastkom najdlhšie jednorazové preteky v modernej cyklistike. Nie vždy sa stáva, že slávnu Primaveru vyhrá práve ten najsilnejší jazdec.

Peter Sagan vie o tom svoje. Pred dvoma rokmi bol práve tým najsilnejším. Zaútočil šesť kilometrov pred cieľom na poslednom kopci Poggio a jeho tempu stačila len dvojica Kwiatkowski, Alaphilippe.

Ani jeden však nechcel so Slovákom striedať na čele úniku. Slovenskí fanúšikovia mali vtedy v zuboch najmä poľského cyklistu, ktorý presne kopíroval Saganovu jazdu. Zrýchlil a spomalil v rovnakých momentoch ako jeho rival a vyvážal sa vo vzduchovom tuneli.

VIDEO: To najlepšie z Miláno-San Remo 2017

Štyri kilogramy dole

Sagan si záverečné kilometre odmakal a sám odštartoval aj záverečný špurt. Kwiatkowski však využil ušetrené sily a Slováka napokon tesne zdolal.

„Ak by som ja vyhral takým spôsobom, nebol by som spokojný so svojím výkonom,“ znel legendárny Saganov výrok na adresu poľského súpera.

Líder tímu Bora-Hansgrohe patrí medzi top favoritov aj tento rok. Je tomu tak aj napriek tomu, že mu vinou žalúdočnej virózy nevyšla tradičná generálka Tirreno-Adriatico. Pre virózu stratil štyri kilogramy. Na Pretekoch dvoch morí mu chýbala tradičná sila, ktorú však pomaly, ale iste získava späť.

"V sobotu pôjdu veci inak. Máme za sebou niekoľko náročných pretekov, ale myslím si, že na sobotu sme pripravení. Uvidíme, čo sa stane, ale veľmi sa teším. Viem, že som pripravený,“ vravel Sagan pre Cyclingnews.

Špurtéri vs. klasikári

Vlani po skvelom úniku vyhral na radosť domácich fanúšikov Vincenzo Nibali. „Žralok z Messiny“ predviedol skvelý výkon a stal sa prvým Talianom od roku 2006, ktorý ovládol ikonickú Primaveru.

Ak sa bude príliš taktizovať a neuspeje únik, šancu dostanú špurtéri. Rýchlejší ako Sagan je teraz v hromadných dojazdoch jeho tímový kolega Sam Bennett.

Írsky rýchlik minulý týždeň na Paríž-Nice vyhral dve etapy a v úvode sezóny ukazuje výbornú formu. Jeho konkurentmi v prípadnom špurte budú aj Elia Viviani, Fernando Gaviria, Caleb Ewan či Dylan Groenewegen.

Všetky doterajšie klasiky aktuálnej sezóny vyhral tím Deceuninck-QuickStep a Belgičania chcú prevalcovať konkurenciu aj v San Reme. „Vlčia svorka“ má hneď niekoľkých možných kandidátov na triumf, ale nad všetkými vyčnieva v skvelej forme jazdiaci Julian Alaphilippe.

Bojovať sa bude nielen o prestíž a večnú slávu pre kráľa monumentu, ale aj o zaujímavé finančné prémie a dôležité body do rebríčka UCI. Víťaz zinkasuje 20 000 eur a 500 bodov do renkingu WorldTour.

TV Pravda: Bývalý cyklista a súčasný rozhodca Milan Dvorščík spoločne s redaktormi Pravdy hodnotia šance Petra Sagana na Miláno-San Remo 2019 v relácii Týždeň v športe – cyklistický špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Miláno-San Remo