Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan pre Pravdu: V San Reme nechcem byť zasa druhý

Cyklista Peter Sagan (29) je od pondelka v prímorskom mestečku Lido di Camaiore a v stredu nastúpi už ôsmy raz na štart sedemetapových pretekov Tirreno - Adriatico.

12.03.2019 21:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan oslavuje jedno z víťazstiev na Tirreno - Adriatico v roku 2017.
debata (1)

Začína nimi hlavnú, európsku časť sezóny. Štyri dni po nich ho čaká prvý monument sezóny Miláno – San Remo. Po pretekoch v Austrálii a Argentíne, kde najazdil dovedna 1860 súťažných kilometrov, absolvoval líder tímu Bora-Hansgrohe vysokohorské sústredenie v Sierra Nevade.

Prípravu mu skomplikovali žalúdočné problémy, ktoré mu nedovolili niekoľko dní trénovať, ale jeho ďalší naplánovaný program by to nemalo ovplyvniť. Najmä o tom, čo ho čaká v najbližších týždňoch, hovorí v rozhovore pre Pravdu.

Máte za sebou už prvé tohtoročné preteky a trochu netradičný štart sezóny. Ako ho hodnotíte?

Veľmi pozitívne. Odjazdil som preteky v Austrálii i Argentíne, aj sme tam niečo vyhrali, takže v tíme vládla spokojnosť. Po sústredení v Sierra Nevade mám pred sebou opäť náročný kolotoč pretekov.

Na čo ste sa sústredili na takmer trojtýždňovom vysokohorskom sústredení? Aký význam má pre vás táto časť sezóny?

Takmer denne sme, samozrejme, trénovali, najazdili dosť kilometrov. Vysokohorská príprava má svoj význam, ak to zjednoduším, absolvujem ju najmä preto, aby sa mi ľahšie jazdilo, keď prídem dole.

Tento rok ste vynechali Strade Bianche a prvými európskymi pretekmi budú Tirreno – Adriatico. Súvisí táto zmena s tým, že si predĺžite program jarných klasík a uvažujete aj o štarte na Liége-Bastogne-Liége na konci apríla?

Debatovali sme v tíme o jarnom programe a aj o tejto zmene, dohodli sme sa na takomto programe. Uvidíme ešte, ako sa budú jarné preteky vyvíjať. Najmä bude dôležité, aká bude situácia po pretekoch Paríž – Roubaix, v akej forme a kondícii sa budem cítiť. Až potom sa definitívne rozhodneme, čo ďalej, či pôjdem aj na Amstel Gold Race prípadne aj na Liége – Bastogne – Liége.

Etapové preteky Tirreno – Adriatico máte tradične v kalendári. V čom sú pre vás zaujímavé?

Pre mňa sa týmito pretekmi začína hlavná časť sezóny. V tom sú špecifické i dôležité. Sú to posledné preteky, po ktorých už nastupujem na jarné klasiky, ktoré sú mojím prvým vrcholom sezóny. Tirreno – Adriatico je generálka, tradičné podujatie, na ktorom si potvrdzujem aktuálnu výkonnosť a telo si privyká na vyššie súťažné dávky.

Hneď po nich vás čaká prvý monument Miláno – San Remo. Postavíte sa na jeho štart už deviaty raz. V ňom vám víťazstvo často tesne uniklo, dva razy ste finišovali druhý. Čo je na týchto pretekoch najťažšie?

O pretekoch Miláno – San Remo sa zvykne vravieť, že sú najľahšie z jarných klasík. Podľa mňa však zároveň platí, že bývajú často najkomplikova­nejšie, lebo sú veľmi nevyspytateľné. Najmä preto, že v závere dlhej trasy stoja dva kopce a sotva sa dá vopred predpovedať, čo sa v nich stane. Cyklista v týchto pretekoch potrebuje na úspech aj nemálo šťastia. Každý rok sú iné a uvidíme, ako sa vyvinú tentoraz.

Motivuje vás pred nimi aj fakt, že vám víťazstvo na nich zatiaľ unikalo?

Určite budem bojovať zo všetkých síl, aby som ich vyhral, nechcem byť zasa druhý alebo tretí. Samozrejme, motivujú ma už len preto, že som na nich doteraz ešte nezvíťazil. Triumf na takých pretekoch by som mal rád vo svojej zbierke úspechov.

Na Tirreno – Adriatico vyhral sedem etáp

Sagan vyhral na Tirreno – Adriatico už sedem etáp a vybojoval štyri červené tričká v bodovacej súťaži. V roku 2016 siahal aj na celkové prvenstvo, skončil druhý, sekundu za Gregom van Avermaetom. Pred rokom prvý raz nezvíťazil ani v jednej etape, ale tri razy bol druhý. Aktuálny 54. ročník pozostáva zo siedmich etáp, prvá i posledná sú časovky, medzi nimi sú dlhé etapy zväčša v zvlnenom a horskom teréne. Preteky sa začnú časovkou tímov (21,5 km), vyvrcholia časovkou jednotlivcov (10 km). Dovedna merajú 1040 km a sú zaradené v kalendári World Tour. V tíme Bora-Hansgrohe okrem Sagana nastúpia Taliani Oss, Formolo, Gatto, Poliaci Bodnar, Majka a Nemec Burghardt.

TV Pravda: Bývalý cyklista a súčasný rozhodca Milan Dvorščík spoločne so športovými redaktormi Pravdy hodnotia šance Petra Sagana na pretekoch Tirreno-Adriatico a Miláno-San Remo v relácii Týždeň v športe – cyklistický špeciál

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tirreno-Adriatico 2019