Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Alaphilippe zaskočil špurtérov, Sagan skončil piaty

Francúz Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck - Quick Step sa stal nečakaným víťazom 6. etapy na cyklistických pretekoch Tirreno-Adriatico, zaradených do prestížneho kalendára World Tour.

18.03.2019 13:04 , aktualizované: 16:47
Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Slovák Peter Sagan jazdiaci vo farbách zoskupenia Bora-Hansgrohe v záverečnom šprinte bojoval o víťazstvo, ale z nevýhodnej pozície to nedotiahol vyššie ako na piate miesto.

Sagana predstihli Taliani Davide Cimolai (Israel Cycling Academy) aj Elia Viviani (Deceuninck – Quick Step) a tiež Francúz Clément Venturini (AG2R La Mondiale).

„Nie, ja nie som šprintér. Viem však predviesť dobrý šprint najmä po náročných dňoch,“ uviedol Julian Alaphilippe aj na webe CyclingNews a ešte pokračoval:

„Chceli sme to dobre pripraviť pre Eliu Vivianiho, ale v poslednom kole mi pošepol, či to nechcem skúsiť. Odpovedal som mu, oukej, budem tvoj posledný rozbiehač. Ked som pred sebou videl skvelú prácu Maxa Richezeho a ocitol som sa 200 m pred cieľovou čiarou, dal som do toho všetko a výsledok je úžasný.“

„Bola to dlhá a tvrdá etapa so šprintérskym finišom. Naším cieľom bolo pripraviť pozíciu na víťazstvo pre Petra Sagana. Kontrolovali sme únik, veľa práce pri jeho sťahovaní urobil Rafal Majka. V samom závere odviedli dobrú robotu Oscar Gatto a Daniel Oss, žiaľ, Petra zablokovali pár metrov pred cieľom a nakoniec skončil piaty. Také veci sa stávajú a pokúsime sa ďalej stavať na práci, ktorú sme vykonali,“ zhodnotil športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Etapa z Matelice do Jesi merala 195 km a mala spočiatku zvlnený charakter s vrchárskou prémiou Valico di Pietra Rossa, čo bolo 12,3 km dlhé stúpanie s priemerom 3,4%. V úniku dňa bola až sedmička pretekárov Davide Ballerini (Astana), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Gijs van Hoecke (CCC Team), Igor Bojev (Gazprom – Rusvelo), José Joaquín Rojas (Movistar), Dayer Quintana (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM) a Benjamin King (Dimension Data).

Utvorili si vyše trojminútový náskok, ale 15 km pred cieľom to už bola iba minúta. Z aktívneho prístupu tímu Bora-Hansgrohe sa dalo vytušiť, že budú bojovať o celkový triumf v etape. Jej záver sa odohral na 12,5 km dlhom okruhu, ktorý cyklisti absolvovali trikrát.

V záverečných 12 km sa ešte o jeden útok pokúsili dvaja jazdci z úniku Talian Ballerini a Španiel Rojas a ich náskok sa pohyboval približne na úrovni 30 sekúnd. Ich snaha sa definitívne skončila 3,5 km pred cieľom, vtedy pelotón dostihol aj posledného „utečenca“ Balleriniho.

Jeden a pol kilometra pred cieľovou čiarou sa P. Sagan zaradil na tretie a potom aj na druhé miesto s jasným zámerom útočiť na víťazstvo.

V závere mu však chýbala tímová podpora, zatiaľ čo Deceuninck – Quick Step mal vpredu jasnú prevahu a jeden z pôvodných „rozbiehačov“ špurtu Alaphilippe sa napokon nečakane stal víťazom.

Jeho favorizovaný kolega Viviani, ktorý útočil spoza Sgana, začal neskoro šprintovať a napokon skončil tretí. Alaphilippe dosiahol už druhé víťazstvo na tohtoročných Pretekoch dvoch morí.

Brit Adam Yates si pohodlne postrážil líderskä pozíciu v celkovom poradí s náskokom 25 sekúnd pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma). Na priebežnej tretej priečke je Dán Jakob Fuglsang o 35 sekúnd za Yatesom.

Preteky Tirreno-Adriatico vyvrcholia v utorok 7. etapou, ktorou bude individuálna časovka na 10 km so štartom aj cieľom v meste San Benedetto del Tronto.

Tirreno-Adriatico 2019

6. etapa (Matelica – Jesi, 195 km): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck – Quick Step 4:42:12 h, 2. Davide Cimolai (Tal.) Israel Cycling Academy, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck – Quick Step, 4. Clément Venturini (Fr.) AG2R La Mondiale, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe – všetci v rovnakom čase ako víťaz.

Poradie po 6. etape: 1. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 25:15:59 h, 2. Primož Roglič (Slovin.) Jumbo-Visma +25 s, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +35, 4. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:55 min, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck – Quick Step +2:24, 6. Wout Poels (Hol.) Sky +2:39.

TV Pravda: Bývalý cyklista a súčasný rozhodca Milan Dvorščík spoločne so športovými redaktormi Pravdy hodnotia šance Petra Sagana na pretekoch Tirreno-Adriatico a Miláno-San Remo v relácii Týždeň v športe – cyklistický špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tirreno-Adriatico 2019