Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žonglovala s nožmi. Nádejnú cyklistku zradili depresie

Mala pred sebou nádejnú cyklistickú kariéru, študovala postgraduál na univerzite, venovala sa umeniu a hrala na husliach.

11.03.2019 10:22 , aktualizované: 12.03.2019 11:53
Kelly Catlinová Foto: ,
Kelly Catlinová v júli 2015.
debata (11)

Talentovaná americká reprezentantka Kelly Catlinová už k trom titulom majsterky sveta v dráhovej cyklistike a striebornej medaile z olympiády v Riu ďalší veľký úspech nepridá.

Sužovaná depresiami spáchala vo veku 23 rokov samovraždu. Minulý týždeň ju v internátnej izbe v campuse Stanfordskej univerzity, už bez známok života, našla jej spolubývajúca.

Hľadala únikovú cestu

Správu, že rodáčka z Minnesoty spáchala samovraždu, potvrdil jej brat Colin na sociálnej sieti.

„Strávil so s ňou takmer celý svoj život. Bude mi neuveriteľne chýbať,“ napísal Colin. Spolu so sestrou Christine boli trojčatá.

„Kelly bola výnimočná osoba – milá, zábavná, empatická a nesmierne talentovaná vo všetkom, čomu sa venovala. Mala pocit, že nikomu nemôže povedať nie a toto bola pre ňu jediná úniková cesta. Pred pár mesiacmi utrpela otras mozgu a odvtedy to už nebola mentálne tá istá Kelly ako predtým,“ uviedla Christine pre The Washington Post.

Kelly Catlinová (vpravo) s bronzovou medailou... Foto: Reuters, Bobby Yip
Kelly Catlinová Kelly Catlinová (vpravo) s bronzovou medailou na MS v 2017.

Smutná správa silno zasiahla celú rodinu Catlinovcov. Otec Mark pre VeloNews priznal, že na ňu nemôže prestať myslieť ani na minútu. „Mohla mať úžasný život… Okamžite by sme obetovali naše životy za ten jej. Naša bolesť je neopísateľná,“ prezradil. Pre National Public Radio dodal: „Prechádzajú nami vlny zúfalstva. Sľúbila nám predsa, že si nesiahne na život.“

Prvý pokus jej nevyšiel

Catlinová nebola len vynikajúcou cyklistkou – na dráhe i ceste, ale darilo sa jej aj v štúdiu. Vyštudovala matematiku a čínsky jazyk na Minnesotskej univerzite a následne sa venovala výpočtovému a matematickému inžinierstvu na Stanforde.

V poslednom období sa jej však nedarilo školu a šport zladiť tak, ako si to sama predstavoval. „Aby som všetko stíhala, musela by som cestovať v čase. Niečo sa vždy kazí. Je to, ako keby som žonglovala s nožmi. Dosť veľa mi ich popadá. Našťastie väčšina z nich zasiahla zem a nie mňa,“ vysvetľovala nedávno pre VeloNews.

V decembri minulého roku utrpela pri páde z bicykla otras mozgu, ktorý ju výrazne poznačil. Pád si vôbec nepamätala, no od tohto okamihu sa podľa rodinných príslušníkov výrazne zmenila.

„Vedeli sme, že má bolesti hlavy. No netušili sme, že má nočné mory a zvažuje čo ďalej s kariérou,“ prezradila Christine. Koncom januára sa pokúsila o samovraždu. Napísala aj list na rozlúčku, no lekári ju zachránili. Priťažili jej však následné ťažkosti so srdcom a pľúcami. Najbližší sa jej snažili pomôcť, no sama so samovražednými myšlienkami neskončila. „Vravela mi, ako veľmi ju hnevá, že jej pokus nebol úspešný,“ so smútkom dodal brat Colin.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Bývalý cyklista a súčasný rozhodca Milan Dvorščík spoločne so športovými redaktormi Pravdy hodnotia šance Petra Sagana na pretekoch Tirreno-Adriatico a Miláno-San Remo v relácii Týždeň v športe – cyklistický špeciál

Video

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Kelly Catlinová