Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vírus ho obral o tréning. Oslabený Sagan mieri na Tirreno-Adriatico

Návrat Petra Sagana do súťažného diania sprevádzajú komplikácie. Slovenského šampióna týždeň pred začiatkom podujatia Tirreno-Adriatico trápili žalúdočné problémy, pre ktoré vynechal päť dní tréningu.

11.03.2019 20:26 , aktualizované: 12.03.2019 12:27
debata
Peter Sagan na pretekoch Tirreno-Adriatico 2018. Foto: SITA/AP, Dario Belingheri
Sagan Peter Sagan na pretekoch Tirreno-Adriatico 2018.

Ako informuje portál Cyclingnews, Sagan vycestoval do Toskánska, kde sa zúčastní na pretekoch, ale jeho fyzická kondícia je po útoku vírusu oslabená.

Trojnásobný majster sveta z toho dôvodu vynechá utorkovú prezentáciu tímov, ako aj tlačovú konferenciu. Podujatie odštartuje v stredu tímovou časovkou na 21,5 km. Bora-Hansgrohe nominovala na preteky okrem Sagana aj šesticu v zložení Maciej Bodnar, Marcus Burghardt, David Formolo, Oscar Gatto, Rafal Majka a Daniel Oss.

Sagan začal novú sezónu na Tour Down Under v Austrálii, potom sa presunul na podujatie Vuelta a San Juan v Argentíne. Následne sa takmer celý február pripravoval v španielskom pohorí Sierra Nevada.

Preteky dvoch morí, ako znie prezývka Tirreno-Adriatico, sú pre neho tradičnou generálkou pred sezónou jarných klasík. Sagan verí, že do štartu monumentu Miláno-San Remo, ktorý je na programe v sobotu 23. marca, sa dostane do požadovanej formy i kondície.

V sedemčlennej zostave Bora-Hansgrohe na Tirreno-Adriatico figurujú traja Taliani – Davide Formolo, Daniel Oss a Oscar Gatto, dvaja Poliaci Maciej Bodnar a Rafal Majka, Nemec Marcus Burghardt a už spomenutý Peter Sagan. Jedným z dvoch športových riaditeľov na podujatí bude aj Slovák Ján Valach.

Slovenský rýchlik na dvoch kolesách v minulosti vyhral sedem etáp na týchto pretekoch, ktoré sú pre neho tradičným rozbehom pred dôležitými jarnými klasikami v Európe. "Sagan má v pláne absolvovať všetky dôležité jednorazové preteky od Miláno – San Remo až po Liége-Bastogne-Liége. Aj preto sa rozhodol vynechať Strade Bianche a svoj európsky začiatok sezóny si naplánoval až na Tirreno-Adriatico.

„Zmenili sme jeho tréningový plán. Nechali sme ho lyžovať, umožnili sme mu oddych, aj stretnutie s rodinou. Keď pracuje, tak pracuje tvrdšie ako ktokoľvek iný, ale on potrebuje aj relax a zábavu. My rovnako nechceme, aby naši cyklisti predčasne ‚vyhoreli‘,“ uviedol tréner tímu Bora-Hansgrohe Patxi Vila v rozhovore pre VeloNews.

Dvadsaťdeväťročný fenomén svetovej cyklistiky P. Sagan vyhral dva zo štyroch veľkých jarných monumentov – Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Zatiaľ neúspešne sa snaží o triumf na najdlhšej klasike Miláno – San Remo (291 km) a na najstaršej jednorazovke, Liége-Bastogne-Liége. Na 105-ročnom podujatí sa v tomto roku predstaví po prvý raz.

Tréner Vila to ešte definitívne nepotvrdil, keďže slávna “Doyenne" sa uskutoční až 28. apríla, teda na záver náročného jarného bloku európskych jednodňových pretekov. „Liége-Bastogne-Liége je prekliato náročná klasika. Uvidíme, v akom stave bude Peter po predchádzajúcich pretekoch, a potom sa rozhodneme. Nadchádzajúci mesiac vyplnený klasikami bude náročný aj po mentálnej stránke, nielen fyzickej. Bude to maximálne stresujúce a únavné obdobie,“ dodal Patxi Vila.

Na najbližších pretekoch Tirreno-Adriatico okrem Sagana nebudú chýbať aj ďalší cyklisti z absolútnej svetovej špičky. V štartovnej listine figurujú Talian Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Brit Geraint Thomas (Sky), Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb), Belgičan Greg van Avermaet (CCC Team), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Primož Roglič (Jumbo-Visma) či Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates). Vlaňajší celkový víťaz Poliak Michal Kwiatkowski (Sky) nie je medzi prihlásenými.

TV Pravda: Bývalý cyklista a súčasný rozhodca Milan Dvorščík spoločne so športovými redaktormi Pravdy hodnotia šance Petra Sagana na pretekoch Tirreno-Adriatico a Miláno-San Remo v relácii Týždeň v športe – cyklistický špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Tirreno-Adriatico 2019